Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Glina i zielsko 16:45, 07 sty 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)

Bedę dopracowywać rabate dereniową.

Mam tu układ jak widac na drugiej focie.
Od tyłu:
-Tuje
- hortki niewysokie w 2 gat przemieszanych z trzcinnikiem england
- ROZCHODNIK NN
-Derenie na pniu
- w lini z dereniami -floksy skalnice, prymulki ORAZ TAWUŁKI JAPOŃSKIE
-obwódka lawendy danice i ciemierniki.

Po pierwsze primo zabierz na ten tychmiast horty spod tych tuj Uwierz, nie beda rosły dobrze blisko nich.

Ja juz nic bym tam nie dawała przemieszaj te rośliny-wystarczą derenie w rzędzie a z reszty możesz zrobić elegancki nieład
Lawenda nie będzie dobrze sosła w tym miejscu-ona musi mieć słońce-kiedyś miała ja na obwódce brzozowej i poszła na płot po dwóch sezonach.
dałabym bliżej brzegu rozchodniki a w linii dereni horty-na sam tył trawy-one dadzą radę tujkom.
Danik nie lubię- też miałam na brzegu rabaty i poszły w dobre ręce a część przed płot
A może te daniki posadż w grupkach razem z rozchodnikami a za nimi blisko hortki ?

Na tej ostatniej fotce wydaje się że jest sporo cienia na tej rabacie
Ogród Muszelki 16:21, 07 sty 2024

Do góry
UrszulaB napisał(a)
Jak zawsze u Ciebie duzo ciekawostek. Dziś odpalam program i też zacznę kombinować z fotoalbumami.
Wypatrzyłam na zdjęciach pianino. Super!!!!!

Projektowanie fotoalbumu to bardzo przyjemne i odprężające zajęcie. Daj znać, jaki będzie efekt Twojej pracy.

Taaaa, muzyczną rodziną jesteśmy. Geny przechodzą z pokolenia na pokolenie

Moim instrumentem jest

Ogród Muszelki 16:18, 07 sty 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Piękne masz te ciemierniki Muszelko

Ciemierniki dziękują! Chyba im dobrze u mnie. Mnie z nimi też

Dosypało!

Ogród w malinówkach 15:22, 07 sty 2024

Do góry
Ciąg dalszy.

Już z roślinami po nowemu.

Zrezygnowałem z hortensji bukietowych w tym miejscu. Są za to rozplenice i rozchodniki. Reszta roślin na liście.

Duży znak plusa to miejsce sadzenia drzewa szczepionego liściastego.
Przybliżenie:

Mniejsze plusy w wąskich rabatach to kulki iglaste lub trzmielinowe na pniu.

O ile duża rabata mnie satysfakcjonuje, to wersja nr 1 i nr 2 wąskiej są jeszcze do dopracowania. Nie idzie mi coś rozmieszczenie roślin. Nie chcę za dużo gatunków tam. Drzewka szczepione na środku całej rabaty, czy na środku tych pasków wykorowanych (bez obwódki z cisa)?
Ogród w malinówkach 15:00, 07 sty 2024

Do góry
Wracam z "projektem" rabat koło domu. Po obejrzeniu setek kompozycji, rabat, wyklarowała się nowa wizja.

Na froncie są 3 prostokątne rabaty, między kostką brukową.

Dwie wąskie rabaty mają około 450x150 cm.

Środkowa ma wymiary około 360 x 550 cm, z tym, że w części przy ogrodzeniu będzie żywopłot zimozielony.

Na rysunku:
- zielone prostokąty szerokie to żywopłot z cisa Hilli, cięty w prostopadłościan GRYS GRANITOWY
- zielone prostokąty wąskie wzdłuż chodników to niskie obwódki z cisa Repandens lub Farmen GRYS GRANITOWY
- pomarańczowe prostokąty to rabaty KORA

I takie było założenie z użyciem ściółek z grysu wzdłuż ogrodzenia (tam gdzie przesuwa się brama), a rabaty miały być w korze. Jak na rysunku.

Ale...przeczytałem cały wątek o żywopłotach cisowych i zdecydowanie lepiej go mieć w korze niż kamieniu. Bo lepsze warunki do wzrostu itd. i teraz mam ogromny dylemat, czy ściółek nie dać na odwrót??
Nie ukrywam wolę korę bardziej w tych dużych prostokątach, bo ładniej się odcina od szarej kostki. A wąskie paski z szarego granitu.

Dla przypomnienia, na tej środkowej rabacie są zasuwki do wody i nie mogę żywopłotu oddzielić krawężnikiem jak wzdłuż reszty ogrodzenia. Stąd wymyśliłem sobie takie paski wzdłuż chodników do domu.
Anna i Ogród 2 14:13, 07 sty 2024

Do góry
Makao napisał(a)

I taki grubas przylatuje ale nie wiem co to za ptaszek

Na pierwszy rzut oka wygląda mi on na drozda, ale zdjęcie trochę niewyraźne.
Ogród Muszelki 13:24, 07 sty 2024

Do góry
Makao napisał(a)
U mnie ciemierniki nie ruszyły -jeszcze.

Z ciemiernikami, jak z kotami - chodzą własnymi drogami Czasem kwitną już od października, a czasem ta sama odmiana cieszy kwiatami dopiero od stycznia, lutego.

U mnie najwcześniej zaczyna i najdłużej kwitnie odmiana 'Ice Roses Red' - od listopada do czerwca/lipca. Tylko ta odmiana nie kaprysi na pogodę, że za zimno, że za ciepło... W listopadzie pokazuje swe pierwsze kwiaty i cieszy urodą aż do lata (kwiaty wówczas przybierają limonkowy kolor).

Ogród Muszelki 13:14, 07 sty 2024

Do góry
Pati, zmierzyłam. Ciemierniki rosną w odległości od siebie 50 cm. (od środka jednego do środka następnego).

To długoletnie rośliny. Gdy poczują się dobrze w środowisku (a niewiele im do życia potrzeba), to po dwóch, trzech latach rozrastają się w dość duże kępy.

U mnie odstęp 50 cm.
doskonale się sprawdził.

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 12:19, 07 sty 2024

Do góry
Anda napisał(a)
W przedogródku kwitną bratki, róże Lady Emma Hamilton i Summer Song, lwie paszcze też najchętniej by jeszcze zakwitły.

U Ciebie inny klimat.
U mnie dzisiaj śnieg. Rabaty zasypane, Nic się nie dzieje. nawet liście zostawiłem. Czekam na wiosnę.

Pozdrawiam
a w 2024 sukcesów życzę
Ptasi gaj 11:00, 07 sty 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiejszy widoczek
Cieszę się, że trochę śniegiem sypnęło.

Ależ u Ciebie pięknie!
Anna i Ogród 2 10:55, 07 sty 2024

Do góry
Teraz przez moją pracę robię zdjęcia tylko pionowo. Takie podobno przynoszą najlepsze wyniki w sieci.

Ptaków nam całkiem fajną gromadkę. Głównie mazurki i sikorki bogatki ale też i dzwońce oraz czasem sikorki modre. Ostatnio był gil i sójka. W standardzie dostaję też wrony

I taki grubas przylatuje ale nie wiem co to za ptaszek
Anna i Ogród 2 10:49, 07 sty 2024

Do góry
Na jedną z tawuł leciała woda z rynny i teraz jest jednym wielkim soplem. Wygląda niesamowicie ale nie wiem czy tawuła to przetrwa
Anna i Ogród 2 10:47, 07 sty 2024

Do góry
Anna i Ogród 2 10:45, 07 sty 2024

Do góry
Anna i Ogród 2 10:44, 07 sty 2024

Do góry
Anna i Ogród 2 10:43, 07 sty 2024

Do góry
Cześć w nowym roku. Już odliczam dni do wiosny
Sorki za brak info ale nowa praca pochłonęła mnie bardzo bo musiałam się postarać by mi przedłużyli umowę. Teraz gdy wiem że nie muszę się martwić mogę wrócić do Was. Może nie będę cały czas jak kiedyś ale wieczorkiem sobie siądę do Waszych ogrodów

Zima wróciła straszna i przymrozki do -12. Dobrze że wcześniej śnieg spadł to przykryło rośliny
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:22, 07 sty 2024

Do góry
W domu choinka jeszcze stoi , za oknem zimowa pogoda a w sercu Wiosna!

Hiacynty w styczniu muszę mieć

U mnie prószy trochę śnieg...niech pada na te zapowiadane mrozy

Miłej niedzieli!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:24, 06 sty 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Podkładałam pod nią jakąś tackę. Nie miała nic w komplecie. To chyba żelazne jest. Nie duża - w najszerszym miejscu 22x31. Duży talerz włożyłam dla skali

Asia przytulę jeśli nie wykorzystam na suszarkę to będzie w szafce na talerze, fajna jestDzięki, żę pomyślałaś o mnie
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:52, 06 sty 2024

Do góry

Bardzo ładną masz okolicę ta woda, bajorko? fajnie wygląda
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:44, 06 sty 2024

Do góry
Podkładałam pod nią jakąś tackę. Nie miała nic w komplecie. To chyba żelazne jest. Nie duża - w najszerszym miejscu 22x31. Duży talerz włożyłam dla skali
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies