Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 22:09, 26 lip 2017

Do góry
Sesleria w różance serbowej

A czerwone nn poszły do żółtych kulek

Ogród z wilkiem zamkn. 22:03, 26 lip 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Madziu wszystko posadzone?

Posadzone matko chrzestna wstawię i lecę do Ciebie kulki oglądać i jeżówki nowe

Prosto są posadzone ,na zdjęciu jakoś krzywo
Mam dwie ręce i ugór do ogarnięcia 22:02, 26 lip 2017

Do góry
Nie ustrzegłam się także błędów nowicjusza, który wpada do ogrodniczego i bierze rośliny jak dziecko słodycze. Jeszcze nigdzie nie wsadzone (ewentualnie zadołuję zanim coś wymyślę):
- 2 pęcherznice "Diabolo" (zauważyłam że mam ciągoty do kupowania roślin o bardzo ciemnych liściach - wiśniowych, czerwonych itd).
- 2 krzewuszki "Olympiade"
- 6 berberysów "Maria" - chyba mam do nich słabość

- Klony palmowe (które tak mi się podobają, że na każdą rabatę bym je wciskała): zielony i mały "Dissectum" i odrobinę większy "Seiryu" - te kupowane z myślą o przedogródku, który kiedyś powstanie.

- ciemne żurawki - jedna wsadzona na przeczekanie pod drzewko owocowe, 2 czekają na niewiadomoco.

- hortensja "Vanille Fraise"
Nie wiem czy to dobry pomysł, żeby wzdłuż południowo-zachodniej granicy zamiast ciągnąć dalej tuje (zależało mi na zasłonięciu różowej elewacji sąsiadów), zaczacząć wsadzać krzewy liściaste i pociągnąć je aż do przedogródka (i dębu na rogu działki). Szczegółowej koncepcji i konsekwencji brak.
Tu widok na tę granicę:

Jeżeli ktoś może pomóc to będzie cudownie. Jeżeli mam coś jeszcze umieścić z informacji to poproszę o wskazówki.
Ogród Małej Mi 2017 22:01, 26 lip 2017

Do góry
Dziękuję za wszystkie życzenia, odwzajemniam wszystkim Aniom, Aneczkom i Annom.

Ogród z uśmiechem 21:59, 26 lip 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Strzyżyk - płochliwy i bardzo trudno go "złapać" - tylko z daleka

Jeszcze ani razu nie udało mi się tak wyraźnie "złapać" skrzydlatych gości. Jola, dla mnie bomba
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 21:57, 26 lip 2017

Do góry
omelka1 napisał(a)

w prawo

Ale ogromne trawiszcze Znasz jej imię?
Od nowa ... na przekór wszystkim 21:50, 26 lip 2017

Do góry
Witam się cieplutko w te deszczowe dni.
Miałam pokazać efekt Twoich podpowiedzi i dziś właśnie dokonałam czegoś takiego:

sama szałwia i sesleria i do tego wiosną bardzo ciemne tulipany.
wyszło ok, tylko nie wiem czy nie za gęsto
Dzięki Iwciu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:43, 26 lip 2017

Do góry
Witajcie
jestem w trakcje tworzenia nowej rabaty, Zamierzeniem jest rozjaśnienie tego kąta. Rabata jest widoczna z tarasu. Tematem przewodnim ma być biel. Jest to miejsce raczej zacienione. Wymiary 3,10x3,80x4,10cm. Na tyłach wsadzony jest już dereń ivory na wsadzenie czekają hortensje bobo, miskanty ML, carex ID chciałabym dosadzić jeszcze 3 jeżówki Mozzarella, kilka czyli 5-7 szt Stipy i 5 szt ciemierników białych, tylko nie wiem jak je rozmieścić. Czy ciemierniki dać przed dereniem ( tych czarnych doniczek nie będzie) a przed nimi jeżówki + Stipa czy za ID w trójkącie ciemierniki a przy hortensjach i przed dereniem jeżówki poprzeplatane Stipą? Doradźcie proszę. Poniżej rabata, a i jeszcze po prawej stronie przy pergoli chciałbym posadzić clemastisa MCS, żeby pijął się razem z róża a ta jest lekko różowa, kostka będzie usunięta. Oczywiście dosadzę jeszcze cebulowe czyli przed i pomiędzy ID białe krokusy a na rabacie biało-zielone tulipany i białe czosnki. Czy dobrze kombinuje? Poradźcie.

Ogród w remoncie 21:39, 26 lip 2017

Do góry
Zostawiam na razie tę rabatę,niech wszystko sobie rośnie. Może coś tam jeszcze przyjdzie mi do głowy.
Mieliśmy teraz zacząć na froncie i pewnie M zacznie wycinać te jałowce ale jako,że ja na razie nie będę miała co tam robić to postanowiłam,że może zacznę to miejsce widoczne za inversą. Chciałabym tam szpaler anabelek. Muszę tam co nie co usunąć

Wyleci ten iglak obok bordowego klona a kulka tujowa zostanie przeniesiona obok domku. Te anabelki chcę posadzić od jednej kulki do drugiej.
Na planie to miejsce zaznaczone na niebiesko

Chciałabym dosadzić coś tam gdzie znak zapytania bo jest tam zagłębienie przed tym szarym świerkiem . Może jakieś nieduże drzewko . Z tych,którymi dysponuję to jarząb szwedzki,jabłoń Ola,jabłoń Royalyty,klon Flamingo w formie nieszczepionej,klon variegata też nieszczepiony,głóg Paul Scarlet... To chyba wszystko. Myślę że klony raczej nie bo za duże rosną. Może Royalyty,tylko czy dobrze będzie tam wyglądać bordowy kolor? Nie wiem czy ten jarząb szwedzki najbardziej by tam nie pasował. A może coś zupełnie innego?
Małymi kroczkami do celu... 21:38, 26 lip 2017

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

O kurcze, przecież to potwór!!! Hmm to teraz to ja się muszę dobrze jeszcze raz zastanowić i to taka wielka urosła w przeciągu 2 lat? przecież mi się nawet obwódka pod nią nie zmieści, w ogóle nie wiem czy taki krzak mi się zmieści hihi.

Kasiu jako w szpalerze jaka musiałaby być odległość między jednym, a drugim krzakiem? 1,5 metra, czy więcej?
Życie w wiejskim ogrodzie 21:38, 26 lip 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Coś dla fanów formowania zimozielonych, graniastosłupy szmaragdowe i kule Golden Globe.

Przemku, czy tak strzyżone tuje jesteś wstanie utrzymać w tej wysokości przez wiele lat, czy mimo wszystko będą rosły wszerz i na wysokość?

Pytam, bo ciągle myślę co by u siebie posadzić jako tylne ale niezbyt szczelne i nie za wysokie piętro rabaty bylinowej.
Chodzi mi o miejsce między żywopłotem z ligustra a świerkiem.
Gdybyś miał czas to podeślij jakiś pomysł, będę wdzięczna
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:36, 26 lip 2017

Do góry
W posadzony. Ydzien temu platanie alphens globe zauwazylam dziwna rane . Kora jest peknieta na dlugosci 20 cm , ponizej druga mniejsza ranka . Brzegi sa brazowe jakby nabrzmiale , pod spodem tez nrazowy " miazsz"

Od czego to i czy prysnac topsinem czy posmarowac mascia ogrodnicza czy ... Nic .
Podpowiedzcie .
Dzieki.
Małymi kroczkami do celu... 21:31, 26 lip 2017

Do góry
Małymi kroczkami do celu... 21:30, 26 lip 2017

Do góry
Mój ogród pod lasem 21:29, 26 lip 2017

Do góry
No wiec znalazłam, uff.Jednak inne to lato bylo rok temu...w tym roku jeżówki kwitną dopiero kilka dni a w ubieglym...tadam no i białe wszystkie

04.07.2016

26.07.2016
jeszcze białe hortki i białe jeżówki(słabo widać)

13.08.2016
Vanilki zaczynają różowieć a jeżowki jeszcze kwitną

te różowejezówki z innej rabaty ,ale z tego samego dnia

Mam dwie ręce i ugór do ogarnięcia 21:27, 26 lip 2017

Do góry
i orientacyjny plan isteniejących roślin
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:21, 26 lip 2017

Do góry
Zoju, Gosiu, Pestko, Chagallko dziękuję za piękne życzenia.

Mam dwie ręce i ugór do ogarnięcia 21:16, 26 lip 2017

Do góry
taras c.d.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:14, 26 lip 2017

Do góry
Co może dolegać cyprysikowi?
Malutki pod lasem 21:13, 26 lip 2017

Do góry
Zdrówka i spełnienia marzeń o pięknym ogrodzie życzę z okazji Twego święta. Wszystkiego dobrego Aniu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies