Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 14:21, 11 maj 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Lekko się pogubiłam w planach. Te ŚŚ chciałabyś dać między rabatą 1 i 7? Czy miedzy nimi przy płocie nie ma rabaty? Jakie drzewa planujesz od strony domu do płotu? Czy jesteś wizualnie gotowa na mieszankę pokroju/kształtu drzew? Planujecie nawadnianie trawnika? Kwadraty to więcej kancikowania i manewrowania kosiarką. Między domem a rabatą nr 6 będzie tylko trawa?

Tak, między 1 a 7, jest przy płocie rabata, klony Globosum, nie wiem czy jestem gotowa jak nie zobaczę to się nie dowiem, bo brak mi wyobraźni za domem nie ma rabat, tam będzie taras, basen, placyk dla dzieci, na razie część niezaaranżowana. Do trawnika mamy zraszacze, koszenie nie będzie problemem, bo nawet po wykrojeniu kwadratów zostaje swobodny przejazd kosiarki. Nie wiem tylko czy będzie mi się to podobać. Już jestem w sumie przekonana na wycięcie 3 kwadratów, mąż też, zastanawiam się nad śś czy będzie mi pasować. Idę podpytać do Wioli

Może zrobię te kwadraty na razie bez świdośliwy, a jak będzie tam czegos brakować to dosadzę. Dałabym perowskie, hakonechloa i białe jeżówki, to byłyby rośliny, które i tak już mam na froncie to nie byłoby tak całkiem od czapy.
Angelika95 18:02, 11 maj 2024

Czy według Was nadają się już do doniczki?
LIDKA 19:14, 11 maj 2024

Angelika95 napisał(a)

Jeśli to hortensjwe to posadź i pilnuj podlewania. Moje korzonki w sierpniu były lichsze.
Brawo.
Marcin89 21:42, 11 maj 2024

Nadają się jak najbardziej. Udało się ukorzenić w wodzie
Patrycja_KG_Lu 09:18, 12 maj 2024

Czasami lepiej zobaczyć coś na żywo, może użyj metody na kije od szczotek? Zrobisz sobie fotkę, w paincie domalujesz koronę drzewa tam gdzie kij i zobaczysz czy Ci pasuje. Gratuluje sukcesu z hortensjami. Czy masz na nich listki?
Angelika95 10:28, 12 maj 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czasami lepiej zobaczyć coś na żywo, może użyj metody na kije od szczotek? Zrobisz sobie fotkę, w paincie domalujesz koronę drzewa tam gdzie kij i zobaczysz czy Ci pasuje. Gratuluje sukcesu z hortensjami. Czy masz na nich listki?

Ciekawy pomysł.

Tak, mam listki, a jedna nawet wytworzyła kwia, ale chyba powinnam go oberwać?

Lidka, dobre patyczki dostałam najwiekszy sukces z Polar Bear mam

Agatorek 14:31, 12 maj 2024

Lepiej oberwać kwiat na patyku hortensji, żeby nie traciła sił na jego rozwój. Wszystko musi iść w korzenie
SaskiaFarkas 17:29, 12 maj 2024

Angelika95 napisał(a)

Ładnie Ci się ukorzeniły hortensje. U mnie niestety 90% uschły listki. Być może poprzedni mróz je uszkodził. Nie wykopuje ich, poczekam do sierpnia co z patyczków będzie.
Myślę, że swoje możesz spokojnie do doniczek posadzić.
LIDKA 10:10, 13 maj 2024

Angela pokaż te trawe.
Możesz skosić tak na wys 6 myślę, tylko ostrożnie bo kosiarka na zakrętach może zryć ziemie troche. Ja mam kosiarkę z napędem i tak robiła. koszenie powoduje że się zagęści.

Trawnik to proces. Nad swoim lamentowałam 4 m-ce. Ale sie udał po 2 sianiu bo pierwsze lutowe było za wcześmnie i za rzadko. kluczowa jest też woda a nic nie zastąpi deszczu.
Angelika95 10:35, 13 maj 2024

Lidka, różne ma miejsce, jedne super, inne jest niziutka, nie wiem czy byłoby co kosic w niektórych miejscach..