Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 18:16, 20 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Źle zrozumialas mam roze i hortki, roz wiecej. Wczesniej na twoim watku byla mowa co kto woli. Wiec odpisalam ze nie wybieram. Dla mnie roza i hortensja jest piekna.

U mnie pieciorniki kwitly jak nigdy pieknie mnostwo kwiatow rozowe i
zolte. Obcielam wiosna. U nas mokro duzo deszczu i to widocznie im sluzylo.

Tak czasem co nie pojmę

A u mnie w tym roku jakoś gorzej pięciorniki kwitły. To był dziwny rok - u mnie w lecie była susza i bardzo wysokie temperatury - nie było tyle opadów co u Was. Wiosną też był czas suszy. Teraz znów bardzo mokro a ma być jeszcze bardziej.
Ja moich pięciorników nie zasilam i pomyślałam że dam im gnojówkę z żywokostu bo jeszcze mam a chyba nastawię kolejną bo mi żywokost rośnie a liczę jeszcze na ciepło.

hortensje i róże

mira 18:45, 20 wrz 2017

Zamiast dziś pracować w ogrodzie naszło mnie przy tej pogodzie na foki

i wyszły różne wariacje na temat jesieni

zatem

katalpa mnie wnerwia co rok tak samo

mam ochotę zabrać huśtawkę i otworzyć długą prostą i maksymalnie wyrównać linię po prawej - uff

póki co na samej rabacie rewolta - wywaliłam dosłownie kalinę chyba koreańską - nigdy nie kwitła od kilku lat łapała jakiegoś grzyba aż w końcu się okazalo że była już zgnita w środku - więc słuszna decyzja

teraz muszę się uporać ze sporym terenem i ściąć jeszcze głóg

na miejsce kaliny pójdzie z innego miejsca kalina Watanabe - odkażam teren

okropnie mnie irytuje rozchodnik Matrona - coś go objada i już kolejny sezon jest brzydki - jeszcze dam szansę mam ekologicne preparaty to je wypróbuję a jak nie
to szansy nie będzie

mira 18:51, 20 wrz 2017

za to hakoe jest ok i niech rośnie

było tyle wrzawy o jeżówkach i już jest po - tak chwilkę i na zimę będą piękne

pracowity mój spacer więc przerywnik dla uspokojenia

taki jesienny widoczek z zimnego dnia

bardzo lubię to światło w oddali

tak myślę jaką różę dać tu z brzegu tej ławki i nie wiem

mira 18:56, 20 wrz 2017

siewki naparstnicy rdzawej od Vivy już rosną - jak się uda będzie cudo

kleome dzisiaj prosiło o fotki i już wiem że warto wysiać wcześniej - czyli połowa lutego bo potem marne są

takie węże się porobiły i czekam na nasiona które już są a nie ma jak zebrać

Sebek 19:17, 20 wrz 2017

mira napisał(a)

Co? to jakiś wypadek przy pracy - może za mokro miały, nie ma co je trzymać jak brzydkie wymieniaj - może na astry takie doniczkowe

chyba Cię myślami ściągnęłam bo wczoraj podpatrywałam u Ciebie

Aż sam się zdziwiłem - na kompoście w donicach się nim nie spodobało

Kuszą mnie chryzantemy w donicach - jeszcze nigdy nie miałem

Prosta bez chuśtawki... Widzę to optyczne wydłużenie perspektywy - masz ode mnie zielone światło do działań wszelakich
mira 19:33, 20 wrz 2017

Persicaria Fat Domino kupiłam w tym roku i bardziej mi się podoba od tej którą mam bo ma ciemniejsze i wyraziste te kistki

a tu właśnie ta którą mam już 5 lat Persicaria Firetail - trudny kolor do określenia jakby malinowy czy ja wiem

kleome białe moja faworyta na przyszły sezon

przybyła mi rozplenica w tym sezonie - kłosy miały być czarne może jeszcze się przyciemnią

ElzbietaFranka 19:45, 20 wrz 2017

Właśnie wszyscy pokazują tylko piękności jakie mają, ale na forum bardzo mało fot, że kwiaty schną, że po deszczu wyglądają okropnie, że u róży pod wpływem wody kwiaty się łamie itd.

mira 19:48, 20 wrz 2017

Sebek napisał(a)

Aż sam się zdziwiłem - na kompoście w donicach się nim nie spodobało

Kuszą mnie chryzantemy w donicach - jeszcze nigdy nie miałem

Prosta bez chuśtawki... Widzę to optyczne wydłużenie p
perspektywy - masz ode mnie zielone światło do działań wszelakich

Nad chryzantemami się nie zastanawiaj tylko kupuj im wcześniej tym dłużej się nacieszysz - ja je bardzo lubię i są dla mnie jak bratki na wiosnę

z tym wydłużeniem chodzi mi o to że robi mi się za ławką fajny zakątek - sama nie wiem tak wszystko porosło teraz trzeba ciąć
ElzbietaFranka 19:53, 20 wrz 2017

Suche oczko w tym miejscu był i jest bardzo duży kamień to co widać to zaledwie czubek. Nie mogłam głębiej kopać bo była już glina.
Chciałam jakoś pokazać ten kamień więc obkopaliśmy i brzegi wyprofilowane,ok. 3 m z każdej strony. Spód wyłożony agro włókniną aby ziemia nie zmieszała się ze żwirem i na to położyliśmy kamyczki i to wszystko podwyższyłam trochę brzegi aby woda się nie wylewała i posadziłam krzaki dokoła rosną tam dagłezje cztery, krzewuszki, pięciorniki zółte i różowe i jałowiec.
Wiosną jak było bardzo mokro było bardzo dużo wody. Nieraz pompujemy wodę z tego oczka aby woda zeszła z terenu.
Obok niego jest jeszcze drugie mniejsze też z kamieniem posadzone w koło sa wrzosy.
A blisko oczka wodnego mam 3 oczko suche w drugiej strony działki grze znowu woda spływa z wewnętrznego drenazu.
Niestety musiałam zrobić drenaż bo glębę mokra 2 sztychy ziemi reszta glina.

Tak po trochu opisałam. Właśnie tam u was było bardzo sucho a u nas jednak podlewało.
mira 19:54, 20 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Właśnie wszyscy pokazują tylko piękności jakie mają, ale na forum bardzo mało fot, że kwiaty schną, że po deszczu wyglądają okropnie, że u róży pod wpływem wody kwiaty się łamie itd.

No widzisz takie prawo rynku - ludzie lubią ładne oglądać i to raczej dopinguje

u mnie dziś raczej depresyjnie chciałabym piękne zdjęcia robić to i ten marny ogrodowy świat wyglądał by lepiej

a wiesz jak się cieszę z tej rośliny no....

dostałam w tym sezonie w trakcie ogrodowych wędrówek

tą kannę tez ostałam - od ub sezonu je polubiłam za liście - takie bananowce - na kwiatach mi nie zależy

a ta od Rysia jest z niskich ciemna na topie fiuuu