Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Muszelki 15:24, 18 sie 2023

Do góry
Naleśniki z nadzieniem malinowym. Wsuwają aż miło. Pada!

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 14:03, 18 sie 2023
Do góry
Witam,
Proszę o pomoc, coś zjada moje brzozy. Czy macie może pomysł kto w okolicach Warszawy, dokładnie Ożarowa Mazowieckiego, mógłby podjechać obejrzeć moje drzewa ustalić co im dolega i dać jakieś zalecenia. Za usługę oczywiście zapłacę. Mam na działce ok 30 całkiem sporych brzóz. Załączam zdjęcia liści
Wizytówka - Ogród Muszelki 13:55, 18 sie 2023

Do góry
Ogród nie choruje, nie stosuję w nim  chemicznych środków ochrony roślin. Podkarmiam go naturalnie, przede wszystkim kompostem.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:33, 18 sie 2023

Do góry
W związku z tą małą zmianą planów, muszę przemyśleć kilka rzeczy i ewentualnie porobić tetrisy

Na nowej rabacie wciąż mam wolne miejsce na nieduże drzewko lub krzew. To strona południowa, słońce do ok. 16 godziny, później w cieniu domu.

Może przenieść tutaj kalinę japońską? Teraz różnie na patelni i może przyda jej się trochę cienia? Za płotem rosną 3 świerki, więc to miejsce kiedyś będzie jeszcze bardziej cieniste.

A w miejsce kaliny trafiłby oczar Arnold Promise, który czeka w przechowalniku. Zainspirowana zdjęciem z Pinteresta chciałam posadzić go przy brzozach, ale może to nie jest dobry pomysł, żeby do brzozowego zagajnika dokładać taki duży krzew.

Jeśli macie jakieś uwagi, to piszcie
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 13:19, 18 sie 2023

Do góry
h
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:09, 18 sie 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)

Świetny zakup, będzie pani zadowolona . Moja Ballerina pięknie kwitnie i ma baaardzo smaczne owoce. Ładnie przebarwia się na jesieni. Same plusy .

Hehe, a pani ze szkółki, jak dzwoniłam zapytać, czy będą mieli śś, pytała co w nich takiego jest, że wszyscy o nie pytają bo kiedyś mieli, i nikt ich nie chciał kupować
A z zakupu już jestem zadowolona Jest na tyle duża i rozłożysta, że szkoda mi ją upychać w kącie działki i chyba pójdzie na środek jako przesłona domku narzędziowego.

Nie zmieściła się na tarasie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:47, 18 sie 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Tu dobrze widać, ścieżka w tym roku dwa razy plewiona, raz pryskana z chwastu, a efekt taki, ze ścieżki spod wschodzącego chwastu po zalaniu nie widać. Mułu nie zostawia, ale nasiona nadal tak. I weź to człowieku znowu plew.

Sylwia, ogromny ogród masz więc pracy wymaga ciągłej....A przecież priorytet macie ustawiony na remont idzie super
Dużo piszesz tzn. Że dopadł Cię niż ogrodowy, a ja uważam,że o prostu jest normalnie okres przejściowy w sierpniu to sukces w tym sezonie, bo zawsze w lipcu wszystko się męczyło z powodu suszy. Spójrz inaczej i nie porównuj się z innymi Ty sobie wyobrażasz jakiego musiałabym mieć doła jak jestem często u Madzi

W naszym przypadku sprawdzają się najlepiej ścieżki trawiaste, skosisz i spokój, a nie ma nerwów że chwasty rosną. Każde inne to praca. Da się te ścieżki zamienić w trawnik???? Może być zachwaszczony trawnik byle skoszony

A propos werbeny i rdestów, wybrały miejsca popowodziowe, u mnie też najlepsze są na mokradłach a ziemia tam zbita ciągle.

Sadziec od Ciebie w tym roku kwitł, czyli przeżył, a myślałam że zginął miła niespodzianka. A Ty pisząc chyba miałaś na myśli molinię, że nie chce zrobić fontanny, bo napisałaś o sesslerii. Hmmmm...
Jednak Twoją ziemię bardziej kochają kwiatki, trawy mniej. A próbowałaś z prosem, bo ono lubi suche warunki. Głośno myślę.....
Ja muszę walczyć o każdego kwiatka ciągle brakuje koloru....

A cieszę się że wisienka ozdobna poszła do przodu, lepiej niż u mnie

Też się rozpisałam
Sezon 2017 u Hanusi 12:14, 18 sie 2023

Do góry
Też jestem w ogrodzie między deszczami, ale pracy nie ubywa. Zaczęłam wycinać roże, niektóre zestarzały się i czas na odnowienie. Ale to katorżnicza robota, jak wiecie.

I ogólny bałagan trzeba zlikwidować, bo mnie jesień zastanie znów z bałaganem.
Póki co, przetwory, przetwory...
Ogród z zegarem 11:55, 18 sie 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ostatnio zaczęłam knuć na tyłach

Poszerzyłam prawą stronę ścieżki prowadzącej do altanki

Posadziłam żurawki Brownies (zgapiłam od Aprilka )

I od tej ścieżki wyznaczyłam linię, gdzie ma być ścieżka do oczka na tyłach (planowanego), na pierwszym zdjęciu widać taki cienki „rowek” po prawej.
Jak mnie nie będzie, a eM będzie się nudził (i będzie pogoda), to mi przeorze ten kawałek. Ścieżka będzie miała długość około 35 metrów .

Po drodze załapała się świdośliwa (w tym miejscu ścieżka będzie miała wybrzuszenie)

Edit: kamienie zbiorę

Się, mi w google wyrzuciło. Szok jak to wszystko porosło
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 11:42, 18 sie 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Byłam w pobliżu, więc zajechałam po śś Ballerinę
Wzięłam wyprowadzoną na rozłożyste drzewko na jednym pniu.

Świetny zakup, będzie pani zadowolona . Moja Ballerina pięknie kwitnie i ma baaardzo smaczne owoce. Ładnie przebarwia się na jesieni. Same plusy .
Trawiasto liściasty bez thui 11:28, 18 sie 2023

Do góry
Jak co roku późnym latem coś taiego dzieje się z tulipanowcem. Był pryskany 2 razy na grzyby. Robaków żadnych nie widać. Co to może być?

Nowe przyrosty są zdrowe,

drzewo czarnieje jakby od środka.

Nasila się to w okresie deszczowym.

Przez to coś ten tulipanowiec nigdy nie zdąży się ładnie wybarwić na złoty kolor jesienią.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 11:24, 18 sie 2023

Do góry
Byłam w pobliżu, więc zajechałam po śś Ballerinę
Wzięłam wyprowadzoną na rozłożyste drzewko na jednym pniu.

Pokażę nasz ogród 11:13, 18 sie 2023

Do góry
Pokażę nasz ogród 11:12, 18 sie 2023

Do góry
Pokażę nasz ogród 11:08, 18 sie 2023

Do góry
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:52, 18 sie 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Hortensji czas...

Nie dajesz dużo zdjęć ale jak już coś wstawiasz to z przytupem
Powtórzę jak mantrę: podoba mi się baaaaardzo
Ogród z zegarem 10:31, 18 sie 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
[/img]

Świetne te żurawki brownies, może się za nimi rozglądnę? Choć do żurawek też już się trochę zraziłam ... Ale te wyglądają cudnie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:30, 18 sie 2023

Do góry
Wczoraj spadło kilka kropel ,więc dziś wczesnym rankiem mus było podlewać.

Upały mają być 2 tyg. i deszczu na horyzoncie brak,ech.
Dlatego nie lubię lata i cieszę się , że wrzesień za pasem

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:33, 18 sie 2023

Do góry
Alicja zapewniam że taki kącik jest niezbędny, zwłaszcza że parasol z camperdownii jest coraz większy a zaplecze coraz szczelniejsze, o zestawie odpowiednich szklaneczek już nie wspomnę

ślicznotka teraz wyglada tak .......... druga może inna a może i nie
Ogród prawie wymarzony … 09:21, 18 sie 2023

Do góry
Dziewczyny Różane

Mam trzy sztuki róż Munstead Wood. o ile dwie pięknie się zawiązały tworząc zgrabną formę z multum pąków to jedna jest nijaka.
Wypuściła tylko jeden długi pęd i stoi w miejscu. To,że złapała chorobę już nie wspomnę ( wszystkie popsikane na plamistość) ale nie chce przyrastać. Co zrobić?
obciąć do zera czy zostawić w takim stadium jakim jest?

Pierwsza ładna druga dzikus

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies