Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

ren133 21:13, 17 paź 2017

iwka napisał(a)

Renia to to co Asia pokazała? mieszają mi się te wszystkie rabaty

moja świdośliwa malutka, trzy patyki wsadzone do jednego dołka, razem z cisami z Zapolic kupiłam, teraz może ma z 60 cm i wyszła mnie chyba 6 zł
ale bardzo ładnie się przebarwiła i podoba mi się

Posadziłam ją w bukszpanach i kolejną większą chciałam posadzić na środku też w kulkach przy pergoli. Ta jest mała więc spokojnie mogę przesadzić

U mnie jest kostka szer 150cm głęboka 90cm dalej taki sam prostokąt z ice dance

ML i róże są za ID

Pokaż te ŚŚ i na swoim planie zaznacz to miejsce może
nawigatorka 21:32, 17 paź 2017

Renia ma trochę inaczej. Bardziej chodziło mi o to by przecinki były kreskami a nie przostokatami i by to przed nimi bylo duzą plamą.
nawigatorka 21:32, 17 paź 2017

Iwko a ile masz tych drzew? 4? I co ile posadzone?
iwka 21:59, 17 paź 2017

ren133 napisał(a)

U mnie jest kostka szer 150cm głęboka 90cm dalej taki sam prostokąt z ice dance

ML i róże są za ID

Pokaż te ŚŚ i na swoim planie zaznacz to miejsce może

a ile masz miejsca na ML i róże ?

śś mam na dole w lewym rogu i przy altanie/pergoli planowałam. Z tą małą nie upieram się że tam ma być.

Tak teraz wygląda

iwka 22:05, 17 paź 2017

nawigatorka napisał(a)
Renia ma trochę inaczej. Bardziej chodziło mi o to by przecinki były kreskami a nie przostokatami i by to przed nimi bylo duzą plamą.
tak wlaśnie zrozumiałam

graby docelowo zostaną trzy, czwarty który tam rośnie tu lucas, dla niego trzeba znaleźć inną miejscówkę, zupełnie nie pasuje do tych.

graby sadzone co 2,5 metra

ren133 22:08, 17 paź 2017

iwka napisał(a)

a ile masz miejsca na ML i róże ?

śś mam na dole w lewym rogu i przy altanie/pergoli planowałam. Z tą małą nie upieram się że tam ma być.

Tak teraz wygląda

Ja bym tą ŚŚ dała do tej przy altanie i tam może kulki? albo same ŚŚ w jakiejś trawie
A może pociągnąć tą rabatę z grabami? jeszcze dwa graby by się tam zmieścily ...
Wstyd się przyznać róże maja tam jakieś 50cm
Iwk4 22:10, 17 paź 2017

Fajnie planujesz Iwonko. Pomysł Asi już kiedyś mi się podobał. Działaj

Nie chcę cię kusić, ale Danusi kiedyś bukszpany przesadzała w listopadzie, ja tydzień temu. A dziś podzieliłam seslerię, też mnie rączki swędziały.
iwka 22:25, 17 paź 2017

ren133 napisał(a)

Ja bym tą ŚŚ dała do tej przy altanie i tam może kulki? albo same ŚŚ w jakiejś trawie
A może pociągnąć tą rabatę z grabami? jeszcze dwa graby by się tam zmieścily ...
Wstyd się przyznać róże maja tam jakieś 50cm

czyli można i na 50 cm

Przy altanie chciałam jakąś ładną i większą kupić i te kulki powtórzyć, mam jeszcze 7 dużych i kilka mniejszych na przodzie.
Myślałam też o samej śś w trawach, bardzo mnie to kusi

Rabatę mogę jeszcze przedłużyć, dwa graby spokojnie wejdą tylko ona będzie wtedy długa, prawie do blaszaka, nie licząc tej z bukszpanami na dole projektu

iwka 22:30, 17 paź 2017

Iwk4 napisał(a)
Fajnie planujesz Iwonko. Pomysł Asi już kiedyś mi się podobał. Działaj

Nie chcę cię kusić, ale Danusi kiedyś bukszpany przesadzała w listopadzie, ja tydzień temu. A dziś podzieliłam seslerię, też mnie rączki swędziały.

też mnie to przesadzanie kusiło, ale przeczytałam radę Mazana i zrezygnowałam:
cyt. "Najlepiej zapytać o to Szefową lub Toszkę. Ja takie sprawy załatwiam we wrześniu, gdyż buksy mają płytki, wiązkowy system korzeniowy, ukorzeniają się co najmniej dwa tygodnie, a uzupełnienie zapasów na zimę w niektóre składniki takie, jak fosfor odbywa się w temperaturze gleby powyżej 10* C, w niższej także lecz w bardzo niewielkich ilościach, a to powoduje wypadanie roślin."

jeszcze gdybym nie musiała przesadzać wszystkich traw to może bym się i skusiła ale szkoda gdyby mi padły.

iwka 22:32, 17 paź 2017

kurcze, jakie te moje zdjęcia brzydkie przy Twoich Reniu, nie mogę patrzeć kiedy mi te cisy urosną i zasłonią te krzaki.

Idę spać, dziękuję wszystkim za pomoc pa do jutra