Prawa strona od wspomnianego drzewka wiśni - tu ciąg dalszy rabaty to drzewko czereśni potem będzie zrobiona dalsza część: rabata z rododendronami, azaliami i kosodrzewiną, dalej rośnie głóg ostrorogowy i dalej w tle 3 sosny czarne wzdłuż brzegu wody i 5 x krzewuszka cudowna) ogrody japońskie najbardziej mnie inspirują ale też lubię symetrię i porządek w ogrodzie [img size=360x480]
Przy altanie chciałam jakąś ładną i większą kupić i te kulki powtórzyć, mam jeszcze 7 dużych i kilka mniejszych na przodzie.
Myślałam też o samej śś w trawach, bardzo mnie to kusi
Rabatę mogę jeszcze przedłużyć, dwa graby spokojnie wejdą tylko ona będzie wtedy długa, prawie do blaszaka, nie licząc tej z bukszpanami na dole projektu
Jak dla mnie brak tła, zima pewnie przytłaczająco, dałabym żywopłot, poszerzyłabym rabatę, miskanty z tyłu, najlepiej gracki, bo wysokie i będzie je widać, nie wiem jaka odmiana tych hortensji, hortensje co metr by ładny szpaler wyszedł, przed nimi rozchodniki lub żurawki, albo średniej wysokości trawy, a najlepiej zimozielone carexy, co by zimą było na co popatrzeć ot moje spojrzenie
Teraz mamy piękną złotą, słoneczną, polską , złotą jesień
Troszkę trawek tylko u mnie jest
Tą kupiłam w sierpniu
konwalnik
Red Baron jak pędzelek malutka i cieniutka.ale kupiona w sierpniu i jeszcze podzieliłam na dwie,
Ja bym tą ŚŚ dała do tej przy altanie i tam może kulki? albo same ŚŚ w jakiejś trawie
A może pociągnąć tą rabatę z grabami? jeszcze dwa graby by się tam zmieścily ...
Wstyd się przyznać róże maja tam jakieś 50cm
Tak ten tydzień jest pracowity inaczej. Poprzednie tygodnie były raczej spiżarniane, a teraz prace ziemne.
Ale co zrobię teraz, to wiosną lżej już będzie. Wszystkie byliny przycinam do ziemi Zostawiam tylko trawy i rozchodniki nie ruszane.
Kurcze Asiu mi przyszła na myśl krzewuszka, są różne, pstrokate, bordowe i zielone - jeśli chodzi o liście, dodatkowo kwitną (na biało, różowo, czerwono w zależności od odmiany), można je ciąć i formować, ale nie każdy je lubi, też specem nie jestem ale rozważyć możesz