Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

30 arów wietrznej pustyni 14:31, 30 cze 2024

Do góry
Urlop urlopem, ale brakowało mi ogrodka przez ten tydzieńdlatego wczoraj po wstępnym obchodzie od razu wzięłam się za porządki na rabacie. Szałwia okręgowa niestety w 90%poszła pod nóż, bo przez te pogody prawie cala przekwitła, więc nici ze stopniowego wycinania przekwitniętych kwiatostanów jak planowałam. Ale ona juz sama zaczęła odijac ze środków kęp i tuż przy liściach, więc może nie będę musiała tak długo czekać na nowe kwiaty
Lilie ruszyły pod naszą nieobecność, choć te czerwone robaczki grasują po nich w najlepsze..ubiłam kilka.
I niestety nie obyło się bez roślinnych ofiar-moje Matronkiznowu ta sama 'zaraza' co w ubiegłym roku. Nie wiem nawet co to jest, żadnego nalotu nie zostawia, więc to nie mączniak. Takie suche jakby plamy. Przy czym cala roślina nie jest zasuszona. Wygladają fatalnie i juz mogę zapomnieć o ogromnych baldachach...Ktoś miał taki problem z rozchodnikami?

Spełnione marzenia 14:26, 30 cze 2024

Do góry
Takie cudo rośnie w donicy. Ktoś wie co to może być?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:02, 30 cze 2024

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:45, 30 cze 2024

Do góry
Podczas tych ostatnich dni najprzyjemniej było w czterech ścianach. Upał był tak zniewalający, że nawet zatrzymanie się/ posiedzenie w ogrodowym cieniu nie przynosiło żadnej ulgi.
Na szczęście kolejny tydzień ma być bardziej przyjazny żywym organizmom.

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:40, 30 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Wiola czytam u Iwonki, że udało ci się ukorzenić gaure. Jak to robisz. Bo mam sadzonek dosyć sporo ale z takiej wysokiej gaury jak fontanna.
Mam też gaury mniejsze te jeszcze siewek nie mają i chętnie bym zrobiła z nich sadzonki.

Elu ja przyciełam szczytowe pędy z gaury ,oberwałam od dołu liście i wsadziłam do ziemi.
Potem pilnowałam podlewania.
Potem jak wytworzyły korzonki ,przesadziłam do doniczek.

No i mam za darmo 20 szt

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:36, 30 cze 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, dzięki za fasolkowe info - w niedzielę akcja likwidacji bobu

Wczoraj wykopałam czosnek. Ciut za późno, bo z części główek oddzielały się już łodyżki i nie mogłam ich związać. Wykorzystam je do kiszenia ogórków, bo te już dojrzewają. Pozostałe związałam, podsuszę i powieszę na zapleczu garażu. Plony są o 1/3 niższe niż zwykle bywało. Mokra zima i początek wiosny plus gliniasta gleba i nornice, a potem susza ograniczyły potencjał ząbków do mnożenia.

Wczoraj miejsce po czosnku mocno podlałam rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw, a dzisiaj wysiałam tam fasolkę szparagową. Na ścinanie pędów bobu i groszku zdecyduję się dopiero po ustaniu upałów. Chcę je przekopać z glebą, a przy tych temperaturach mogłabym tam paść pokotem.

Pączki rozwinęła Orienta Magnolia. Obok See you in pink. Informacja dla Antracytowej Zuzy: kwiatki w upałach wytrzymują 2-3 dni. Od jutra ma być około 20. Porównam, czy będą dłużej cieszyć oko.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:23, 30 cze 2024

Do góry
TAR napisał(a)
W Gdańsku wlasnie burza a patrze na kamerki to moj ogrodek juz ulewe zaliczyl, kaluze widac.

Podczas tych upalnych dni u mnie było prawie bez deszczu i bez wiatru. Czułam się jak w saunie. Dzisiaj oprócz ponad 30 stopni w cieniu jest silny, gorący wiatr. Rośliny omdlewają, ja też.
Nawet aparat w telefonie majaczył i sam z siebie robił impresjonistyczne ujęcia.

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:10, 30 cze 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Fotki kiepskie bo robione w pełnym słońcu
Na żywo ładniej

Czy na pierwszej focie po prawej wyżej to różowe to Gaura różowa? Jeżeli tak to jak ona się nazywa. Które to sadzonki (30 szt) o których pisałaś już nie wiem u kogo.
Pokaż je.

Też bym trawnik zlikwidowała, ale musiałabym się wynieśc z domu wojna by była. Masz rację hektolitry wody, ale cała frajda trzymać sikawkę i podlewać strażak bez ognia .

Jeszcze na drugiej to bodziszek max...? Unie już okwitł.

Bardzo ładnie wszystko wyszło, ale roboty co nie miara.
Dzisiaj to Afryka.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:45, 30 cze 2024

Do góry

Anna i Ogród 2 11:06, 30 cze 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Kichawiec się rozsiał i nie jest już taką kępą jak kupiłam ale podoba mi się bo bardzo wytrzymały na suszę jest

Krwawnica puściła wielki pęd jak nigdy

Rozane

Piękny okaz krwawnicy dobrze jej w tym miejscu nad wodą najlepiej rosną. Moje też w oczku startują. Jak okwitnie jesienią zerwij suche kwiatostany i obok je rozsiej będziesz miała nowe siewki i stworzysz kępę. Krwawnica lubi być podlewana.

U mnie Rozane ma pędy ponad metr jeden dla doświadczenia zadołowałam zobaczę czy się ukorzeni.

Dzisiaj upał nie do zniesienia lepiej nie wychodzić z domu.

Wzgórze chaosu 10:49, 30 cze 2024

Do góry
Iwonka napisał(a)

Oj tam oj tam daleko Okolice Krakowa, zapraszam

Gaura to sadzonki, pobrane wiosną z młodych pędów, ukorzenione w słoiku z wodą a teraz w doniczkach pojadą do Magary
Gdy rozmnażałam dla siebie, od razu ze słoika z korzonkami szły do gruntu.

Dzieliłam też swoje najstarsze gaury w zeszłym roku. Odkopałam kawałek z dużą zbitą bryłą ziemi.
Przyjęły się fajnie.

Lubię gaurę Graceful White, to taka terminatorka.

Fotki z września i października zeszłego roku. Cały czas kwitnie i nie pokłada się.

A tego nie wiedziałam, że można rozmnażać z sadzonek od korzenia wiosna. Mam sporo siewek i tak rozmnażam sądzę w różne miejsca i obdzielam rodzinę.
Ogród bez gaury nie wyobrażam sobie. Roślina która robi szal w ogrodzie. Z jaką roślina by ją nie zestawił wszędzie jej i im będzie dobrze.

Piękny, uporządkowany, kwitnący ogród nie trzeba już nic wymyślać i przerabiać.
Gdzie tu chaos. Może ogród po chaosie.

Pozdrawiam
Ogród pod lasem 10:48, 30 cze 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Lollipop ma takie sam kolor jak patagońska, jest jedynie mniejszy.
A ta odmiana to nie jest przypadkiem Verbena rigida?

Ooo możesz mieć rację! Patrzę na Polaris Sky Blue i faktycznie...
Zrobiłam jeszcze kilka pstryków w cieniu na białym tle.

I listek.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:26, 30 cze 2024

Do góry
Gaura rozrabiara u mnie.

Mam ją drugi rok dostałam nasiona z O Posiałam w ciepłym i słonecznym miejscu zimą nawet okryłam obie białą i różową. Różowa była rok więc zebrałam nasiona a może się przydadzą i b dobrze zrobiłam bo tej zimy zmarzły. Tej wiosny wsiałam i rosną co i jak będzie nie wiem są małe nie kwitną.

Natomiast biała daje czadu a do tego mam sadzonki które zostały w ziemi i tez będą kwitnąc. Wysokość jej u mnie jest różna

Też nie wiedziałam ze można ją rozsadzać z korzenia Spróbuję taką metodą .
Magary Dramaty z Rabaty 10:21, 30 cze 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Dziewczyny, czy macie jakieś doświadczenie/wiedzę dotyczące zmiany kolorów róży???

Mam posadzone obok siebie trzy sztuki Hansestadt Rostock, o pomyłce nie ma mowy, w zeszłym roku kwitły, to na bank właściwe krzaczki.
W tym sezonie jeden krzak jeszcze nie kwitnie, jeden kwitnie "normalnie", a jeden "nienormalnie" bo morelowo/łososiowo...

Zrobiłam dziś kilkanaście albo i więcej zdjęć, żeby kolor uchwycić.
Po lewej "normalna" HR, po prawej dziwadło.

Co o tym myśleć???
Obie ładne ale nie tak miało być

Wszytko ok z HR. Tak bywa. Temperatura, woda, gleba mają duży wpływ na wygląd kwiatów.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:57, 30 cze 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Kasia u Ciebie pięknie.

Kupiłam 3 krzewuszki pink popet.
Z czym masz je zestawione ?

Masz chyba najwięcej ciekawych krzaków kwitnących. Chciałabym mieć u mnie więcej ale brak mi pomysłu na ich zestawianie.

Dzięki Lidko .

Ja mam 3 te krzewuszki. Rosną rozrzucone na basenowej. Rosną przy nich różności . Seslerie skalne/ heufleriany, bodziszki, fiołki, wielosiły, żurawki ale też małe tawuły. Tu masz fotkę jednej z nich.

Ja sadziłam krzewy tak, by w okresie wiosennym, gdy wszystko wycięte nie było pusto na rabatach. Bo one nawet w stanie bezlistnym są widoczne i wraz z zimozielonymi tworzą szkielet rabat.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 07:26, 30 cze 2024

Do góry
Zwierzaki w ogrodzie
Obserwator

Cwaniak

Leniwiec

I na koniec nocowanie na polanie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 07:25, 30 cze 2024

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 07:24, 30 cze 2024

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 07:23, 30 cze 2024

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 07:22, 30 cze 2024

Do góry
W takie dni jak teraz, własny las jest błogosławieństwem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies