Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Między brzozami 21:30, 03 wrz 2017

Do góry
Mam jeszcze jedno pytanko czy na rabacie pod płotem na której rosną już rośliny to mogę pomiędzy tymi roślinami przekopać tą mieszankę z obornika i innych dodatków? czy taki nie całkiem przerobiony obornik mi je spali? oczywiście przy samych pniach nie będę kopać.
poniżej zdjęcia z bliska tej rabaty, rośliny będą do przesadzenia ale jeszcze nie wiem gdzie, a pod nowe chciałabym przygotować lepiej glebę

W ogródku Iwony 21:29, 03 wrz 2017

Do góry
Z wertykulacją i nawożeniem trafiliśmy w dziesiątkę, bo nareszcie popadało (nawet przed chwilą była niezła ulewa). Trawnik powinien się wkrótce zregenerować.

Trochę widoków z ostatniego dnia sierpnia.

Moja glebo terapia 21:28, 03 wrz 2017

Do góry
Dzisiaj u nas cały dzień z niewielkimi przerwami padało więc z czystym sumieniem mogłam się oddać błogiemu lenistwu zwłaszcza, że wczoraj udało się trochę w ogródku popracować.

Skosiłam trawkę, przeważnie eM to robi ale czasami i mnie się zdarza. Przy okazji przyglądnęłam się z bliska temu trawnikowi i niestety d...y nie urywa.

O ile w przed ogródku jakoś to wygląda pod warunkiem, że się nie patrzy na żółte placki po moich słodziakach (wyczytałam, oczywiście na O że sposobem na te placki jest polewanie piwem, podobno neutralizuje ono działanie amoniaku, będę testować )

To trawnik w ogrodzie to jakaś masakra. Co prawda mchu się udało pozbyć za to inne chwaściska, pomimo pryskania całkiem dobrze się mają. Stokrotki, jakieś dziwne rozetowe trawska, coś płożącego co do tej pory rosło tylko na rabatach przeniosło się na trawnik. Zastanawiam się czy nie skopać tego wszystkiego i nie posiać na wiosnę trawki od nowa. Tylko kto to zrobi ???

Porobiłam kanciki, wyplewiłam co większe trawy i jakoś tak szybko zrobiło się ciemno
Po tej kosmetyce to nawet te hortensje kwitnące w kratkę wygladaja jakoś lepiej

ups bambusy do skrócenia dopiero na fotkach człowiek zauważa niedociągnięcia

Nawet ta mahonia jakoś tak "szlachetniej" wygląda po moich eksperymentach z sekatorem, trochę się zagęściła i nie jest już taka rozczochrana. Choć do kuli to jej jeszcze trochę brakuje

Muszę ją czymś podsadzić, tylko nie wiem czym. Jak myślicie, żółta hakonechloa dobrze by tam wyglądała?

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:18, 03 wrz 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Ogrody zagraniczne pooglądać lubię, ale te nasze polskie, ogrodowiskowe takie bardziej swoje się wydają

Rewolucja...a co będziesz robić?

Pozdrawiam

Takie zagraniczne swojskie też będą
a ten Ci się podoba ?

Masz rację te nasze ogrody są mniejsze często młode i nie pracują w nich ogrodnicy na pełnym etacie
ja uwielbiam zwiedzać i ogrody w każdym rozmiarze i wieku, parki,arboreta i no nie ma znaczenia gdzie

Rewolucja - no może przesadziłam ale nie ma rabaty na której nie będzie roszad
strasznie dużo tego post niżej tam napisałam

może zacznę od tego co zrobione
prawie skończony szpaler piwoniowy w ogrodzie warzywnym - jeszcze wyściółkować i podlać na grzyba czyli nie skończone

dla Ciebie z mojego ogrodu całkiem swojski kłosowiec mój ulubiony

pozdrawiam

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:15, 03 wrz 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Piękna ta donica Zazdroszczę umiejętności
Podpytałam Kasię z mojej bajki i po długim zastanawianiu i gromadzeniu od znajomych resztek remontów łazienek, czyli płytek zaczęłam tłuc młotkiem. Posegregowałam kolorami w doniczki, jak już miałam przygotowane rury przez ema zaczęło się żmudne dopasowanie poszczególnych elementów. Zajęcie bardzo pracochłonne i nigdy nie wiadomo jakiego efektu można się spodziewać. Trudno powiedzieć czy potrzebne tu są umiejętności myślę, że trochę chęci, mobilizacji i dużo czasu.

Basia - Mój Świat 21:11, 03 wrz 2017

Do góry
Basia - Mój Świat 21:09, 03 wrz 2017

Do góry
Działeczka Asi :) 21:07, 03 wrz 2017

Do góry

Pozdrawiam wszystkich cieplutko i życzę miłego tygodnia
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:07, 03 wrz 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

No niestety Mira, zapach roślin nie jest dla nas, o nie...
Jest dla owadów, po to żeby je przywabiać i się rozmnażać, wydawać potomstwo. Jak widzisz, wszędzie tylko ten seks.
Zapach pochodzi od wytwarzanych przez roślinę olejków eterycznych. Te "urządzenia" co wydzielają zapachy są w kwiatach głównie w płatkach korony.
Ale to miłe że i my czujemy zapach, groszki to jedne z najpiękniej pachnących kwiatów, masz rację. W ty roku nie posiałam ani jednego, a bylinowe kwitnące w dużej obfitości, niestety w ogóle nie pachną.

Fuksja żyje, korzeni się? Poczułam zwiększone poczucie odpowiedzialności, jak się dowiedziałam że zostałam włascicielką jedynego sensownego egzemplarza i patrzę na nią z większą czułością.

Też się zachwyciłam koszykiem z warzywami, aż żal jeść, taki piękny.

Gabrysia dzięki za pochylenie się nad tematem zapachu.
Właśnie mnie interesuje jak te olejki się rodzą w kwiatach.
Fuksja żyje, chyba wszystko bo zaraz pikowałam.Dziś nie byłam muszę jutro fuksję odwiedzić Dorota wie i się ucieszyła.

teraz czas koszyczkowy raz kwiatki raz warzywka a jeszcze warzywka i kwiatki

wiesz jakie kolce mają bakłażany ? gorsze niż róże ja nie wiedzialam ale już wiem

pozdrawiam
Działeczka Asi :) 21:02, 03 wrz 2017

Do góry
Takie mam widoki przy wejściu na działkę

W kierunku furtki

I ogólne

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:01, 03 wrz 2017

Do góry
Widzę, że kolejne spotkanie także się udało. W Twoim towarzystwie nie można się nudzić. Dziękuję za wspólny wypad. Zawilec posadzony.
Pozdrawiam

Aldona to było szaleństwo, dzień po dniu, wiedziałam że w żadnym innym terminie nie będę mogła a Kasia mi nie uwierzy że na 4 zaproszenia odpowiadam nie ..
To ja dziękuję cudowny dzień miałyśmy u Gabrysi i czytałaś jak się nam ogrodowo rozkręciała chyba musimy częściej do niej zaglądać

chcesz tego liliowca ? bardzo długo kwitnie i chyba jest taki jak ten Twój czerwony - chcę zaproponować małą wymianę

===============================================================

Miro, dziękuję za relację z ogrodu Pieta. Obejrzałam z radoscią i ciekawością
Tak samo jak Twoje letnie widoki na ciepłe kompozycyje, bujne rabaty i urocze detale. Ten mini rock garden śliczny. I groszek pnący masz, chmmm cudny zapach

Justynko Bardzo dziękuję, kolejne relację będą
a z mojego ogrodu nowy detal
obmyślam funkcje

==========================================================

Miro, otwórz priv

otwarłam niam niam

=================================================================

Ja napiszę o cukinii - mam odmianę Soraya zieloną, nie nadążałam przerabiać.
Może to dobra odmiana, w przyszłym roku posadzę tą samą. Żółtą też mam, podobne ilości Kocham to warzywo

Ja też cukinię uwielbiam i wszystko przerabiam

kilka dni temu dla moich koleżanek urządziłam wieczór pt cukiniowe co nieco
była cukina na wiele sposobów i ciasto czekoladowe z cukinią i brakło mi sił na faszerowane kwiaty smażone

Ja zielona mam -Cukinia Nefertiti - w ub roku było masa i dlatego nie wiem co się stało może zazdrosna o zieloną hmm

za to melon mi dojrzał a ja go nie dojrzałam brr

==================================================

Ale fajne spotkanie!

pozdrawiam

Bardzo fajne tym bardziej że nie wiedziałam o wszystkich zaproszonych
Kasia to jest sprinter spotkaniowy
nagrandzilismy piękną jeżówkę u Kasi jakbym moich miała mało

pozdrawiam

Ogród z łezką II 20:58, 03 wrz 2017

Do góry
1000 buziaków na 1000 stron

A zdjęcia damy i rycerza świetne
Działeczka Asi :) 20:57, 03 wrz 2017

Do góry
Nn

Nn

Begonia z lobelią

Działeczka Asi :) 20:54, 03 wrz 2017

Do góry
Wrześniowe kwiatuszki

Jeżówka White Swan

Bailando

Red Leonardo

Natasha Richardson

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:54, 03 wrz 2017

Do góry
Pomóżcie proszę, co może być przyczyną takich krzyżowych, regularnych placków?
Trawnik jest młody, w tym roku był wysiany (siew ręczny), ziemia nie była wymieniana, nie było robionych żadnych maszynowych prac typu wertykulator itp, tylko koszenie.
Jakby placki pojawiły się gdzieniegdzie to jeszcze nie byłoby dziwne, ale że takie regularne? Woda nie stoi, więc chyba nie chodzi o drenaż. Może nawieźć go teraz? Nie był nawożony od wysiewu (lipiec)
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:52, 03 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja wytyczyłam przyszły kształt kolejnego oczka i po fotkach , które mi Kondzio z wyprawy pokazał to wcale nie wiem czy ostatniego

tak będzie mniej więcej będzie wyglądało i będzie ziemia do donicy pod gospodą

KOBIETO

pięknie będzie jak eM się tak stara
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:51, 03 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bardzo ładne doniczki z tym niby pękaniem. Drogie były?
Donice kupowałam w Majstrze ta wysoka z podstawkiem ok. 80 zł, ta niższa ok. 40 zł, ta najmniejsza ponad 30 zł, mam jeszcze taki przewrócony dzbanek ok. 50 zł. Częściowo był to prezent, resztę dokupiłam sama.

Znowu na wsi 20:44, 03 wrz 2017

Do góry
Haniu, hosty u mnie słabo kwitną więc i z wycinaniem kwiatostanów zbyt dużo pracy nie ma. Lubię je za piękne duże liście. Natomiast kompostownik ma u mnie ograniczoną pojemność więc wolę takie produkujące mniej masy kompostowej .

Rysko tawułki obejrzałam, piękne są. Mam jedną odmianę, nazwy oczywiście nie znam. Na razie nie mogę się przebić przez rabatę żeby wyciąć przekwitnięte kwiatostany.
Bardzo spodobały mi się tawułki Arendsa o delikatnych różowych kwiatach. Paprocie to też moje ulubione rośliny. Bergenie zresztą też.

Dzisiaj M zrobił mi prezent w postaci wycieczki do Hortulusa w Dobrzycy. W królestwie roślin zapomniałam o swojej niedołężności i bolących nogach . Pogoda była niezła, deszcz padał tylko w Słupsku i okolicach.

M zachwyca się domkiem

W ogrodach ciągle kolorowo, przepięknie prezentowały się trawy i hortensje oraz elementy architektury ogrodowej

Przerwa na kawę... 20:42, 03 wrz 2017

Do góry
Ewcia - jeszcze na 2-3 sztuki mam ochotę ale akurat tam nie było.

Jolu - na drugiej hali nic nie było ciekawego. Tylko sekator sprawdziłam, który chciałam kupić i dobrze bo bym zmarnowała 160 zł. Okazał się za duży do mojej dłoni i przez to mega niewygodny.
I ogólnie przesadzasz z tą ilością I tak musiałam dzielić i tak. U ciebie duży ogród. Niech rosną dobrze. Na marginesie - będę na wiosnę próbowała rozmnożyć hortensje dla mojej mamy z patyczków. Jakbyś chciała patyczki z którejś z odmian z tych co mam - daj znać. Zamiast wyrzucać - zbiorę je po prostu. Rozchodniki się moczą. Już pojedyncze korzonki widać. Białe też mam. W ubiegłym roku z 2 sadzonek zrobiłam 4 spore przez ukorzenie odnóżek. O takie mam - To moja produkcja
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:42, 03 wrz 2017

Do góry

Jeśli ktoś odczuwa braki w zaopatrzeniu w cebulki, to spory wybór odkryłam w Aldim. Pakowane po 20 szt. (tulipany, narcyzy) lub 50 szt.(krokusy, szafirki, szachownice). Koszt niecałe 5 zeta.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies