Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Liliowo i kolorowo:) 10:46, 03 sie 2017

Do góry
Pomimo takich upałow hortensje dają rade, wczesniejszy ulewny deszcz nawet nic nie połamał "wanilki" jest na baczność)
Ulewa musiała być mocna bo nawet bez podlewania rodki też ten upał znoszą bez problemu. Gorzej z nami bo nie da się życ uff.
Bardzo lubie Pinky Vinki, jest sztywna, pięknie się przebarwia, jest ozdobą ogrodu. Na trzecim zdjęciu Magical Candle.

Wśród brzóz i dębów 10:45, 03 sie 2017

Do góry
Z dzisiejszego spaceru:

Akwarela w ogrodzie:) 10:37, 03 sie 2017

Do góry
akwarela napisał(a)
Dziękuję bardzo, myślałam, że Aloha powtarza kwitnienie.
Może więc inne róże pnące? Ma ktoś takie u siebie?

Lub dwie parkowe zamiast pergoli?

Ja mam Lagunę, świetna róża, duża, zdrowo rośnie, kwitnie pięknie, nic tylko polecać.
Akwarela w ogrodzie:) 10:27, 03 sie 2017

Do góry
akwarela napisał(a)
Mam na środku działki ogromny dół, który kiedyś ktoś wykopał na średnio duży staw! Ponieważ tak jak pisałam nikt mi nie pomaga w realizacji tego ogrodu, a ja nie znalazłam chętnego do zasypania dołka nawet za pieniądze (bezrobocie?) dół jak był, tak jest. Problem polega na tym, że ziemia musi być nawieziona taczkami. Ja rozumiem, że to ciężka praca, ale też nie zapłacę za to miliona! Dlatego póki co pracuję bokami. Zresztą dziś po pracy wrzucę zdjęcie, to sama zobaczysz. Tragedia i rozpacz w jednym. Trzeba być wariatem, żeby się na zagospodarowywanie terenu w tm stanie porywać w pojedynkę, ale cóż ja już tak mam. Muszę całemu światu wiecznie udowadniać, że dam radę. Sąsiad zza płota, miły starszy pan co i rusz włazi na drabinę i do mnie zagląda. Mówi, że powinnam za swoją pracę dostać medal. Nie wiem tylko, do kogo się zwrócić! Kiedyś to nawet rodzinę swoją przyprowadził na obchód, żeby pokazać jaka w sąsiedztwie mieszka dzielna dziewczynka
Czas pokaże kto wygra, złośliwy los i wredne chwasty czy ja.

Lidziu, ja na dnie mojego wykopu tworzę takio oto oczko wodne. Położę na to folię i napełnię wodą, do tego wodne rośliny i obsadzone skarpy. Może sprawdziłoby się i u Ciebie...?
Zielony zielonym pogania :) 10:22, 03 sie 2017

Do góry
Z nowości: murek oporowy się robi

Zabraknie nam ok. 30 pustaków. Mus dokupić. eM wpadł na bardzo fajny pomysł jeśli chodzi o ich wykończenie tzn.zamiast daszków myślimy o zasypaniu ziemią i posianiu trawki. Przynajmniej do momentu aż wezmę się za tę część ogrodu. Co o tym myślicie?
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:19, 03 sie 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Szczerze to nie wiem, bo była u mnie Sylwia z forum i widziała, były idealne i zdrowe, nagle po tych ulewach, dosłownie w 3dni zaczęły byc chore, potem już poleciało błyskawicznie, liście opadają suche, na liściach plamki, zaraz będą łyse; pryskam Signum na zmianę z czymś drugim, na razie bez efektu, dlatego jeśli nic to nie da, wywalę i posadzę laurowiśnie lub cisy; nie chorują mi tylko moje stare odmiany, bo ostatnio cięłam męża żywopłot i ciut tez mi się nie podoba, oprysk profilaktyczny dostaną; stwierdzam że te bukszpany z farmy są do d...y. Sadzonki z moich starych zrobione, rosną bez żadnych problemów,

zobacz, po 1 tygodniu takie mam
jakby umierały
powiem, że dziwne to
raz miałam z nimi problem, jak znad Islandii wiatry syf przyniosły, dosłownie z dnia na dzień, jakby chemią spalone
odratowałam, no i po 3 latach znowu

O kurczę!!! a mazana pytałaś?
Ukojenie 10:16, 03 sie 2017

Do góry
I jeszcze to:

Zeby nie bylo, ze ogrodek to same przyjemnosci...

dziś z rana zrobiłam foto tylko takich 'obrzydliwości'
Ukojenie 10:15, 03 sie 2017

Do góry
W Magnolii napisali, ze slimaki nie jedza jeżowek:
Ukojenie 10:13, 03 sie 2017

Do góry
Moj mieczyk

Jarzmianka
Ukojenie 10:11, 03 sie 2017

Do góry
Kilka zdjec:

Trawa byla koszona w sobote...
Ogród z uśmiechem 10:10, 03 sie 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Kolejna młodzież - to przecież przyszlośc

Kos

Przyszedł do ogrodu - rozejrzał się

Joluś
Podziwiam Cię za tą wiedzę ornitologiczną!!!
Chciałabym tak umieć rozpoznawać ptaki, które do mnie przylatują ... a jest ich trochę ostatnio

PS Takie czarne też mnie nawiedzają ale czy to akurat kosy sa to tylko Ty mogłabyś to ocenić
Linia kroplująca - połączenie, ciśnienie 10:03, 03 sie 2017

Do góry
kott2017 napisał(a)

Witam,

Mam pytanie odnośnie linii kroplującej z kompensacją ciśnienia jaką zainstalowałem u siebie na nowej rabacie.

Zakupiłem linie kroplującą z emiterami rozmieszczonymi co 33 cm tj. poniżej:

Zainstalowałem ją na jednej dużej rabacie (zdjęcie w załączniku) trzymając się limitu i wyszła mi „pajęczyna” około 230m. Linia jest zasilana z 2ch stron z instalacji z filtrem i redukcją na 2 bary.

Większość emiterów działa wydajnie. Niepokoją mnie jednak niektóre że działają słabiej (mniej wydajnie) a niektóre wcale.

Czy to może być kwestia:
- za małego ciśnienia (mogę spróbować zainstalować redukcję do 3 barów) ?
- zapchania niektórych emiterów (wtedy - czy można je jakoś przepłukać ? ) ?
- ilości przyłączy do instalacji (wtedy mogę na środku instalacji zrobić jeszcze jedno 3 przyłącze na 2 bary) ?

Wydatek wody na pompie wygląda ok

1400 l/h przy ciśnieniu 1,8 bara (na rurze montażowej 1 cal)

1400 (l/h) /2 (l/h wydajność emitera) /3 (ilość emiterów na metr) = 230 m

Sama pompa może pracować do 6000 l/h i 6 barów.

Inną kwestią jest czy po położeniu dodatkowo kory to że niektóre emitery nie działają wydajnie będzie przeszkadzać rośliną, czy może kora i agrowłóknina zapewnią dodatkowo rozprowadzenie wilgoci dla roślin ?

Z góry dziękuje za ewentualną podpowiedź w którym z 3 kierunków iść

Pozdrawiam,
Marcin Kott

Podstawowe pytanie - ile metrów bieżących ma ta sekcja linii kroplującej?
Czy jest zwykła, czy jest z treflanem czy miedzią?

I od kiedy działa?

Poza nawiasem : Mnie się strasznie nie podoba szmata. Wygląda na to że woda sobie spłynie po szmacie i po skarpie w dół i nic nie da roślinom. Poza tym sama szmata szkodzi roślinom w prawidłowym wzroście a także niszczy strukturę gleby oraz zapobiega tworzeniu się próchnicy. Sama zgnilizna z tego będzie i nornice pod szmatą.
Sezon 2017 u Hanusi 09:58, 03 sie 2017

Do góry
Dorotko, wczasy bhyły przymusowo krótkie. Ogród bez opieki, a szczególnie pomidorki bardzo ucierpiały. Dobrze, że nie zostały całkowicie zasuszone.

Ogród za grosze 09:43, 03 sie 2017

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 09:43, 03 sie 2017

Do góry

[img

Prześliczna ta lilia - te drobne kropeczki nadają jej wiele uroku.

Byłam przekonana, że Ty jeszcze wciąż się wczasujesz
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:43, 03 sie 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Przeurocza tajemnicza ścieżka:

Niby ścięte brzozy, ale jaki urok tych białych pni:

I ścieżka jeszcze raz

Anula, prześliczne zdjęcia!!! Oglądam od kilku minut i jestem pod wielkim wrażeniem.

Ogród za grosze 09:42, 03 sie 2017

Do góry
Ogród za grosze 09:41, 03 sie 2017

Do góry
driakiew gwiaździsta bardzo wdzięczna roślina. U mnie jest wypełniaczem na rabatach irysowych i wolnych miejscach. Filomeno to też piękna roślina, roślina przypominająca mi dzieciństwo. Rosła na miedzach i polach .

kwiaty i nasienniki
Czubajkowy Ogród 09:38, 03 sie 2017

Do góry
A tego o biało-zielonych liściach najbardziej lubię w fazie pąków

Gdy kwitnie jest ciężki, lubi się pokładać

Pięknego dnia
Pokażę nasz ogród 09:38, 03 sie 2017

Do góry
asica napisał(a)

Piękne ujęcie tego miejsca. Jakby tradycyjny ganek opleciony winem w nowoczesnych trawach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies