Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:22, 10 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pokaż jakie narcyzy? małe czy duże, kiedy mają termin kwitnienia, bo od tego zależy towarzystwo dla nich.

narcyz Marriette. Kwitnie luty marzec. 30 cm wzrostu. mam 5 kg na przedplocie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:06, 10 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lecą pojedyncze listki, ale zbieram więc jesieni nie widać wcale, jak było, tak jest. Miłorzęby zielone, ale grujecznik fajnie zżółkł. Ale to jeszcze nie jesień, zacznie się jak buk stanie się miedziany.

To jest niesamowite jakie są różnice w malowaniu jesieni, moja farby mi nie szczędzi i grujecznik najpierw aż zczerwieniał potem zbursztynił się a w tym tygodniu spory wiatr strzepał wszystkie liście, miłorząb w mocnej jesiennej żółci świeci

zakupy cebulowe fajne

pozdrawiam słonecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:18, 10 paź 2014

Do góry
Kupiłam cebule, mało, parę paczek, wybrałam wysublimowane burgundy i koronkowe poszarpane tulipany biało zielone z fioletową nutką na falbance, do tego czosnki sztyletowate, chociaż kwitną później, ale i tak jestem zadowolona, znowu coś nowego do wypróbowania. Z ostatnich tulipanów byłam zadowolona.

Czosnkom szukam towarzystwa, jutro się rozejrzę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:16, 10 paź 2014

Do góry
Ten wybrałam specjalnie z długim przewodnikiem i on tak rośnie wąsko i wysoko, trafił mi się, bo go nie przycinam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:14, 10 paź 2014

Do góry
Nie, tojeść rozesłana jest zbyt mikra i delikatna na skarpę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:09, 10 paź 2014

Do góry
Gdy cofam samochodem na nocne parkowanie jestem szczęśliwa, że witają mnie te widoki

Dzisiaj miałam ucztę karmelową pod grujecznikiem

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:00, 10 paź 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusiu czy wreszcie widać jesień w twym ogrodzie?

Lecą pojedyncze listki, ale zbieram więc jesieni nie widać wcale, jak było, tak jest. Miłorzęby zielone, ale grujecznik fajnie zżółkł. Ale to jeszcze nie jesień, zacznie się jak buk stanie się miedziany.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:59, 09 paź 2014

Do góry
Karabela napisał(a)
Danusiu kupilam 5 kg narcyzow żółtych na przedplocie co dodać do kompletu zeby dech zaparlo?.... ) dziękuję i ściskam

Pokaż jakie narcyzy? małe czy duże, kiedy mają termin kwitnienia, bo od tego zależy towarzystwo dla nich.
Ogród u stóp klasztoru 23:08, 09 paź 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Po tylu wczorajszych wpisach muszę zaglądnąć co się u Ciebie działo
pomysł Danusi z wyspą Magnoliową fajny, ale o ile pamiętam to zawsze narzekałaś na trawnik z tej strony z powodu wysychania. Może zostałabym przy ścieżce. I wiem że wrzosy są ładne i koniecznie bym je zostawiła...mało tego zrobiłabym samo wrzosowisko. A wysadziłabym z wrzosów wszystko inne.

To tyle żeby Ci jeszcze pomieszaćA tak naprawdę rób jak Ci serce dyktuje, Ty najlepiej znasz to miejsce.

no własnie to serce to mi głupwke wprowadza , bo mnie się FFFSZYSTKO podoba ....to tak apro -po serca

zbigniew_gazda napisał(a)
Głosuję za pomysłem Danusi. Wprowadza ład i ogranicza ilość gatunków. Słup w trawniku najmniej boli.

TAK JEST --melduje że wyciepałam co się dało a i tak jeszcze zostało sporo ...
na słupa coś kupie ( czyt.upoluję )

07_Rene napisał(a)
na słup moze dławisz okrągłolistny?

No własnie Rena ..i ładnie w jesieni wygląda .ale za bluszczem przemawia zimozieloność

Nikita napisał(a)
A mnie się podoba trawiasta "rzeka"... i wtedy słup tak nie razi.
Winobluszcz bardzo szybko rośnie, ale i masakrycznie się rozrasta... na rabacie nie dasz rady go okiełznać. Ja mój traktuję kosiarką, bo włazi na trawnik... brrrr, brrrr i już po winobluszczu, ale wyrywać go z pomiędzy innych roślin... koszmar. Nie zmienia to faktu, że słup trzeba czymś obsadzić, ale czym.... nie mam pojęcia... może zasłonić go milinem amerykańskim... albo inaczej... posadzić jakiś kwitnący krzak ???

Masz nie lada problem, czeka cię burza mózgu... pozdrawiam słonecznie... będę monitorowała poczynania. Pa pa

właśnie mam winobluszcz przy tarasie i wiem co on oznacza w przedogródku . wrzosów teraz nie byłoby spod liści widać , co ja pisze kostki by nawet nie było widać ..wiem ,wiem ...z niego nie ma nic . co dzień zamiatam albo odkurzacz włączam i cały czas są liście ..masakra

ewa004 napisał(a)
Alinko pozdrawiam cieplutko
Widzę że i u Ciebie zmiany ,tez spokojnie nie możesz usiedzieć

Ewka a kto tu może siedzieć spokojnie . nawet nie wiesz jak się cieszyłam na te wykopy ,bo wiedziałam że mam pretekst do dziubania łopatą

Agania napisał(a)
Ale u Ciebie się zmienia

Agata ,kiedy możesz wpaść?czekam

Malgosik napisał(a)
Witaj

Piękny masz busz.
Ale przyszłam tu, bo wygooglałam Twoje nadstawki na palety pod warzywa.
Możesz pokazać jak one teraz wyglądają?
Jakie masz wymiary i jak się ogólnie sprawuję?

Gosiu nadstawki już nieaktualne .nie zdały egzaminy .trzeba było podlewać , bo podniesione rabaty tego wymagają , a ja nie podlewam w ogrodzie , zastała tylko jedna na cukinię , bo ogromnie się rozrasta i dużo miejsca zajmuje. ofocę w niedzielę i pokażę. ale co do wytrzymałości to są super , bo wykorzystałam je do budowy jeszcze jednej komory kompostownika i trzymają się bez zarzutu od jesieni 2013.

malgorzata_szewczyk napisał(a)
No i co??? Pracujesz Alinko w ogrodzie? Poprawki?

Gosia fajrant ,jak to się mówi na śląsku ..

Pszczelarnia napisał(a)
Szerzej wyprostuj linię trawiastej ścieżki. I sama sobie zrób listę gatunków a zobaczysz, czego za dużo. Ja bym wrzosowisko nawet rozbudowała o elementy iglaków (sosny, słupowi bym porządne brzozy dostawiła, co mu krzywdy nie zrobią). Ale to tak na marginesie rozważań. Na tej rabacie jest generalnie iglakowo-trawiasto - rhowo i może warto to utrzymać (bez buksów?)

Ewka słupowe nieszczęście tak mi głowę zaprzątało , ale już ją sobie oczyściłam . życie jest jedno i zbyt krótkie żeby go na takie głupoty marnować . słup jest i koniec , nie ma nad czym debatować .wrzosowisko zostało ...lubię go .buksy uformuję w różne wielkości na wiosnę . teraz wszystko takie poszarpane , wiesz ..jak po przesadzaniu . traw jest tam dużo ...w sumie 6 gatunków.

co do prosa to trzymam się opisu z jakiegoś bloga ...już nie pamiętam . to co przywiozłam z Wojsławic zaczyna przebarwiać się na bardziej czerwono . moje bardziej żółto -pomarańczowe .

Gardenarium napisał(a)
A ja myślę, że Twój ogród całkiem na bukszpany się nie nadaje, to nie ten styl, robienie na siłę zywopłocików i sadzenie kulek to nie Twój ogród, Zawsze miał swój styl i tego bym się trzymała

Wiem , wiem , ale myślę że mogę tak podzielić ogród na przedogródek bardziej utrzymany w stylu ogrodowiskowym ?( hmmm- czy tylko tak mi się wydaję ?)
i ogród tylni bardziej naturalistyczny. choć Dana nigdy nie odważyłam się nazwać stylu w moim ogrodzie , bo do dziś nie wiem jak go nazwać .
dziękuję ci za poradę . zerknęłaś i już mam w głowie jaśniej. masz racje i teraz to lepiej odbieram jak patrzę.

Ozz napisał(a)

A ja właśnie mam problem by w swoim misz-maszu z prosami wyznaczyć które to Heavy Metal a które Prairie Sky Nie wiem jak je rozróżnić... zwłaszcza, że może się okazać, że mam tylko jedno z nich, bo oddawałam niektóre odmiany znajomym

ty oddałaś znajomym a ja dokupiłam to co nie chciałam a mam w ogrodzie to co myślałam że nie mam ...rozumiesz coś z tego ..

MarekW napisał(a)
Alinko podziwiam za pracowitość, a u mnie dłuższy przestój z wszelkimi pracami i pomysłów brak bo czasu niet

Marek rób tak jak Sebek mówi . zacznij a pomysły same przyjdą . przerabiałam ten przedogródek 4 razy ...uwierzysz .

Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 20:00, 09 paź 2014

Do góry
A od kiedy rosną? Każde drzewo da się przesadzić, ważne aby to zrobić prawidłowo
Pszczelarnia 19:59, 09 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Witaj

Jak się ma Twój miskant variegatus?
I jak go oceniasz?
Przymierzam się do zakupu, ale coś opinie ma słabe....

U mnie ma opinię doskonałą, jeśli ma za dużo papu to się wykłada.
Pszczelarnia 19:57, 09 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Żonkile, narcyzy, tulipany, czosnki (nowość dla mnie: czosnek bułgarski). Nie liczę krokusów. Te czekają na ostatnią chwilę.

Wożę w samochodzie ten czosnek, też będę miała
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 19:52, 09 paź 2014

Do góry
Dziękuję Janie za wizytę u mnie Zmiany na lepsze. Wolę jednak typowo japońskie aranżacje w Twoim ogrodzie niż dżunglę tropikalną na konarach

Surfinii nie ma, to dobrze, bardzo pięknie.
Soliter - drzewo iglaste na środek trawnika? 19:37, 09 paź 2014

Do góry
Monte napisał(a)
Witam
Wczoraj niestety musiałam wykopać czereśnie która chorowała. Chciałabym w to miejsce posadzić jakieś dzrzewko iglaste. Jest to centralne miejsce w ogrodzie, nasłonecznione i chciałabym tam drzewo które będzie ozdobą caego ogrodu. Coś pięknego i orginalnego. Może ktoś ma jakieś propozycje.
Drzewa - solitery w ogrodzie, pytania i przykłady 19:37, 09 paź 2014

Do góry
Mamy wątki o soliterach, wklej do właściwego watku, a może odpowiedź już jest?

iglaste https://www.ogrodowisko.pl/watek/1828-soliter-drzewo-iglaste-na-srodek-trawnika

liściaste https://www.ogrodowisko.pl/watek/2061-soliter-drzewo-lisciaste
Przeglądanie artykułów 18:55, 09 paź 2014

Do góry
Wciśnij enter albo szukaj w chmurze tagów po hasłach typu Jesień w ogrodzie, topiary itp. Po prawej koło Facebooka.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 16:06, 09 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wypuści, ale raczej jedną i tylko z jednego pączka, wcale nie wypuści kilku gałązek. Ja swoje cięłam, skracałam, a i tak się nie zagęściły jakoś.

Jeszcze raz dziekuję za odpowiedź. Muszę zrewidować swoje wyobrażenia o miłorzębie.
Teraz muszę pomyśleć gdzie i z jakimi roślinami w ogrodzie go umieścić. Mam dwa miejsca do wyboru ale na razie nie potrafię tego zagospodarować. Jak będę gotowa to poproszę o pomoc na forum.
Pozdrawiam serdecznie.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 11:55, 09 paź 2014

Do góry
Sprawdź czy nie ma za sucho, raczej ma sucho. Podlewaj.

Sprawdź czy nie ma przędziorków od spodu igieł. Jeśli ma opryskaj Karate.

Jeśli ma za mokro, albo jest za głeboko posadzona, podnieś, wywal szmatę p. chwastom jeśli jest i sprawdź nasadę pnia czy nie gnije. Na razie to tyle wskazówek. Jak napiszesz co jest, powiem co dalej.
Miniaturowy ogródek 10:09, 09 paź 2014

Do góry
Fajny pomysł ze skrzyniami, dużo pomieszczą, a jak cebule przekwitną, to je powyciągasz łatwo ze skrzyni i gdzieś w skrzynce dojrzeją do lata, a potem schowasz.
Miniaturowy ogródek 09:57, 09 paź 2014

Do góry
GabiK napisał(a)
A ja ciągle nie wiem, czy sadzić, czy nie te cebulowe. Tak rzucić na ziemię i przysypać nie bardzo można, bo inne rośliny by miały za wysoko potem, a to by było najlepsze wyjście.
Czas się kurczy - Laura chce chodzić na zajęcia dodatkowe 3 razy w tygodniu, my 2 razy mamy swoje. I kiedy pracować w ogrodzie, kiedy odpoczywać? Gdzie litość, gdzie miłosierdzie?

Sadź, ale nie za dużo, bo nie pomieści.

Użyj sadzarki albo łopatki i sadź pomiędzy roślinami ,które mają liście albo pomiędzy turzycami czy trawkami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies