Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Miskant z tyłu tak Z przodu tylko hakone albo żurawki Dziewczyny mają rację zamiast hakone
Ice dance albo gold fountains Są zimozielone.Możesz też poza cebulami dać plamami fioletowy pierwiosnek który za kwitnie wcześnie albo wrzośce. Jak hortensja puści liście to te roślinki będą już przekwitnięte i cień im nie zaszkodzi
Dziękuję za pomoc i za obrazowe zdjęcie dużo mi uświadomiło.
Reasumując:
1.Kilka ML z tyłu za hortensjami (hortensje są ogrodowe różowe kulki), a może jest jakaś trawa zimozielona wysokość do 1,5 m, bym posadziła dla lepszego efektu zamiast ML - podajcie nazwy.
2.Zamiast hakone posadzić zimozieloną turzycę Carex Ice Dance (podoba mi się)
3 Żurawki kilka sztuk przed carex.
4.Pomiędzy hortensjami, a carex wiosenne rośliny cebulowe.
Rabaty powiększyć nie mogę, wszystko wydzielone i zagospodarowane. Zdjęć z lata tej rabaty nie mam. Hortensje nie wypełniają jej całej.
No jestem.
1. Jak już dziewczyny pisały, zimozielonej wysokiej trawy nie ma. Ale, jak słusznie zauważyłaś, coś zimozielonego wyższego by się na tej rabacie przydało. W lecie, od lipca, jest zapewne pięknie, bo hortensje ogrodowe w takim szpalerze pięknie wyglądają. Może z tyłu za hortkami (tak pomiędzy) dać jakiegoś iglaka zimozielonego (tak ze trzy sztuki). Tylko że musiałyby być strzeliste i wąskie. Najlepszy byłby cis, odmiana kolumnowa.
Tylko cis mi przychodzi do głowy, moze dziewczyny, jeśli pomysł im się spodoba, coś podpowiedzą.
Carex i żurawka to za dużo. Ice Dance wielkie kępy tworzą. Jeśli chcesz mieć i jedno i drugie, to zrób kawałek żurawki i kawałek carexa.
Reszta ok, choć nie wiem, czy ML będzie widać zza hortensji (nie znam jej wysokosci, moje oogrodowe są wysokie). Bo Twoje, skoro są różowe i okrągłe, to są to hortensje ogrodowe. Bardzo je lubię.
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie możesz poszerzyć tej rabaty. Przecież przed nią masz tylko trawnik? "Niedasię" to drugie imię Twoje, czy twojego eMa?
O, znalazłam, tylko trawnik jest przed i coś w kółeczku. Co to jest to w trawniku?
Mam jeszcze jedną myśl. A gdyby tak za hortkami dać trzy kule na pniu? Takie kule można samemu zrobić. Tujowe.
Wówczas nie trzeba by poszerzać rabaty. Pomiędzy te kule mogłabyś nawet posadzić ML.
Jeśli pomysł z kulkami na pniu ci się spodoba, pokażę ci, jak się robi takie kule. Trochę czasu potrzeba, żeby były ładne, ale warto.
O matko, ale się rozpisałam.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.