Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z wilkiem zamkn. 07:45, 02 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Magda, pewnie, co nagle to po diable .
Skoro masz taka możliwość to rzeczywiście poprzymierzaj to palenisko w różnych miejscach, popatrz na spokojnie, pomyśl .
No i pokaż fotki przedogródka jak już przestanie padać .

właśnie na razie będę przestawiać i po 2-3 dni będę przymierzać
najbardziej by mi pasowało tam ,gdzie Ola z kamiennego sugerowała ,tylko basenu nie mam gdzie dać wtedy
tu trochę całego ogródka widać ,
zaczęte pergole ,jeszcze nie skończone ,więc średnio wyglądają hi hi (znowu czarne mam skojarzenia przy trumienkach )

tu ,gdzie były skrzynie ,myślę ,że najmniej by mi przeszkadzało to ognisko
(darni bym nie musiała zdzierać ,bo trawka jeszcze nie urosła )

a tu trochę przedogródka ( limit 4 zdjęcia )

pozdrawiam sobotnio przy kawce porannej ;D
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:42, 02 wrz 2017

Do góry
Fuksja napisał(a)

Oj prawda................

Mój power się pomału wyczerpuje
zmęczona jestem
wczoraj był podobny dzień

rano dzieliłam sadzonki z mojej dostawy
i koło 12.30 pojechałam do mamy żeby to powsadzać

potem podjechałam do sklepu ogrodniczego, gdzie mają sprzedaż internetową, mam tam już zaznajomione panie zamówić koleżance hortensje, Pani przyjmowała zamówienie przez telefon ja podejrzałam sobie na monitorze o jakich hortensjach mówi i zachorowałam na jedną

dopytałam jeszcze czy nie mają przypadkiem cisów w dobrej cenie
potrzebuję na żywopłociki koło warzywnika i akurat mają 40 sztuk, poszłam zobaczyc jak wyglądają, utargowałam cenę i jadę po nie w poniedziałek

teraz kombinuję kto mi zedrze trawnik

potem pojechałam po zakupy - dziś impreza urodzinowa, po moich chłopaków do koleżanki, zapakowałam moich plus kolegę, pojechałam dosadzić brakujące 2 sztuki do koleżanki, do domu, chłopaków zostawiłam mężowi, przepakowałam samochód do sąsiadki z rozchodnikami i miskantem, znowu do sklepu po składniki na pizzę bo dziś będę robić ilości hurtowe dla gości-dzieciaków

wreszcie o 18. 30 mogłam wrócić do warzywnika

wyjęłam z 15 sadzonek host, zapakowałam na dwa kursy do sąsiada - na szczęście już taczkami, wyplewiłam, wyrównałam - cholera przez to wyworzenie roślin poziom ziemi w warzywniku spadł mi chyba o kilka centymetrów hahahahaha

poprawiłam kropelkowe i zrobiła się dwudziesta czyli ciemności egipskie

w domu kolacja dla dzieciaków, czytanie bajki

i do garów - bo cholera jasna tydzień temu popsuła się zmywarka, ja przez to moje ciągłe jeżdżenie zapominam umówić jakiegoś majstra i z doskoku myję ręcznie
wczoraj czekała mnie taka góra garów 1,5 dnia która już wychodziła ze zlewu - a zlew mam ogromny

zapakowałam wielkie pudło z prezentem dla młodego i znowu padłam

rany i tak wyglądają ostatnio moje dni
Liliowo i kolorowo:) 01:30, 02 wrz 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Ula chcemy z Ania do Kapiasa we wrześniu pojechac może jesteś chętna? Nie bede może chodzić po całym albo będe odpoczywac na ławeczkach. Wnusie zawsze mnie pochłaniają na maksa bo uwielbiam z nimi spedzac czas, ale spoko oszczedzałam się bardzo Ula to rozchodnik, który kiedyś u mnie posadziłas pamiętasz? olbrzymie urosły ale rozplenica ich zagłuszyła i nie widac ich, musze je przesadzic:

Jestem chętna. Daj znać.

Pamietasz chodziło o zadarnienie miejsca pod drzewem. Teraz wiesz co lepiej tam rośnie

Wrzosowisko pod domem zawsze mi się podobało. Wrzosy mają chyba optymalne warunki że takie piękne .
Z ogródka na wsi 00:42, 02 wrz 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Na niedoskonałości nie patrzymy

Radzio genialnie to wygląda, brawo .
Różany TOP sezonu 2017 23:44, 01 wrz 2017

Do góry
15. Dieter Muller (piękny kolor kwiatów wraz z kontrastującymi pąkami, minusik za niezbyt trwały kwiat i łapanie plamistości)

16. Snovit / White Morsdag (niebanalny kulisty kształt kwiatków-dzwoneczków, długo i obficie kwitnie, minusik za łapanie plamistości)

Różany TOP sezonu 2017 23:40, 01 wrz 2017

Do góry
13. Mme F.Graindorge (piękny drobny kulisty kwiat, długo kwitnie, obfite kwitnienie, minusik za łapanie plamistości)

14. The Prince (piękny kwiat i kolor, obfite kwitnienie, minusik za łapanie plamistości)

Różany TOP sezonu 2017 23:39, 01 wrz 2017

Do góry
10. Chandos Beauty (piękny kwiat, długo kwitnie, bardzo mocno pachnie, minusik za łapanie plamistości)

11. Falstaff (długo kwitnie, piękny kwiat, ładnie pachnie, minusik za łapanie plamistości)

12. Tranquillity (piękny kwiat, ładnie pachnie, obfite kwitnienie, minusik za łapanie plamistości)

Różany TOP sezonu 2017 23:36, 01 wrz 2017

Do góry
7. Roberto Capucci (piękny olbrzymi kwiat, długo kwitnie, ładnie pachnie, minusik za wielgaśność krzaczka)

8. Larissa (piękny kwiat w trakcie rozkwitu, obfite kwitnienie, minusik za późne kwitnienie i jednak łapanie plamistości pomimo odznaczenia ADR)

9. Scepter’d Isle (piękny kwiat, obfite kwitnienie, minusik za łapanie plamistości)

Różany TOP sezonu 2017 23:33, 01 wrz 2017

Do góry
4. Desdemona (ładnie pachnie, obfite kwitnienie, zdrowa)

5. Eden Rose (piękny i trwały kwiat, obfite kwitnienie, rośnie powoli)

6. William Shakespeare 2000 (piękny kwiat i kolor, obfite kwitnienie, rośnie powoli)

Różany TOP sezonu 2017 23:30, 01 wrz 2017

Do góry
Mam też róże, które chociaż się nie znalazły w pierwszej 11, stanowczo są warte uwagi i walczą o miejsce na liście polecanych

Róże Kochane, ale mniej:

1. Ascot (ładny kwiat, obfite kwitnienie, zdrowa)

2. Ancient Mariner (piękny kwiat i kolor, obfite kwitnienie, zdrowa, minusik za jak na razie sporą przerwę w kwitnieniu)

3. Parky (ładnie pachnie, obfite kwitnienie, zdrowa)

Anulajda w raju 23:29, 01 wrz 2017

Do góry
Cebule czosnków czekają na wsadzenie
Różany TOP sezonu 2017 23:25, 01 wrz 2017

Do góry
11. Munstead Wood. Na chwilę obecną to już różany klasyk Austina w pięknym, głębokim aksamitnym kolorze ciemnej purpury. W cieplejszych warunkach pogodowych robi się ciemniejsza. U mnie osiąga około 110 cm wysokości i nie ma zbytnio zwartego krzaczka, lecz zwraca na siebie uwagę z daleka - kwitnie bardzo obficie, chociaż kwiat nie jest zbytnio trwały. Potrafi zachwycić swoim mocnym aromatem, który czasami nie wiedzieć czemu zanika. Przeraża swoimi kolczastymi pędami i niestety lubi pod koniec lata złapać plamistość.

Anulajda w raju 23:24, 01 wrz 2017

Do góry
I Limki,które już czują jesień
Różany TOP sezonu 2017 23:22, 01 wrz 2017

Do góry
10. Rosengräfin Marie Henriette - druga róża Kordesa z Serii Parfuma w tym Topie, ma piękny pełny kwiat w słodkim zimnym różu, pachnie dosyć intensywnie. Kwitnie wielkimi bukietami kwiatów, które trzyma dosyć długo. Jest bardzo zdrowa – posiada odznaczenie ADR. Buduje u mnie krzaczek do ok 80 cm wysokości.

Różany TOP sezonu 2017 23:20, 01 wrz 2017

Do góry
9. Kurfurstin Sophie – jedyna w tym zestawieniu roża francuska, wyhodowana przez Meillanda. Podobnie Pashminie, ma ciekawe zabarwienie kwiatów – różowy środek (kolor w zależności od pogody może być mocniejszy lub jaśniejszy) i białe zewnętrzne płatki. Pąk otwiera się do kształtu spodeczka. Kwitnie bardzo obficie, jest zdrowa, pachnie owocowo. Krzaczek niewysoki, tak do 60 cm – dobry na front rabaty.

Różany TOP sezonu 2017 23:17, 01 wrz 2017

Do góry
8. Mariatheresia – i znowu róża od Tantau. Tym razem w zdecydowanym odcieniu różu, który w pełnym słońcu płowieje do prawie białego. Ma charakterystyczne kwiaty w trakcie rozkwitu – pąk jest jakby zgnieciony. Kwitnie bardzo obficie, długo trzyma kwiat i jest zdrowa. Buduje u mnie gęsty krzaczek do ok 80 cm wysokości i ok 90 cm szerokości. Prawie nie pachnie.

Różany TOP sezonu 2017 23:14, 01 wrz 2017

Do góry
7. Stephanie Baronin zu Guttenberg – kolejna ślicznotka od Tantau. Jest pełna delikatnego uroku kiedy jej kwiaty dopiero się otwierają. Kwitnie obficie. Pachnie słabo, ale jest bardzo zdrowa, ma też śliczne błyszczące liście. Buduje niewielki zwarty krzaczek – u mnie ok 60 cm, ale w zeszłym roku wyrzucała pod koniec sezonu pędy na ok 90 cm.

Anulajda w raju 23:13, 01 wrz 2017

Do góry
Różany przedogródek dziś ogród miałam podlewany z nieba to fotki są wczorajsze

Różany TOP sezonu 2017 23:12, 01 wrz 2017

Do góry
6. Artemis – dobrze już znana na O. róża Tantau, która ma śliczne kwiatki – kółeczka w maślanym odcieniu. Kwitnie bardzo obficie i powtarza po przerwie, jest wyjątkowo zdrowa. Pod koniec sezonu osiąga u mnie ok. 130 cm i podpieram ją metalowymi obręczami, ponieważ pod ciężarem kwiatów pędy mocno się uginają. Pachnie bardzo delikatnym ziołowym zapachem.

Różany TOP sezonu 2017 23:11, 01 wrz 2017

Do góry
5. Herzogin Christiana – zdrowa róża Kordesa z Serii Parfuma (posiada odznaczenie ADR), chociaż wg mnie jej zapach, chociaż przyjemny, nie jest jakoś wyjątkowo intensywny. Ma śliczne pełne kuliste kwiaty w chłodnym odcieniu różu, wpadającym w lila. Kwitnie obficie, nawet bardziej w drugim tłoczeniu. Buduje zwarty krzaczek, ale pod koniec lata potrafi wyrzucić długie do 140 cm „baty”, na końcach których próbuje kwitnąć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies