Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 09:35, 07 kwi 2020

Milka napisał(a)
Mirko, u mnie podobnie wygląda, ale widzę że nowe oczka odpalają, może jednak coś zakwitnie. Te późne przymrozki najwięcej szkód zawsze robią.
Ja mam odmiany, które kwitną na tegorocznych pędach, no ale mróz, może i im szkodzi.

Irenko, już się nie przejmuję tym, będzie co ma być
mirkaka 09:37, 07 kwi 2020

Mariposa napisał(a)
Żal każdej roślinki
Już widzę, że fundując sobie ogród, zafundowałam sobie dodatkowe źródło stresu.
Ogrodówek nie mam - i z racji tego przemarzania chyba nie będę miała, ale taka wiosna, że nawet róże podmarzły. Zimą nie kopczykowałam, nic im nie było, a teraz nowe przyrosty sczerniały.

Różami się martw, odbiją Ogrodówki są piękniejsze niż bukietowe, mimo wszystko kocham je i nie zrezygnuję z nich
mirkaka 09:39, 07 kwi 2020

paniprzyroda napisał(a)
Szkoda hortensji, to chronienie ich przed przymrozkami zaczyna mnie wkurzać. Miałam w szklarni wystawione hortki dwie w donicach, ładnie już ulistnione, przed poprzednimi przymrozkami chowałam je do garażu, teraz nie wychodziłam i zmarzło prawie wszystko, buu. Ale są takie śliczne jak kwitną

Szkoda że w ostatnie mroźne dni odpuściłaś, ja chyba już dam sobie spokój z okrywaniem, dużo roboty a efekt żaden. Liczę że jednak coś zakwitnie
mirkaka 09:46, 07 kwi 2020

Sonka napisał(a)
Jaka szkoda zmarzniętych paków hortensji, jest jednak nadzieja,ze niektóre może nie zmarzły i zakwitną.Ja doszłam do wniosku,ze nic nie okrywam, trudno, jak zmarznie to będzie zielono, nie kolorowo. Nie mam siły ani nerwów na taką walkę.Moje też są czarne, ale jakby nie wszystkie.
Dzisiaj trochę popracowałam w ogrodzie i niestety wszystko mnie boli, co nie jest u mnie normą. Ja aktywnie od kilku lat chodzę na basen, jeden raz w tygodniu, ale dwa razy na gimnastykę na salę. To pozwala mi na utrzymanie się w dobrej kondycji.Chodzę na rajdy górskie, teraz niestety ruch tylko w ogrodzie i taki jednostronny, hm, jak długo?
Posadziłam dziś dymkę i dalie i długo podlewałam moje rododendrony.

Zgadzam się z Tobą w 100% .
Do tej pory nie okrywałam ich, zawsze jednak jakieś kwiaty zakwitły, nie będę już tego robić, nic to nie dało, tylko narobiłam się przy nich.
Krysiu, trzeba ćwiczyć w domu samemu, ja tak robię, codziennie albo prawie codziennie. Bez tego byłabym już inwalidką.
Dalie już do gruntu czy do donic? Rh też podlewałam
Obcinałam suche kwiatostany hortensji ale jeszcze nie u wszystkich, dziś ciąg dalszy.
Nie wszystkie hortki mi zmarzły, kilka jest w lepszym stanie,
Sonka 10:10, 07 kwi 2020

Tak, muszę sama zacząć ćwiczyć, ale ja lubię w grupie, samej mi ciężko się zebrać.Dalie do gruntu posadziłam, może nie zmarzną, ew, wiadrem nakryję, to nie jest duży wysiłek, zobaczymy, one tak mają,że jak omarzna to wybijają nowe pędy.
Hortensje obcięłam, same końcówki w styczniu, wtedy silne wiatry są, żeby mi roboty nie przysporzyły, bo hulają po całym ogrodzie. Sukcesywnie w marcu zaczęłam obcinać, nie mam ich dużo, bukietowych mam 10 sztuk, ogrodowych 5 sztuk. W tym roku spróbuję znów mnożyć Vanilla Faise, koleżanki prosiły, to włożyłam do wody, jak będą korzonki to przesadzę do doniczek i dam im, niech one dalej same uprawiają.
Dzisiaj dalej będę podlewać, bo nie mamy jeszcze uruchomionej drugiej studni, czy już czas? Boję się mrozu.
Dobrego dnia życzę.
mirkaka 12:41, 07 kwi 2020

Trzeba podlewać,
studni zazdroszczę, u mnie nikt nie chciał się podjąć, a jeśli już to za każdy odwiert musiałabym płacić 600zł, a żeby znaleźć wodę to i kilka takich trzeba zrobić.
Zrezygnowałam, bo nikt nie dał gwarancji że woda będzie.
Susza już do mnie zagląda, jak zwykle wiosna u nas sucha, cały kwiecień nie zapowiadają opadów.
Dziś chcę podlać p grzybowym dwa powojniki, które czasami na uwiąd chorują.
Sonka 13:36, 07 kwi 2020

Gdybym miała podlewać wodą z wodociągu, to niestety nie miałabym ogrodu w ogóle, woda jest za droga, ta z podlicznika również a z dachu, przy tych suszach, nie wiem na ile by wystarczyło.
U nas tzw różdżkarz znalazł ciek wodny, ale ja też posiadam takie właściwości, potrafiłam , nawet bardziej.
Powojniki to zrób z czosnku i nadmanganianu potasu miksturę i polej, całe.Z 3 głowki czosnku rozgnieć, zostaw na kilka dni, potem do tego kilka tabletek, rozpuścić w 10 litrach wody i polać całe rośliny.
mirkaka 12:54, 16 kwi 2020

U nas bardzo zimno, susza, mimo tego wyszłam dzisiaj do ogrodu i zdziwiłam się
jak roślinki rosną

brzozy już mają maleńkie listeczki

żonkile zawsze u mnie słabo rosną, coś im wygryza cebule, ale mam pojedyncze szt rózne

mirkaka 13:06, 16 kwi 2020

szafirki się panoszą

turkmeńskie

jakieś botaniczne
mirkaka 13:15, 16 kwi 2020

Magnolia Galaxy jednak chyba nie zakwitnie kolejny rok

To maleństwo na razie niezawodne

jakieś szachownice, pojedyncze cebulki zapodziane gdzieś pomiędzy tulipany albo lilie

I taki jegomość dopiero startuje, myślałam że mi wymarzł, a on taki późny