Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 23:20, 07 sty 2020

Do góry
No i miejsce szczepienia brzozy jest nisko nad ziemią, bo pień ma być przecież szlachetny. Inaczej jest np. u większości drzew pokrojowych, miejsce szczepienia jest na końcu pnia, tuż pod koroną. Wtedy pień jest dziki, a korona szlachetna, o określonych cechach i kolorze liści.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 23:16, 07 sty 2020

Do góry
katece napisał(a)

Dziękuję za szczegółową odpowiedź.
Być może źle opisałam. Chodziło mi o to, ża wygląda na to że zarówno zraz jest "szlachetny" - wnioskuję to po tym, że Doorenbos ma piękną, białą korę, inną niż "zwykła" brzoza. I podkładnka jest szlachetna (liście, pokrój). Czyli wykorzystuje się siewkę "szlachetnej" brzozy (jako zraz), na co szczepi się szlachetną podkładkę (korona). Stąd było moje pytanie, czemu ta brzoza jest szczepiona jeśli same siewki (zraz) mają piękną korę? Tego nie do końca rozumiałam, myślałam że sama taka siewka może być ładną brzozą. Teraz sobie jakoś układam, że chodzi o to żeby uzyskać żądane właściwości (kora -zraz; pokrój drzewa, liście - podkładka).

Czy po latach jest widoczna różnica w korze na miejscu szczepienia? Na żywo nie zwróciłam uwagi, w internecie nie mogę dostrzec. A po latach "zwykłe" brzozy mają zwykle brzydką korę.

Chyba jednak nie rozumiesz do końca, bo podkładka nie wpływa na wygląd liści ani na pokrój.

Jeszcze raz od początku. Szczepienie roślin polega na połączeniu podkładki (systemu korzeniowego wraz z kawałkiem pnia) ze zrazem (górna część pnia i cała korona).

Podkładka pochodzi najczęściej od gatunków typowych, dzikich i zapewnia mocny system korzeniowy. Zaś zraz to część pobrana z rośliny szlachetnej, o ładniejszym wyglądzie.

W przypadku odmiany 'Doorenbos' system korzeniowy to zwykła brzoza brodawkowata, a pień i korona to brzoza pożyteczna (ładniejsza kora i ładne, duże liście). Jak coś źle piszę to poprawcie.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 13:06, 07 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W takim celu jest szczepiona, że zraz (czyli to co na górze - część szlachetna) to całkiem inna brzoza. Mylnie piszesz że to podkładka. Podkładka to jest to, co "żywi" zraz, czyli jest na dole i rośnie w ziemi.

Nie chodzi o żadem mix, chodzi o to, że taka brzoza szybciej będzie rosła na zwykłej brzozie. Brzozy w szkółkach w sposób "przemysłowy" się nie rozmnaża przez sadzonkowanie gałązek, rozmnaża się ją w szkółkach właśnie przez szczepienie.

Amatorsko możesz próbować ukorzeniać sadzonki, podobno się udaje. Poczytaj na forach.

Dziękuję za szczegółową odpowiedź.
Być może źle opisałam. Chodziło mi o to, ża wygląda na to że zarówno zraz jest "szlachetny" - wnioskuję to po tym, że Doorenbos ma piękną, białą korę, inną niż "zwykła" brzoza. I podkładnka jest szlachetna (liście, pokrój). Czyli wykorzystuje się siewkę "szlachetnej" brzozy (jako zraz), na co szczepi się szlachetną podkładkę (korona). Stąd było moje pytanie, czemu ta brzoza jest szczepiona jeśli same siewki (zraz) mają piękną korę? Tego nie do końca rozumiałam, myślałam że sama taka siewka może być ładną brzozą. Teraz sobie jakoś układam, że chodzi o to żeby uzyskać żądane właściwości (kora -zraz; pokrój drzewa, liście - podkładka).

Czy po latach jest widoczna różnica w korze na miejscu szczepienia? Na żywo nie zwróciłam uwagi, w internecie nie mogę dostrzec. A po latach "zwykłe" brzozy mają zwykle brzydką korę.

Thuja "Aureospicata" 21:21, 06 sty 2020

Do góry
Zrób mu wykład, że ogrodnictwo uczy cierpliwości, a interwencyjne działania pomagają na krótką metę lecz takie zabiegi stosuje się 'punktowo' w czasie. Działanie musi być rozłożone. Toszka podała jak zmienić pH - w tym przypadku obniżenie o 1 pH. Pora jest odpowiednia. Siarka powinna wystarczyć wymieszana z KOMPOSTEM z liści innych niż bukowate, np brzozy, olchy itp.

Pozdrawiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:44, 04 sty 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Ileż to trzeba pracy, żeby potem móc się tak zachwycać.....
Pięknie, wszystko takie przemyślane i na miejscu.
Jak Ty to robisz? Ja nad jedną z rabat już półtora roku myślę i nic a nic mi nie wychodzi....
Pozdrawiam noworocznie

To prawda potrzeba pracy, no i kasy też ,ale jaka poźniej radość my ogrodnicy to wiemy

Ja zimą sobie mniej wiecej zrobiłam plan tych rabat przy wjezdzie a potem realizowałam.....bo inaczej to zanim bym coś wymysliła,to by się zeszło.....a inne zmiany to takie spontaniczne,jak np. te brzozy i zmiany na rabatach.... ja się długo nie zastanawiam....

Cieszę się,że nie tylko mi się podoba mój ogród,chociaż robię go pod siebie,to miło jest jak ktoś pochwali...dzięki

Odpozdrawiam noworocznie
Ogród wśród pól i wiatrów 10:03, 04 sty 2020

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Witaj Jolu ale masz piękną zimę w pięknym ogrodzie
Przejrzałam wątek Twój - początki nasadzeń, potem po łebkach i dokładnie 2019 rok i jestem w totalnym szoku, brak słów, nasadzenia cudowne, piękne obfite rabaty, zdrowe bujne kępy roślin, bajka Jak to dobrze móc tworzyć ogród na czystej kartce pod okiem Ogrodowiska ... Druga sprawa to masz słoneczko w ogrodzie i możesz mieć kolorowe kwiecie, zazdroszczę, oczywiście pozytywnie I te widoki ...
Będę zaglądać, pozdrawiam

Witaj Ania Dziękuję za odwiedzinki i za miłe słówka Rzeczywiście, patrząc po zdjęciach .. rok do roku... to ogród nabrał masy, rozrósł się, zagęścił. Coraz więcej przycinamy, niż dosadzamy Słońca sporo, teraz dopiero trawy zaczynają cieniować teren, winogrona, drzewa w sadzie, no i brzozy. Moje obecne wyzwania to głównie atakujące ogród patogeny, grzyby, i inne dziady. Ciężko mi utrzymać zwłaszcza winogrona bez mączniaka, jabłka bez parcha... No i odwieczna walka z chwastami!! Ale co tam.. coś trzeba robić

Pozdrowienia zostawiam wraz z bażantem naszym ogrodowym
I oczywiście zapraszam zawsze

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 20:36, 03 sty 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Zawitka wszystkiego dobrego w 2020 roku zdrowia i spokoju.

Ja swoich roślin nie pokazuje też u mnie zielono. Byliny wypuszczają nowe pędy zielone, to jakieś szaleństwo. Jak przyjdzie mróz to wszystko pomarznie.
Wczoraj złamałam gałązkę brzozy dla sprawdzenia i sok pociekl.
Już taka zima raz była 3 brzozy mi poszły przyszedł gwałtowny mróz i to wysoki

Pozdrawiam

Takie są obawy wszystkich Ogrodników ale nie mamy wpływu na to co będzie .Ja też mam sosnę która na wysokości 2,5 m pękła na wiosnę ,kilka lat temu do dziś ją leczę jeszcze soki na samym dole potrafią poleciec.Kleję to zatykam ale nic nie daje. Sosna na razie rośnie ale mocno osłabiona.

Wszystkiego dobrego!!!!
Ogród bez reguł 15:56, 03 sty 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
No nie, a co to za zakupy grupowe tak cichcem realizowane??? Faaaaajne . Odpada problem ewentualnego brudzenia postumentu żeliwem. Moim skromnym zdaniem żeliwo z cortenem gra całkiem nieźle.
A te brzozy w parku to chyba rzeczywiście zwyklakami nie są. Ciekawe jakie mają liście.

Też mi się wydaje, że to razem zagra
Brzozy na pewno nie są zwyklaki, spójrz na korę - jest bardzo gładka i bardzo biała. Kawałek dalej są zwykłe i różnią się znacznie. Przypilnuję liści na wiosnę
Ogród bez reguł 14:55, 03 sty 2020

Do góry
No nie, a co to za zakupy grupowe tak cichcem realizowane??? Faaaaajne . Odpada problem ewentualnego brudzenia postumentu żeliwem. Moim skromnym zdaniem żeliwo z cortenem gra całkiem nieźle.
A te brzozy w parku to chyba rzeczywiście zwyklakami nie są. Ciekawe jakie mają liście.
Ogród bez reguł 13:11, 03 sty 2020

Do góry
Brzozy piękne ale faktycznie aż się prosi żeby je trochę podciąć.
Ogród bez reguł 13:01, 03 sty 2020

Do góry
Blisko domu mam park, a w nim takie brzozy. Patrzę na nie z coraz większą tęsknotą, choć u mnie potrzebna jest odmiana kompaktowa bardziej. Już zlokalizowałam jedną taką w szkółce - nie, nie jest ona nieopodal , ale jestem gotowa jechać wiosną te 100 km

A patrząc na te brzozy, zastanawiam się, czy i kiedy ktoś podetnie te dolne drapichrusty, żeby nadać im lżejszy wygląd...
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 00:01, 03 sty 2020

Do góry
Zawitka wszystkiego dobrego w 2020 roku zdrowia i spokoju.

Ja swoich roślin nie pokazuje też u mnie zielono. Byliny wypuszczają nowe pędy zielone, to jakieś szaleństwo. Jak przyjdzie mróz to wszystko pomarznie.
Wczoraj złamałam gałązkę brzozy dla sprawdzenia i sok pociekl.
Już taka zima raz była 3 brzozy mi poszły przyszedł gwałtowny mróz i to wysoki

Pozdrawiam
Zieleń, drewno i antracyt 22:17, 02 sty 2020

Do góry
Kurczę, jak ktoś działkę kupi i postanowi wyciąć to trudno. Jego ziemią, jego prawo. A może nowemu właścicielowi spodoba się gotowy żywopłot Właściwie niczym nie ryzykuję. Ta działka tak naprawdę nie jes pusta, stoi na niej od kilku lat niedokończony dom przejęty przez bank. Zarówno my jak i sąsiedzi z drugiej strony tej działki musieliśmy ją sami z pozopozostałości budowy ogarniać, bo nam różne rzeczy (niekoniecznie małe) przy silnym wietrze lataly po ogrodach i baliśmy się żeby nam np. okien nie powybijało. Sosny i brzozy mam za darmo (jak ich nie wykorzystam to będą wycięte), muszę je tylko wykopać i przesadzić. Tylko kiedy - najlepiej jak najszybciej.
W Dolinie Muminków 19:12, 02 sty 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Próbuję się połapać w Twoim projekcie i zdjęciach z otoczenia domku. Ciężko mi idzie. Chyba na rysunku nie zaznaczyłaś stałej donicy i tarasów. Myślę, że były by pomocne na rysunku. Na zdjęciu gdzie jest domek z ogrodzeniem, nie widać furtki. Między ogrodzeniem, a domkiem są krzewy, czy one zostają, czy wylatują? Czy planujecie równanie terenu, czy chcecie zaadoptować ten teren w takim stanie jak jest teraz?

Myślę też, że przydała by się rabata obok chyba brzozy i wierzby płaczącej , aby z tarasu był ładny widok. Mogła by być po łuku i dochodzić do tych dwóch krzewów na środku. Nie wiem co to za krzewy, czy da się je jakoś poprzycinać?

Ciężko będzie Ci robić plany z lewej strony domku dopóki nie będziesz miała chodnika i wjazdu zrobionego. Za to myślę, że możesz już planować widok z tarasu.

Weź też pod uwagę to, że nie powinnaś nic sadzić w bliskim sąsiedztwie pięknego płotu. On musi mieć przewiew, bo inaczej szybko będzie się niszczył i gnił.
No to się nawymądrzałam, a Tobie dałam do myślenia.
Powodzenia

Dorotko wcale się nie dziwię że ciężko jest Ci się połapać w projekcie troszkę porysowałam, ale nie nakręcam się bo nie chce być zawiedziona. Czekam na chodnik a później będę planowała. Już 2 lata temu miał być chodnik i do tej pory go nie ma. Oby zdrowie dopisało. Projekt rysowałam tak jakbym stała przed furtką na chodniku.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 18:12, 02 sty 2020

Do góry
katece napisał(a)
A ja mam pytanie, w jakim celu brzoza Doorenbos jest szczepiona? Ideę szczepienia drzew myślę że znam.
Wcześniej myślałam, że jeśli chodzi o tę brzozę, to jest to po prostu inna, bardziej szlachetna odmiana brzozy. Nie wiedziałam że są szczepione.
Tutaj jednak po szczepieniu podkładka ma piękną białą korę i liście są inne niż u zwykłej brzozy - większe i błyszczące. Czy chodziło o to, żeby właśnie powstał taki mix? Jakiej odmiany jest podkładka i zraz? Czy po latach miejsce szczepienia jest widoczne (inna kora podkładka/zraz)? Nie mogę tego dojrzeć na zdjęciach w internecie.
Czy jeśli szczepienie jest na wys. 1,2 m, to podkładka urośnie jeszcze w górę, czy będzie się rozrastała tylko korona?

W takim celu jest szczepiona, że zraz (czyli to co na górze - część szlachetna) to całkiem inna brzoza. Mylnie piszesz że to podkładka. Podkładka to jest to, co "żywi" zraz, czyli jest na dole i rośnie w ziemi.

Nie chodzi o żadem mix, chodzi o to, że taka brzoza szybciej będzie rosła na zwykłej brzozie. Brzozy w szkółkach w sposób "przemysłowy" się nie rozmnaża przez sadzonkowanie gałązek, rozmnaża się ją w szkółkach właśnie przez szczepienie.

Amatorsko możesz próbować ukorzeniać sadzonki, podobno się udaje. Poczytaj na forach.
W Dolinie Muminków 17:58, 02 sty 2020

Do góry
Próbuję się połapać w Twoim projekcie i zdjęciach z otoczenia domku. Ciężko mi idzie. Chyba na rysunku nie zaznaczyłaś stałej donicy i tarasów. Myślę, że były by pomocne na rysunku. Na zdjęciu gdzie jest domek z ogrodzeniem, nie widać furtki. Między ogrodzeniem, a domkiem są krzewy, czy one zostają, czy wylatują? Czy planujecie równanie terenu, czy chcecie zaadoptować ten teren w takim stanie jak jest teraz?

Myślę też, że przydała by się rabata obok chyba brzozy i wierzby płaczącej , aby z tarasu był ładny widok. Mogła by być po łuku i dochodzić do tych dwóch krzewów na środku. Nie wiem co to za krzewy, czy da się je jakoś poprzycinać?

Ciężko będzie Ci robić plany z lewej strony domku dopóki nie będziesz miała chodnika i wjazdu zrobionego. Za to myślę, że możesz już planować widok z tarasu.

Weź też pod uwagę to, że nie powinnaś nic sadzić w bliskim sąsiedztwie pięknego płotu. On musi mieć przewiew, bo inaczej szybko będzie się niszczył i gnił.
No to się nawymądrzałam, a Tobie dałam do myślenia.
Powodzenia
Tu narazie jest ściernisko... 09:00, 02 sty 2020

Do góry
Zdolny jest Twój Mąż..... Placyk perfekcyjny. Jak Mu się spodoba taka praca, to jeszcze wiele innych rzeczy Ci zrobi
Świetne miejsce wybrałaś, obok przepięknej brzozy.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Zszywkowy ogród marzeń :) 20:42, 30 gru 2019

Do góry
W tym roku udało mi się posadzić wiele drzew, wiosna klona golden globe i lipę Winter Orange, później klona drommundi, klona Hermitage oraz 3 brzozy Doorenbos, jesienią dosadzilam 3 graby oraz 3 świerki serbskie
Ania -Spełnione marzenie 21:12, 29 gru 2019

Do góry
Aniu a ja dziękuję za wiosnę w styczniu a po drodze w maju zimni ogrodnicy.
Już tak raz miałam brzozy w styczniu soki puściły a w lutym przyszedł mróz i 3 szt mi wypadły i to takie wyrośnięte.
Idę jeszcze zajrzeć w głąb twojego wątku.

Aniu życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym nowym roku dużo zdrówka.

Pozdrawiam
Pachnący różami, malowany bylinami 19:42, 29 gru 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Zastanawiałaś się nad wariantami liliowców, moje przemyślenia są takie: najlepiej wyglądają w grupie same na rabacie (taka mi się kiedyś marzyła) albo w połączeniu z trawami, jeszcze w parku widziam w połączeniu z hostami. Teraz w marzeniach mam połączenie wszystkiego naraz pod brzozami i z hortensjami na dodatek. Ale sił mi brakuje nactą realizację a pracyninnej u mnie sporo.

Hortensje pod brzozami to połączenie, które wymusi na Tobie częste podlewanie. Brzozy płytko się korzenią i są pijakami, zabierają roślinom wodę.
Ja liliowce wykopuję z rabatek kwiatowych i przenoszę w jedno miejsce. U mnie będą rosły w szpalerze.
Ula, posadź tak jak Ci się podoba, potem zobaczysz, czy spełnia to Twoje wyobrażenie o tym miejscu. Ogród ma to do siebie, że jest dynamiczny, a nasz gust się zmienia.
Życzę powodzenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies