Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:23, 03 lut 2015

Do góry
Turzyca Ice Dance jest na słońce i do półcienia
http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/byliny/turzyca-japonska-ice-dance-turzyca-morrowa-ice-dance,5_1214/
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:36, 03 lut 2015

Do góry
Ja bym wytyczyła prostokątną rabatkę. Mogą tuje zostać. Potem bym dała kulki z Ice Dance, a dla koloru żurawki. I koniec. Aby nie przedobrzyć. równa linia trawnika
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:19, 03 lut 2015

Do góry
Dziewczyny, stójcie. Poszalały normalnie U Polinki fajnie wyglądały kulki bukszpanowe, Ice Dance i żurawki. Jak nie uciekniecie z pomysłami, to może zdążę poszukać
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:11, 03 lut 2015

Do góry
No jak obwódka to już bez kulek
Trawki tylko. Ice Dance mogą być, bo są duże i do cienia.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:17, 03 lut 2015

Do góry
albo https://www.google.pl/search?q=turzyca+ice+dance&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=qBDRVKuzE-Sw7Ab924GgDg&sqi=2&ved=0CCsQsAQ
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:30, 03 lut 2015

Do góry
Ja się nigdzie nie wybieram

Myślę o tym Baronie w szmaragdach i powiem Ci że nie wiem... na pewno w ogrodzie z lustrem było go sporo ale to w towarzystwie Ice Dance i innych traw
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:10, 02 lut 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
ha,ha niezła podpucha. A co zamiast horti byś wykombinował

Hortensje przeniosłyby się w miejsce kul bukszpanowych, a kule w większej ilości trafiłyby w ich miejsce - zatopione byłyby w albo w turzycach Ice Dance lub Amazon Mist Do tego drobne smaczki w postaci niskich jeżówek i werbeny patagońskiej
Na pewno wyprostuję wiosną zawijaski bukszpanowe i całość obsadzę Ice Dance, żurawki idą całkowicie out... Kusi mnie by zrobić w tej części ogrodu linie proste U mnie jest ten plus, że ogród mam podzielony na "pokoje" i może nie wyglądałoby to głupio?

Ale na razie sesja na tapecie, od 12 lutego zacznę planowanie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:25, 01 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Myślę nad zrewolucjonizowaniem mojego ogrodu i chciałabym iść w totalny minimalizm...

Legenda:

Lewa Strona wykostkowanego placu:

Smaragdy będą przesadzone pod samą siatkę aby zasłonić budę psa, na siatkę puszczę bluszcz.

Przed smaragdami będzie kwadratowa obwódka z bukszpanu i w środku Grab Fastigiata.

Przez całą długość kostki Ice Dance.

Prawa strona wykostkowanego placu

Czerwony prostokąt do Pęcherznica. Smaragdów już nie ma Pęcherznica będzie cięta aby utworzyła prostą wysoką ścianę.

Przed pęcherznicą 2 Róże Chopin.

Na dole Ice Dance.

Prawa strona tak wyglądała na jesień.

A tak wygląda dalej ta rabata. Gracilimusów już nie ma, będą ML.

Ice Dancy są też w kulkach bukszpanowych przed hortensjami

Wszelkie sugestie i porady mile widziane i pożądane

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:47, 31 sty 2015

Do góry
Łukasz... masz dobre wyczucie, oko inżynierskie też.. na rysunku trudno kropkami malować każdą bylinkę... najfajniej wychodzi taka radosna twórczość już na palcu boju.
Moim zdaniem Bocnię można korygować we wzroście.. tak robi Agnieszka z Jurajskiego. Ale jak mało skorygujesz, to bylin nie zasłoni..
Piwonie masz już, czy się czaisz na jakieś? Ja polecam na bylinówkę odmiany z pojedynczymi płatkami, nie będą się pokładać na róże. Pełne piwonie ogólnie trudno utrzymać na bylinowych, bo trzeba je podpierać.
Miskanty z różami.. tylko odmiany sztywne róż do tego podejdą.. takie co się nie pokładają. Dołem możesz wtedy dać bodziszka .

Z tyłu może hosty, hachonechloa , Ice Dance powtórzyć..

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:05, 31 sty 2015

Do góry
Plan lekko zmodyfikowany, za radą Ani zmieniłem troszkę układ nasadzeń. Lokalizacja drzew pozostaje bez zmian.

Doszedł żywopłocik bukszpanowy na części rabaty. Co do nasadzeń:
A: turzyca Ice Dance, szałwia niska, żurawki i czegoś tutaj mi brakuje,
B: tak jak było piwonie, róże(niewysokie 3 krzewy np Bonica), rozplenice i troszkę rozchodnika okazałego,
C: lilie, jeżówki, ostróżki, floksy i pysznogłówki,
D: kilka bylin w cieniu drzew tawułki jarzmianki i może coś jeszcze,
E: różanka z miskantami i dodatkami dalej nie wierzę, że chce zrobić różankę,
F: kocimiętka, przetacznik Red Fox, przetestowane zestawieni bardzo dobrze się sprawdza,
G: lawenda,
H: bodziszki,
I: ?
J: ?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 15:58, 31 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
4,50zł

Niby niedrogo, ale jak przemnożyć przez ileś tam, to trochę wyjdzie
No nie, żywopłocik zrobię z czegoś innego. Namnożyłam bukszpanów, tawuły i trzmieliny, na ten sezon musi wystarczyć. Planuję jeszcze rozmnożyć turzycę Ice Dance i żurawki - to też można na obwódkę dać gdzie niegdzie. Szałwię wrzucę w rabatkę w postaci plamki, no może ... plamy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:40, 30 sty 2015

Do góry
Małgosiu jak coś kwitnie te dwa tygodnie to mnie zadowala jeszcze jak jest ozdobne poza okresem kwitnienia Muszę się wgłębić w temat tych miniaturowych krzewuszek.

Margo bardzo lubię to planowanie zawsze przy okazji dowiaduje się owych rzeczy, a taka burza mózgów pozwala podjąć decyzje

Iwonko dlatego nie chce posadzić drzew pochopnie tak jak chciałem zrobić to brzozami. Ładnie bym sobie narobił gdybym je posadził. Pewnie ładnie by wyglądały, ale po kilku latach nic by ładnie pod nimi nie rosło o ile w ogóle by rosło

Gosiu myśle, że uda się zrobić z takich miniaturek ładną poduchę

Ewo ja praktycznie sesje już zakończyłem, a wszystkie egzaminy mam za sobą, fakt wyników jeszcze nie mam z wszystkiego, ale wiem, że będzie dobrze
Co do drzew to ja bardzo chętnie bo ogólnie oglądałem dostępność Nigry w szkółkach to nie jest jakoś specjalnie popularne.
Szkółka ma ciekawą ofertę, będę się musiał tam wiosną wybrać bo nie mam daleko, a raczej znośnie

Marzenko myśle, że z tą kolorystyką, srebrem trawek, hortensjami i masą bylin powinno to ciekawie wyglądać. W sumie to teraz już pewną wizje w głowie mam.
Ice Dance posadziłem troszkę w zeszłym roku i mam nadzieję, że w tym pokaże jak to łądnie się rozrasta, jesienią już były widoczne rozłogi oddalające się od kępy, będzie co ukorzeniać na zapas

Aniu wychodzi na to, że już mnie prześwietliłaś ale cieszy mnie to bardzo, a za za wszystkie porady ogromnie dziękuje. Wniosę sobie poprawki na plan, ale mam takie ciche przeczucie, że będzie to dobrze wyglądało. Już się cieszę na to sadzenie, ale na początku będzie trzeba przygotować glebe, a to na pewno potrwa co najmniej do końca maja, ale nic mnie nie powstrzyma przed wcześniejszym zbieraniem roślin na rabate

Annn nie przepadam za książkami o tematyce ogrodniczej, wo,ę poczytać w internecie, a książki do czytania kupuje sobie sam bo mam nietypowy gust i bardzo trudny
Ja niby wiem czego chce, ale nie wszystkiego jestem pewien, a też moja wiedza jeszcze mocno wybrakowana i zawsze czegoś nowego się dowiem, poznam nowe rośliny, a to bardzo cenne. No i spojrzenie kogoś innego jest też bardzo ważne
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:25, 30 sty 2015

Do góry
Myślę nad zrewolucjonizowaniem mojego ogrodu i chciałabym iść w totalny minimalizm...

Legenda:

Lewa Strona wykostkowanego placu:

Smaragdy będą przesadzone pod samą siatkę aby zasłonić budę psa, na siatkę puszczę bluszcz.

Przed smaragdami będzie kwadratowa obwódka z bukszpanu i w środku Grab Fastigiata.

Przez całą długość kostki Ice Dance.

Prawa strona wykostkowanego placu

Czerwony prostokąt do Pęcherznica. Smaragdów już nie ma Pęcherznica będzie cięta aby utworzyła prostą wysoką ścianę.

Przed pęcherznicą 2 Róże Chopin.

Na dole Ice Dance.

Prawa strona tak wyglądała na jesień.

A tak wygląda dalej ta rabata. Gracilimusów już nie ma, będą ML.

Ice Dancy są też w kulkach bukszpanowych przed hortensjami

Wszelkie sugestie i porady mile widziane i pożądane

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:12, 30 sty 2015

Do góry
Cieszę sie, źe głosowanie na Nigrę przeprowadzono. Mam Pissardi (dla mnie nie do rozróznienia z Nigrą) i potwierdzam bezproblemowe w przeciwienstwie do wiśni , ktore u nas w okolicach również nagminnie chorują. Jej kwitnieniu mrozy w ogóle nie przeszkadzają.
Odnośnie Ice Dance potwierdzam u mnie na slońcu ma ciemną zielen z bialym paskiem a obok rosnąca variegata wybrawia się ale żóltym bym tego koloru nie nazwała.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:34, 29 sty 2015

Do góry
Madziu dziękuje, kibicowanie też się przyda

Agnieszko musiałem skoczyć do wizytówki poszukać twoich drzewek, tyle razy ją oglądałem, ale nie zauważyłem i muszę powiedzieć, że wyglądają świetnie i wcale nie za ciemno.
Żółty kolor definitywnie wywaliłem jesienią z swojego ogrodu bo za nim nie przepadam, gdybym miał więcej miejsca zostawiłbym, ale go nie ma. Oczywiście kilka limonkowych przebłysków będzie w niektórych miejscach

Aniu
Na początek ogromnie Ci dziękuje za zaangażowanie i tyle porad, nie wiesz jakie to cenne dla mnie
To po kolei.

Z tego co zauważyłem u siebie to Ice Dance na słońcu nie żółknie, taką tendencje ma Variegata, którą ma Marzenka na rabacie z brzozami. Ty w ogrodzie masz na 99% Ice Dance w alei Konstancji no i nie wiem, czy nie miałaś jej wcześniej posadzonej na słońcu gdzie mogła żółknąć.

Odstęp miedzy drzewami to dokładnie 2,5 metra i te 3 gracje bardzo do mnie przemawiają tym bardziej, że pod nimi rosłyby srebrne miskanty Morning Light. Żółty na tej rabacie nie ma prawa zaistnieć

Dodanie bordowych akcentów w postaci żurawek i takie krzewuszki na brzeg rabaty bardzo mi się podoba. Doczytał o krzewuszce i dorasta do 30-50cm więc cięta może stworzyć ładną poduchę. Biorę

Jeszcze jedno.. lista bylin jest długa, ale byliny kwitną tylko jakiś czas, wiec na rabacie w danym momencie będzie kwitło tylko 1/4 z listy... wiec jak jest 16 gatunków to na rabacie będą widoczne tylko 4.... reszta robi tło albo zanika ..
To tak w kwestii wyjaśnienia dla zaglądających ..

Pod tym się podpisze bo starałem się dobrać byliny głównie na czerwiec, lipiec i sierpień, w wrześniu będą trawy i jakieś powtarzające niedobitki
Na maju specjalnie mi nie zależy, ale można dosadzić tulipany, orliki i coś, co w miarę zanika w późniejszym czasie.

Gosiu fotki zostaw, bardzo ładnie kwitnie. Napiszesz w jakim miesiącu i jak długo utrzymują się kwaity. Tak mniej więcej, bo wiedza książkowa to jedno, a sprawdzona w ogrodzie to drugie.

Dobrze ja uciekam bo za dwie godziny mam egzamin, a mnie jeszcze w Częstochowie nie ma
Szybki meldunek pogodowy, zima na całego, śnieg sypie od rana i nie ma zamiaru przestać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:15, 29 sty 2015

Do góry
Łukasz.... u Agnieszki w Jurajskim rosną sobie 3 gracje (możesz się śmiać ale nie wiem jaka to odmiana). U Ciebie odległość pomiędzy drzewkami wychodzi ok. 2,5m ..u Agnieszki są chyba nawet gęściej.. Uwielbiam u Agnieszki te 3 drzewa.
O nasłonecznienie bym się nie bała bo wystawę rabata ma południową..... na cienistym miejscu bym dała rośliny do cienia. Większość bylin nie musi mieć patelni od rana do nocy... nawet lawenda. Korona drzew może być korygowana by nie bujnęła na szerokość.

Tylko do bordowych drzew pasują bordowe akcenty bylinowe na dole.. i Ice Dance dla mnie by była tu za żółta.... bo rabata będzie różowa... bordo, róż i żółty chyba się pogryzie. Dałabym do takich drzew trochę bylin o bordowych liściach.
Do cienistego świecznica o ciemnych liściach Black Negligee (białe kwiaty), Pink Spike (różowe), Brunette czy inna. Spasują tu żurawki o bordowych liściach.
Rozchodniki są też czekoladowe, ja ostatnio kupiłam Chocolate Drop.. czekam co z tego wyrośnie.

Tyle przemyśleń nocnych ...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:26, 28 sty 2015

Do góry
Aniu wiem co masz i to mi się podoba. Fakt wielkorotnie pisałem, że chciałbym ogród o innym charakterze, ale powoli mam nadzieję, że i na taki kiedyś przyjdzie czas, teraz wolę się nacieszyć, poszaleć, pokombinować i przy okazji powiększać swoje doświadczenie na temat różnych roślin.

Wiesz jak podoba mi się stipa na bylinówkach, wygląda bosko, ale ja mam coś wysiewać... toć to dla mnie najgorsza z ogrodowych czynności. Nie mam do tego reki jak do kwiatów domowych .

A co gddyby tak po środku miejsca na róże dać jakieś wyższe miskanty, aby nie było widać co jest po drugiej stronie (oczywiście mocno naciągany efekt) Rabata w tym miejscu miałaby 3 metry szerokości więc może dałoby się to pomieścić.

Pysznogłówki kombinuje posadzić w dużej grupie, ale w maju chce połowe wycinać, aby przedłużyć kwitnienie. Może uda się osiągnąć taki efekt, zawsze można skorzytać z łopaty i to poprawić

Czyli na brzeg na pewno: bodziszki, rdest, Ice Dance, dwie plamy żurawek w jednym kolorze(więcej nie chce ) może w pobliżu róż lawenda też by się sprawdziła?

Jeżeli chodzi o przewie na rabacie to też brałem to pod uwage bo troszkę go tam jest, a przy dużym zagęszczeniu powinno to pomagać w przypadku różnych paskud na roślinach.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:14, 28 sty 2015

Do góry
Łukasz z rysowaniem to u mnie gorzej...
Z sąsiedztwem dla róż to też nie najlepiej... ale róże z bodziszkami mi się podobają. Można je obsadzić kocimiętką.. zanim róże zakwitną to kocimiętkę przytniesz na niziutko i róże będą mieć przewiew powietrza. Za kocimiętką ale w sąsiedztwie róż można dać bodziszka innego, one kwitną w czerwcu i będzie jak na inspiracji
Do róż trawy?? Nie mam pomysłu jakie. Róże nie lubią jak je coś zarasta bo zaraz chorują. A trawy jednak maja swój wymiar.. rozplenice jak już to z niższych i kawałek od róży. Może stipa??
Przy drzewach i za nimi dałabym cieniolubne. Od pobytu w Wojsławicach chora jestem na łan Ice Dance.. nawet kompletny cień trawie nie przeszkadza..

Na brzeg bym dała mniej rodzajów, ale w środku plamy.. już różne..
Na brzeg słoneczny nadaje się rdest, za nim koniecznie niskie różowe jeżówki (razem wyglądają bomba), moje nowe odkrycie bodziszek kantabryjski Karmina.

Szałwia, kocimiętka jak przekwitnie jest brzydka... nie na brzeg..

Pysznogłówki ale małymi plamami, bo jak przekwitną to też są brzydkie.. ale jak kwitną to są fajne

Ogólnie chyba taki układ będzie lepszy.. i wiadomo, że wszytko będzie się przenikać góra dół.
Dla mnie roślin na rabatę nie jest za dużo.. Ale widziałeś mój ogród i wiesz co ja mam

Edit.. dałam na brzeg rabat obwódki bukszpanowe, ale ogólnie wolałabym bez nich.. niestety z powodu psa muszę coś dać by zasłonić płotki Jak bukszpan urośnie to siatki założę za bukszpanem. Najbardziej lubię jak z rabat się wylewa i widać do samego dołu kfiotki...
Wyjątek stanowi obwódka przy różach białych.. z szałwią od Finki i niskim przywrotnikiem.. to możesz skopiować
Kosolkowa Pasja 17:11, 27 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Rabata cienista - wg garden composer. Ogólny zarys chociaż.

w ogóle nie widac funkii na pierwszym planie, za nimi od lewej zawilce, trawa (ice dance?), tawułki andersa, zawilce, naparstnicegdzieś za rh (pod środkowym oknem). No i trawy, cisy i hort.ogrodowe i coś zimozielonego kulistego na prawo.

Moje uwagi... ale to moje
Prawa kolumna pomiędzy okna, a po bokach rozplenice (czy inne trawki). Dla trawek będzie lepiej i dla efektu wizualnego.
I dałabym 3 kulki po prawej... każda coraz mniejsza, nawet kosztem trzeciej trawki. Mozę 3 kulki bukszpanowe, a pomiędzy trawki.. nawet Ice Dance dal podtrzymania prawej i lewej strony????
Hmmm .. tak myślę...
Naparstnice możesz wrzucić tu i tam, bo z niczym nie skolidują z kwitnieniem, a jak przekwitną to rach-ciach.. zostawisz tylko rozetę liściową. W cieniu kwitną też później.. obstawiam, że u ciebie to tak druga połowa czerwca.
Kosolkowa Pasja 14:10, 27 sty 2015

Do góry
Rabata cienista - wg garden composer. Ogólny zarys chociaż.

w ogóle nie widac funkii na pierwszym planie, za nimi od lewej zawilce, trawa (ice dance?), tawułki andersa, zawilce, naparstnicegdzieś za rh (pod środkowym oknem). No i trawy, cisy i hort.ogrodowe i coś zimozielonego kulistego na prawo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies