Dzisiaj zauważyłam że moja pisardii na dziurawe listki. Przypatrzyłam się jej z bliska i chyba tylko górne. Zastanawiam się czy to przez te ulewne deszcze co ostatnio padały czy coś ją źre.
Dziękuję Tak, lato pełną gębą i róże, które nie miały pierwszego kwitnienia przez zimę wiosną i bruzdownicę zaczynają kwitnąć.
Dla Ciebie parę fotek
Kolejno: rozwar, lilia tygrysia, rozpław-pontederia, jeżówka Milkshake
Wracam ponownie do tego pytania, tym razem podeprę się fotkami. Sadzonek miałam niby nie robić poza Dentelle de Gorron i te oczywiście wyszły mi najgorzej ( 1/4 się ukorzeniła, czyli słownie mam 4 nowe roślinki, trudno, w przyszłym roku powtórka)
Patyki trzymałam grubo ponad miesiąc w wiaderku z wodą w altance, później ukorzeniacz i do doniczki. Limelight i Vanilki zrobiłam od niechcenia bo zostały mi patyczki( a może obsadzę działkę ?)
Limelight 2/3 sukces ( a może raczej Phantom, bo nie oznaczyłam, poznam po kwiatostanach)
Co do Vanilek- rewelacja,może 2-3 patyczki wypadły
Wszystko robiłam tak samo, za 2 tygodnie mam urlop to je poprzesadzam do doniczek, najważniejsze, że mają korzonki, formowaniem zajmę się w przyszłym roku
Kupiłam przez internet Melbę, już po wyjęciu z doniczki ( przegniłe korzenie) czułam, że nic z niej nie będzie więc wsadziłam na obserwację do donicy a nie do gruntu, na szczęście ścięte pędy wsadziłam do doniczki, macierzysta roślina oczywiście padła ( pierwsza fotka) ale mam 4 nowe Skośne patyki w donicach są ochroną przed kotem, który lubi się w nich wylegiwać
Proszę o pomoc zanim usunę ligustra, bo nie mam siły już go przywracać do zdrowia link text.
Już drugi rok z tym walczę i nie przynosi to rezultatu. Stosowałam już mieszkam i score250 i nic, choroba nadal występuje i szpeci mi ogród.
Pomalowałam wszystkie trzy ławeczki, jutro je dodatkowo zaolejuję. Miałam jeszcze zamiar przyciąć krzewuszki, ale słoneczko i wiszący w pobliżu hamak skutecznie mnie pozbawiły zapału. Może jutro się uda.
Klon Ginnala bardzo wybujał w tym sezonie i skutecznie przesłania balkon sąsiada. Ma piękne owocniki.
A to specjalnie dla Martusi dzisiejsza porcja zdjęć Moje ulubione połączenia kolorystyczne. Był jeszcze czerwony ale niestety zmarzły mi 3 roże na pniu i jest nieco spokojniej. Jedynie Ascot płonie.
Kochani,rabata zmierza do finału a ja dalej analizuję co tam wsadzić. Właściwie prawie wiem ale najgorszy problem mam gdzie umieścić te moje kulki Danica. Plan na tę rabatę mam taki
Niebieski-lawenda
Różowy-rozchodnik
Jasno zielony-trawy pod dereniami-tu jeszcze się wacham sesleria czy hakone,ale bardziej skłaniam się ku seslerii
Te Daniki chyba w trawach bym chciała umieścić
Tantau kupuję w szkółce niedaleko mnie na jesieni kupowałam z Agnieszką z forum po chyba 7 zł Soul dostałam 3 szt. gratis
Jest bardzo ładna długo trzyma kwiat, podobna do Goetha prześliczna
kwitnie gronami po kilka kwiatów
Wysłałam Ci listę z innej szkółki może na jesień coś będziesz chciała mogłabym Ci kupić jeśli będą
Drodzy Forumowicze,
obiecałam zrelacjonować efekty mojej walki z chwastnicą, herbicyd działający na nią znalazłam w Szwajcarii. W niektórych miejscach oprysk trzeba powtórzyć, ale wygląda na to, że preparat zadziałał. Tam, gdzie dałam więcej herbicydu, chwastnica zgniła. Z preparatem są tylko 2 problemy, dostępność (u nas nie ma) i dość wysoka cena. Ale mimo wszystko to taniej niż zakładać nowy trawnik