Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

ASUULEK 00:12, 10 paź 2014

Danusiu, przepraszam że Cię męcze,,,, na dole str 142 putałam o berberys Red Carpet...może przypomnę.... mam połowę skarpy (prawa strona) posadziłam świeki litle gem w czterech rzędach po pięć w każdym. Chcę je podsadzić tojeścią rozesłaną żeby się ładnie kontrastowało. Została mi do obsadzenia druga część skarpy. Napisłąś mi żeby wsadzić berberys red carpet al enie wiem czy sam ten berberys i nic więcej?
A ta obsadzona strona te świerki i pod nimi tojeść będzie dobrze wyglądać obok tego berberysu?
Gardenarium 00:14, 10 paź 2014

Nie, tojeść rozesłana jest zbyt mikra i delikatna na skarpę.

Instagram Ogrodowiska
Zielona 00:15, 10 paź 2014

Danusiu, czy wyprowadzony na jednopienny grujecznik (gatunek) rośnie tak wąsko jak u Ciebie, czy ma taki pokrój dzięki przycinaniu?
Gardenarium 00:16, 10 paź 2014

Ten wybrałam specjalnie z długim przewodnikiem i on tak rośnie wąsko i wysoko, trafił mi się, bo go nie przycinam

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 00:18, 10 paź 2014

Kupiłam cebule, mało, parę paczek, wybrałam wysublimowane burgundy i koronkowe poszarpane tulipany biało zielone z fioletową nutką na falbance, do tego czosnki sztyletowate, chociaż kwitną później, ale i tak jestem zadowolona, znowu coś nowego do wypróbowania. Z ostatnich tulipanów byłam zadowolona.

Czosnkom szukam towarzystwa, jutro się rozejrzę.

Instagram Ogrodowiska
Donia72 00:21, 10 paź 2014

Danusiu, zerknij proszę na wątek o pojedyncze pytania o projektowaniu rabat
Zielona 00:22, 10 paź 2014

Rzeczywiście ma fajny pokrój. Idealny do Twojego ogrodu U siebie mam na razie dwa grujeczniki. Jeden właśnie jednopienny, a drugi rozgałęziony już od podstawy. Ciekawe, jak będą rosły...

PS "Szczęśliwa, że witają mnie te widoki" - to sztuka, doceniać to, co wokół.

Pozdrawiam, Danusiu
Pszczelarnia 00:47, 10 paź 2014

Danuusia, wkleiłam poprawnie pytanie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2061-soliter-drzewo-lisciaste

A w podziękowaniu podsyłam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5048-warzywnik-w-houghton-hall-norfolk-anglia
mira 09:06, 10 paź 2014

Gardenarium napisał(a)

Lecą pojedyncze listki, ale zbieram więc jesieni nie widać wcale, jak było, tak jest. Miłorzęby zielone, ale grujecznik fajnie zżółkł. Ale to jeszcze nie jesień, zacznie się jak buk stanie się miedziany.

To jest niesamowite jakie są różnice w malowaniu jesieni, moja farby mi nie szczędzi i grujecznik najpierw aż zczerwieniał potem zbursztynił się a w tym tygodniu spory wiatr strzepał wszystkie liście, miłorząb w mocnej jesiennej żółci świeci

zakupy cebulowe fajne

pozdrawiam słonecznie
Mille 09:07, 10 paź 2014

Czosnek sztyletowaty Aż musialam sprawdzić, co to jest

Danusiu, nie chcę Ci zaśmiecać wątku, ale nikt mi nie umial poradzic w sprawie miskntów, a troszkę pogonia mnie czas. Czy czarne plamki (coś jak czarna pleśń) na pojedynczych liściach miskantów ML to groźny objaw czy może naturalne o tej porze? Jak rozpoznać czy to gnicie od zalania? Pytam bo jedyne dostępne w okolicy egzemplarze, właśnie takie plamki miały i nie wiem czy roślina ewentualnie poradziłaby sobie z tym sama? No i czy nie za późno na sadzenie?