Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

kachat 11:42, 27 wrz 2014

Sebku, dzięki za odpowiedź Ja nie mam zamiaru podlewać świerków, gleby dostałyby lepszej odrobinę, a dalej to już tylko kwaśna piaszczysta. Tuje u mnie rosną bardzo ładnie nigdy nie podlewane... Więc może świerk serbski też by dał radę..?

Może ktoś jeszcze ma doświadczenia ze świerkiem serbskim na kwaśnej, piaszczystej glebie?
Mazan 15:23, 27 wrz 2014

Kachat

Wyżej pisałem, że u mnie poradził sobie nawet z trzydziestocentymetrowym "kożuchem" korzeni jesionu wyniosłego /ok. 90 lat/, na żółtym piasku - wcześniej była to piaskownica dla dzieci o pow. 12 x 7 m, sucha nawet po opadach deszczu. Możliwe, że korzenie jesionu dostarczają wodę, gdyż trawa jeśli wykiełkuje usycha - chyba tylko kaktusy sadzić można.

Pozdrawiam
kachat 19:50, 27 wrz 2014

Mazan, ale pisałeś, że nie wiesz co to za świerk, nie znasz gatunku ani odmiany... Ja mam u siebie zwykłe świerki i rosną dobrze na piachu, ale potrzebuje wiedzieć konkretnie jak to jest z serbami Czy będą ładnie rosły, by szybko stworzyć fajną zasłonę, czy wegetowały.
Mazan 20:08, 27 wrz 2014

Kachat

Zgadza się, ale podałem też kolor szyszek, a takie ma właśnie serb. Niestety, mój dość długo /ok. 4 lata/ rósł z wielkości półmetrowej sadzonki do wysokości ok. 3 m. Choineczka wg sąsiada była w dziecięcym pokoju.

Pozdrawiam
hania78 21:54, 27 wrz 2014

Witajcie. Ja również pokochałam serby, szczególnie za to że szybko rosną
Kupiłam kilka sztuk. Niestety w mojej okolicy trudno dostać iglaki dużych rozmiarów. Tak więc nabyłam małe sztuki około 40cm. Posadziłam 3 szt. po łuku co 120cm by stworzyły zieloną ścianę. Teraz zastanawiam się czy nie za ciasno im będzie. Później dodam zdjęcie by było wiadomo o co chodzi. Ziemię mam dość ciężką, żyzną. A stanowisko słoneczne. Jestem ciekawa czy na wiosnę ruszą i jak szybko pogalopują w górę. Liczę na nie
Czy stanowisko w pełnym słońcu jest też dobre dla Serbów?
TomekP 13:12, 08 paź 2014

Witam,
Mam posadzone świerki serbskie, mają ok 55 cm. Obawiam się czy w doniczkach nie były jednocześnie po 3 sztuki. Nie wiem czy powinienem je wykopać i rozłączyć, czy obciąć te najniższe, czy zostawić jak jest ?

Pozdrawiam, TP
Gardenarium 13:27, 08 paź 2014

Trochę to dziwne, że nie porozdzielano ich w szkółce, może liczono na obfitszy efekt? Moim zdaniem obejrzyj korzenie, gdy wyjmiesz z ziemi, czy da się je bez uszczerbku rozdzielić i wtedy zdecyduj jak to będzie.

Instagram Ogrodowiska
TomekP 18:31, 10 paź 2014

Gardenarium napisał(a)
Trochę to dziwne, że nie porozdzielano ich w szkółce, może liczono na obfitszy efekt? Moim zdaniem obejrzyj korzenie, gdy wyjmiesz z ziemi, czy da się je bez uszczerbku rozdzielić i wtedy zdecyduj jak to będzie.

Witam, dziękuję za odpowiedź (z racji obowiązków zawodowych dopiero dziś zaglądam na forum).
Czy wykopanie jest niezbędne - w doniczkach masa korzeniowa wyglądała na dość zbitą - jeśli to lepsze rozwiązanie oczywiście to zrobię. A może poczekać czy się przyjmą i wtedy zostawić po jednej a resztę uciąć ?
Chciałbym aby wyrosły wysoko. I najlepiej szybko Sadziłem je w niedzielę 5.10 co 1 metr najpierw mocząc korzenie ok 20 min w wodzie.Do dołków dałem torf odkwaszony.
Pozdrawiam,TP
Gardenarium 18:35, 13 paź 2014

Ja bym starała się oddzielać, może wodą polej bryłę? Albo namocz w wiadrze. Tylko, że może się rozlecieć całkiem.

Instagram Ogrodowiska
MagdaK 23:49, 18 paź 2014

Gardenarium napisał(a)
Wystarczy, one przy płocie i tak pewnie po jakimś czasie z powodu cienia się ogołocą, to możesz nawet bliżej, chyba że płot ażurowy to i światło będzie.
Ja teraz żałuję że je posadziłam nawet dalej bo szkoda miejsca zabierać.

A ja posadziłam dzisiaj żywopłot mieszany... Szmaragdy i Serby, są małe i dziwnie to wygląda, bo odstęb serbów od ogrodzenia 130cm tak samo odstępy pomiędzy nimi w rzędzie chyba za dużo ehh to dziwnie wygląda jak rośnie obok nich np 5 szmaragdów i są 50 cm od ogrodzenia i 3 serby wysunięte od ogroszenia o 130cm. I teraz mam dylemat...Poprawić to czy zostawić? Posadzone narazie 7 serbów...