Aniu, piękne ozdoby świąteczne w domu i ogrodzie, wśród gałęzi dodatkowo żywe ozdoby, świetnie uchwyciłaś obiektywem ptaszki,
no i jeszcze róża bożonarodzeniowa czyli kwitnący ciemiernik.
Dobrego roku życzę.
A ogrodowo niewiele, jakieś małe drobiazgi, przed zapowiadanym nadejściem zimy
Xiemierniki jeszcze w dalekich do kwitnienia pąkach
Jakieś przebiśniegi i kalina ma swoje pierwsze pąki
Przedwczoraj miałam w planach ściąć seslerię i trzcinnika, bo czułam wiosnę w kościach. A wczoraj biegałam po ogrodzie i okrywałam włókniną Gienkę i Susankę. Okryłam też różę na pniu. Mam ją pierwszy raz i drżę, żeby nie zamarzła. Przymrozki przyszły, śniegiem przyprószyło.
Dziewczyny, jakiś paskud obżarł mi dzisiaj wszystkie kwiaty z 3 ciemierników. Zostawił pączki i tego jednego mało urodziwego rodzynka... Może któraś ma pomysł co mi grasuje w ogrodzie?
Reszta wygląda tak
Się robi. Na wierzchu już po budowie rozlozymy geowłókninę I wysypiemy żwir. A póki co może wywrotka albo dwie żwiru już by się przydała bo auto zostawia tonę błota na drodze heh pojadę tam z łopatą posprzątać
Aniu piękna ta bordiura a wiesz, że dzisiaj przeglądałam niemieckie czasopismo Anna z 2019 i zobaczyłam kapitalny pomysł-zegar np na prezent, więc pozwolę sobie u Ciebie zamieścić zdjęcie, bo może kiedyś skorzystasz?
Mnie zdarzyło się malować lub techniką decoupage robić zegary na prezenty na podstawie ze sklejki, a mechanizm zamawiałam ze wskazówkami różnymi na All..ro
Dziękuję. W tym nowym roku mam zamiar namówić męża na wykonanie donic wg. Twojej instrukcji.
Rośliny pojawią się na rabacie systematycznie w 2024 roku. Mąż też obiecał wylać pod rzeźbę fundamencik tym roku, żeby potem w roślinach nie kopać. Podstawa będzie z betonu, a sama rzeźba jeszcze nie wiadomo.
Te słupy, które kiedyś wrzucałam co będą w pobliżu oraz pergolę robimy z drewna i malujemy na jakiś kolor współgrający z elewacją. Od czasu tego rysunku huśtawka powędrowała naprzeciwko, czyli pod wiejską, pachnącą rabatę z piwoniami, różami, lipą. Stamtąd będzie widok na brzozową właśnie i na rzeźbę na niej.
Dziękuję za rady odnośnie rabaty z grabami, wszystkie przeczytałam i wnioski wyciągnęłam
Mam jeszcze taką, ona będzie wzdłuż ogrodzenia, podzieliłam na 'zęby', żeby nie było za nudno, ale chcę, żeby rośliny były podobne w obydwu częściach tej rabaty.
Czekam na sugestie, bo robiłam kilka podejść do tego rysunku (jak jeszcze miałam dużo czasu) ale wciąż nie jestem jej pewna
Nie patrzcie na trawnik. Podlewam go bardzo rzadko. Kosztował mnie masę wysiłku. Może kiedyś opowiem jak go zakładałam. Dlatego kiedy wygląda tak jak wygląda, serce mnie boli, ale trudno. Szkoda wody.