Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród w remoncie 22:06, 18 lut 2020

Do góry
TAR napisał(a)
mnie do takiej ilosci dereni to od razu rzozy sie pchaja w oczy, te foty pewnie znacie

brzozy i derenie

derenie i brzozy 2

derenie i brzozy 3

Brzozy z dereniami to już klasyka. Ale już tam nie ma miejsca na brzozy, mam je gdzie indziej i derenie mają w plecach. Tu będą oczary
Ogród w remoncie 21:35, 18 lut 2020

Do góry
mnie do takiej ilosci dereni to od razu rzozy sie pchaja w oczy, te foty pewnie znacie

brzozy i derenie

derenie i brzozy 2

derenie i brzozy 3
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:59, 18 lut 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Tarcia, czy jest coś czego nie masz i w dodatku w kilku sztukach???

Haniu, z szacunkiem śledzę Twoje przedwiosenne poczynania ogrodowe. Tamaryszek, hmmm .

Kasia przyjedziesz, zobaczysz. Nie mam jeszcze wielu rzeczy. Ale lubie powtarzac nasadzenia zeby zachowac jakąs spojnosc w tym calym miszmaszu. Powtarzaja sie brzozy, tamaryszki, grujeczniki, buki, kaliny, hortki, sosny, swierki, derenie i byliny. Dasz wiare, ze mam jeszcze nieobsadzone rabaty?
W samym słońcu 13:28, 17 lut 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Sarenko, a czemu chcesz piwonię drzewiastą?

A brzozy nie wypiją Ci wody z warzywnika i malin?

Piwonia na prezent dla mamy.
A myślałam czy by u siebie nie posadzić na rabacie podokiennej ( która narazie jest w planach, fajnie jakby w tym roku powstała)

Hm, o tym nie pomyślałam. Tam borówki są dalej, ale one są ograniczone krawężnikami.
To już nie wiem, to chyba jak już to tylko w sam róg może mogłaby iść brzoza, a jeśli nie ona to co innego. I brzoza i szmaragdy to nieźle pijusy, dlatego zastanawiam się nad przesadzeniem Annabelle i posadzenie w dalszej odległości od tuj ivory halo,ale to inna część ogrodu to nie będę mieszać
W samym słońcu 13:21, 17 lut 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Jeszcze mam pytanie o piwonie krzewiasta/ drzewiastą. Polecacie jakieś konkretne odmiany?
Poszukuję:
białej
Różowej
Czerwonej/ bordowej

Sarenko, a czemu chcesz piwonię drzewiastą?

A brzozy nie wypiją Ci wody z warzywnika i malin?
W samym słońcu 13:20, 17 lut 2020

Do góry
Asia, tak płot taki dosyć lity jest,nie jest ażurowy.
Brzozy są super, to chyba moje ulubione drzewa za bardzo cienistej nie chcę, choć myślę że funkie już dadzą tam sobie rade- i Brunnera- jak ona mi się podoba !

Kasia, wolę jednolicie. Czyli np brzoza i co jeszcze?
Co z czym połączyć żeby nie było chaosu i nie trzeba było ciąć non stop?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:42, 16 lut 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Ja dopiero za 3 podejściem ławkę kupiłam w miarę ok. Moja cudem nie jest. Lubię ją choć inna mi chodziła po głowie. Ale ta co mi się podobała to 6 tys. kosztowała więc sama rozumiesz. Metalową wzięłam bo marketowe drewniane okazały się po prostu mało trwałe. A wymiana desek kosztowała tyle co nowa ławka.
A ty chcesz jedną czy więcej ławek? Ta druga jest ładna ale bardziej mi pasuje do prostych geometrycznych rabat takich jak właśnie u Ani Różanej. U Danusi była fajna ławka drewniana z teaku. Wygodna. Model w kształcie banana. Są większe rozmiary. Są jej tańsze wersje tylko mniej drewna mają. W sensie są mniej solidne od oryginału.

Myślimy raczej o dwóch ławkach. Początkowo wpadło nam w oko takie półokrągłe siedzisko bez oparcia o średnicy 5m. I dalej je rozważamy choć bardziej przemawia możliwość oparcia się. Dwie ławki są też bardziej mobilne.
Na pewno kwestia ceny nie jest bez znaczenia. Szczególnie na tym etapie urządzania ogrodu . Ta ławka banan fajna, dzięki, będę się rozglądać .

inka74 napisał(a)
To masz akurat miejsca na wygodny placyk otoczony roślinnością, ognisko ci brzozy a przyszłości nie podpali
Hania właśnie w ostatnich zdjęciach pokazała ławeczkę zatopioną w hortensjach, ech...

Tak mi się właśnie wydawało, że miejsca tam dosyć zaplanowałam . Hania rzeczywiście ma superową tę miejscóweczkę z hortkami i ławeczką .
Ogród z rzeźbą 18:50, 16 lut 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Wszystko się zgadza, pacholęciem mocno chorym będąc w maju do Bałtyku wlazłam, moja matka o mało zawału nie dostała, ale wtedy ozdrowiałam i od tamtej pory nie choruję wcale A wcześniej potrafiłam zapalenie płuc mieć 2 razy w sezonie...

A to ja miałam podobnie. Co roku chorowałam na oskrzela i zapalenie płuc. Przeszło po kąpielach w lodowatym Bałtyku.

UrsaMaior napisał(a)

Dadzą, dadzą. Ja mam kilka różnych odmian i wszystkie rosną i kwitną w takich właśnie warunkach. Przy okazji dementuję, że nie lubią przesadzania. Przenosiłam dwie kilkuletnie (z powodu zbyt bliskiego sąsiedztwa brzozy i dębu) i po przesadzeniu zaczęły dawać czadu.

No i wszystko jasne. Chyba znowu przesadzę nową magnolię.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:53, 16 lut 2020

Do góry
To masz akurat miejsca na wygodny placyk otoczony roślinnością, ognisko ci brzozy a przyszłości nie podpali
Hania właśnie w ostatnich zdjęciach pokazała ławeczkę zatopioną w hortensjach, ech...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:42, 15 lut 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Ta druga bardziej mi się podoba ale i tak zdjęcie miejsca by się przydało

Ta wydaje mi się też wygodniejsza .
Ze zdjęciem miejsca jest pewien kłopot... Tam na razie nie za dużo jest .
W skrócie - to narożnik, w plecach są serby, przed nimi rosną trzy brzozy, reszty jeszcze nie ma . Przed ławkami w trawniku będzie ognisko.
Na razie mogę wstawić takie zdjęcie - miejsca na ławki zaznaczone na czerwono.
Ogród w remoncie 10:03, 13 lut 2020

Do góry
Zana napisał(a)
Sorry, ja u Ciebie na tych obszarach to się chyba nigdy nie połapię co już masz a co jeszcze wolne. No to jeden między brzozy i sosny wchodzi. Nie wiem tylko czy mu tam za sucho nie będzie, ale skoro rodki przy sosnach rosną, to dlaczego oczar ma nie rosnąć?
Po drugiej stronie ścieżki oznacza tę przestrzeń półkolistą pomiędzy niwakiem i świerkami? Hmm, to ja nie wiem. One docelowo bardzo duże rosną, 3-4 metry. Ale za to bardzo wolno. No ale ponoć bardzo nie lubią cięcia. Chyba lepiej by było jakby były rozrzucone po ogrodzie niż posadzone tak blisko siebie. Wtedy masz kilka pięknych kolorowych punktów w ogrodzie zimową porą

Myślałam raczej o ich zgrupowaniu by dawały razem fajny efekt. Sporo miejsca potrzeba na takie nasadzenie, wiem ale miejsca dużo niby mam. Chyba Pszczółka ma rację, że na wjeździe było by im lepiej(i mnie)
Ogród w remoncie 09:51, 13 lut 2020

Do góry
Sorry, ja u Ciebie na tych obszarach to się chyba nigdy nie połapię co już masz a co jeszcze wolne. No to jeden między brzozy i sosny wchodzi. Nie wiem tylko czy mu tam za sucho nie będzie, ale skoro rodki przy sosnach rosną, to dlaczego oczar ma nie rosnąć?
Po drugiej stronie ścieżki oznacza tę przestrzeń półkolistą pomiędzy niwakiem i świerkami? Hmm, to ja nie wiem. One docelowo bardzo duże rosną, 3-4 metry. Ale za to bardzo wolno. No ale ponoć bardzo nie lubią cięcia. Chyba lepiej by było jakby były rozrzucone po ogrodzie niż posadzone tak blisko siebie. Wtedy masz kilka pięknych kolorowych punktów w ogrodzie zimową porą
Ogród z rzeźbą 09:37, 13 lut 2020

Do góry
Zana napisał(a)

Jakoś sobie nie umiem wyobrazić, że u mnie w półcieniu nie dałyby rady.

Dadzą, dadzą. Ja mam kilka różnych odmian i wszystkie rosną i kwitną w takich właśnie warunkach. Przy okazji dementuję, że nie lubią przesadzania. Przenosiłam dwie kilkuletnie (z powodu zbyt bliskiego sąsiedztwa brzozy i dębu) i po przesadzeniu zaczęły dawać czadu.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 15:21, 12 lut 2020

Do góry
sierotka napisał(a)
Myślałam Aniu ze troszkę zostanie a tu niestety zbuntowala się hm

Oj tak chce mi się takich widoków ,szumu drzew ,zapachów .Mam te brzozy to moje ukochane po różach wspomnienia ,wspomnienia

Trzeba się spotkać przy gorącej kawce i pogadać o wiośnie ,na którą tak czekamy

Ja też uwielbiam roślinki i różne kolory w kwitnieniach.
To może coś będziemy proponować z datami do spotkania ?
Trzeba popytać dziewczyn.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 11:45, 12 lut 2020

Do góry
Myślałam Aniu ze troszkę zostanie a tu niestety zbuntowala się hm

Oj tak chce mi się takich widoków ,szumu drzew ,zapachów .Mam te brzozy to moje ukochane po różach wspomnienia ,wspomnienia

Trzeba się spotkać przy gorącej kawce i pogadać o wiośnie ,na którą tak czekamy
Ptasi gaj 23:07, 11 lut 2020

Do góry
Witam

Wiatr hula na całego. Pewnie wytrzepał brzozy ze suchych gałązek. Pamiętam w zeszłym roku też takie wiatry byly.
Tez dużo pada deszcz to dobrze. Byliby dużo śniegu jakby był mróz, ale nie ma no trudno.

Sobota i niedziela była piękna załamanie od poniedziałku załamanie ale jest ciepło.

Trochę fotek

Ogród do odnowy 12:27, 10 lut 2020

Do góry
ha moim zarlokom nawet wiatr niestraszny, sciagnełam jeden karmnik wiszacy z brzozy na ziemie, bo wytrzasalo sie z niego ziarno, jak zobaczylam co sie tam wyprawia to smiechem parsknelam. szalenstwo mazurkowo sikorkowo dzwoncowe z rudzikiem na czele, wicio podszedl a te nawet nie zwrocily na niego uwagi. nie wiem czy w tej karmie nie ma jakiegos uspokajacza
Na zakręcie. 11:51, 08 lut 2020

Do góry
Aniu będzie pięknie tam gdzie masz brzozy i sosnę mnie już rysuje się kształt dwóch rabat że swobodną ścieżką między nimi a z inspiracjami od Asi z pewnością sobie poradzisz. Ja zaczęłabym z kablem od kosiarki czy ze sznurkiem lub po prostu można linię rysować wysypując coś białego np. Kaszkę mannę
Roślin tam pasujących jest szerokie spektrum:
Hortensje miękkowłose, drzewiaste, bukietowe, kaliny, jaśmin, lilaki, czarne bzy, cisy, derenie jadalne, białe, paprocie, bergenie, tawułki, hakonki, imperaty, rozplenice, zawilce japońskie, trzcinniki, molinie, wrzosy, irysy holenderskie, rozchodniki tylko trzeba zacząć od zarysu rabat.
Na Twojej przestrzeni ładnie by się rysowały połacie roślin okrywowych.
Najlepszy byłby projekt całości, ja tworzyłam kawałkami rabatę za rabatą i tylko taką drogę mogę Ci zapronować od siebie ... wiosna przed tobą cudownie się zapowiada życzę Ci powodzenia
Między polem, a lasem. 22:19, 07 lut 2020

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Ładnie to wygląda.
W ubiegłym roku widziałam piękne brzozy w parku, brakowało tylko traw.

Witam Cię!!!, Gdzie byłaś??? Pewnie ciężko pracowałaś, by nas teraz zaskoczyć!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies