Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "AngelikaX"

Na zielonej... trawce :) 14:48, 03 paź 2017

Do góry
Dziękuję Poli Dziś już nie tak ładnie za oknem - pochmurno i deszczowo

Przy okazji zapytam Cię o rdze na beatlesach (chyba je dopadła) prysnęłam parę dni temu topsinem - powtorzyć za 10 dni?

Na zielonej... trawce :) 13:40, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Piękna jesień! A na krąg mogłabym godzinami się patrzyć
Na zielonej... trawce :) 13:26, 03 paź 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Podoba mi się! Jak w piłeczkach

I ja lubie piłeczki
Na zielonej... trawce :) 13:25, 03 paź 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Toszka radziła mi ML na podokiennej koło rodka, ale też nie wiem, czy nie za duże...

Z marnym skutkiem...? Kulam się ze śmiechu! Twój marny skutek jest najbardziej zdyscyplinowany, jaki kiedykolwiek widziałam!

Było z różnym... przecie kolejny rok z nią walczę znaczy średnio zdyscyplinowana

A ML coż... wysadzę najwyżej je stąd zaprawę mam już w tej rabacie - śmiało mogę powiedzieć, ze sezon bez kopania na niej to sezon stracony

Na zielonej... trawce :) 13:22, 03 paź 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Jak ML porosną będzie super

Liczę na to Olu
Na zielonej... trawce :) 13:22, 03 paź 2017

Do góry
benia9185 napisał(a)

około 500 ...Poświęcę się i zaryzykuje mimo wszystko.zobaczę co z nich wylezie tzn ,ze kazdy grzybobójczy środek może byc do moczenia? Myślałam,ze sa jakies specjalne do tulipanów ... Przydomowa taka jak powinna byc reprezentacyjna i dostojna z tymi stożkami

Zapytaj Ani z Anulajdowego raju dla pewności... szkoda takiej ilości...

Moim zdaniem każdy przeciwgrzybowy się nada (na moim topsinie było info odnośnie cebul, a dedykowany do nich nie jest )
Na zielonej... trawce :) 13:20, 03 paź 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
perfekcyjnie masz

brzozowe zagajniki slicznie się prezentują
frontowa ekstra
z taką ilością czosnków i tulipków to wiosną będzie szał

Dzięki Kamila liczę na trochę kfffiatków w tym miejscu
Na zielonej... trawce :) 13:19, 03 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Angelika, jakiej wielkości sadziłaś brzozy? wykalkulowałam że rosną u Ciebie czwarty rok, jak kupię małe to zanim będzie taki efekt to babcią mogę już być

Dobrze wykalkulowałaś moje brzozy były patyki ale wysokie ( 4-5m czyli mniej więcej tak jak teraz) Foto wkleiłam wyżej

Jakie wysokie masz na oku?
Na zielonej... trawce :) 13:16, 03 paź 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)

Dziękuję za tyle informacji! Czy możesz napisać mi, jaki masz dokładnie model tego odkurzacza? Mąż zaczął badać temat, ale jak ty jesteś ze swojego zadowolona, to dla mnie jest najlepszą rekomendacją! Pewnie jak go kupię to zaraz ci napiszę, jak mogłam w takim "średniowieczu" funkcjonować przez tyle lat

Mam ten:

NAC VBE300-AS-H

ten z dużymi kołami...

z nim jest tylko taki problem, ze dość często niedostępny jest w sprzedaży - teraz kliknełam i ponoć jest

Hiihih czekam na to Ogólnie odkurzacz ogrodowy to baaardzo przydatna jest
Na zielonej... trawce :) 13:08, 03 paź 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)

Rabata przed domem IDEALNA! Dobrze, że zrezygnowałaś z żółtych traw. Miłorząb jesienią pięknie ją rozświetli, nawet w ciągu roku ma jaśniejsze liście. Kulki i stożki świetnie rozmieszczone i takie piękne Jeszcze jak miskant wyrośnie i nada tej swojej lekkości... Kolejna rabata u Ciebie na którą można się gapić i gapić

Dzięki Iwonko Czekam na beatlesy jak zadarnią żwirek - powinno być ok
Na zielonej... trawce :) 13:07, 03 paź 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)

Tego zakątka to już nawet nie komentuję Zawsze jak wrzucasz z niego zdjęcia, powinnam mieć ustawioną automatyczną odpowiedź Piękne, cudowne, klimatyczne miejsce! Zaraz mi synonimów w naszym języku braknie

Na zielonej... trawce :) 13:07, 03 paź 2017

Do góry
Można ciachać już w styczniu - zakładając brak mrozów oczywiście

Zobacz jakie moje był "grubasy" po sadzeniu

małe porównanie

Tu ma być ogród :) 12:50, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Ja mogę się wypowiedzieć - kiedyś mieliśmy elektryczny też co chwilę gasł i naprawdę trzeba było mu pomagać "iść"(sezonu nie wytrzymał) kupiliśmy spalinówkę - praca bez porównania choć i tak ciężka - raczej dla faceta, ale śmiga aż miło patrzeć

Edytko co to za odmiana zawilców - piękne są Te leśne trawki też mnie zainteresowały - co to?

Czytam o poszerzeniu rabat przez wodę (pamiętasz pisałyśmy o tym kiedyś jak mój Pan od nawadniania mówił, że to najlepsze = najtańsze rozwiązanie) nie myślałaś aby dać ją zdecydowanie szerszą? Przy takiej długości te 60cm "zginie"... ja bym poszalała z szrokością co najmniej 120cm zrównoważy Ci rabatę pod domem z drugiej strony ścieżki (wygląda na szeroką )

Przeczytałam eMowi co napisałaś - teraz na pewno zakup zostanie przyspieszony bo już od wiosny się do tego zbierał

Tak naprawdę to już nie chcialam tworzyc kolejnych wielkich, pracochłonnych rabat - ta miała być tylko po to żeby uniknąć rdzawych zacieków na kostce.
A nie sądzisz, że jak zrobię tą rabatę szeroką na co najmniej 1 m to trawnik będzie się wydawał jeszcze bardziej długi?

Mam fotkę z naniesionymi wymiarami.

Na zielonej... trawce :) 10:44, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Tego zakątka to już nawet nie komentuję Zawsze jak wrzucasz z niego zdjęcia, powinnam mieć ustawioną automatyczną odpowiedź Piękne, cudowne, klimatyczne miejsce! Zaraz mi synonimów w naszym języku braknie
Na zielonej... trawce :) 10:40, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Rabata prawie skończona - z jednego beatlesa zrobiłam tu 14 sadzonek w kulkach z lewej i prawej strony.
Za żurawkami wsadziłam 120 tulipanów i 100 czosnków główkowatych między stożki.
Przed stożkami planuję jeszcze hakone dać - koniecznie zielone (zółte mi tu jarmark zrobi).
Co mi nie pasuje to ten bukszpan - z lewej nie proporcionalnie duży (może ciachnę go wiosną - jak się da i jak dożyje )

Rabata przed domem IDEALNA! Dobrze, że zrezygnowałaś z żółtych traw. Miłorząb jesienią pięknie ją rozświetli, nawet w ciągu roku ma jaśniejsze liście. Kulki i stożki świetnie rozmieszczone i takie piękne Jeszcze jak miskant wyrośnie i nada tej swojej lekkości... Kolejna rabata u Ciebie na którą można się gapić i gapić
Na zielonej... trawce :) 10:34, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Iwonko cieszę się, że wątek jest pomocny
Co do zamiatarki to właśnie liczę, że poradzi sobie z piaskiem - jego najwięcej się u mnie zbiera na kostce - wczoraj zamówiłam - dodam opinię jak się sprawuje w przyszłym tygodniu jak przesyłka dotrze

Co do odkurzacza to jak dla mnie jest to niezbędny sprzęt ogrodowy - ja ze swojego jestem bardzo zadowolona - prócz liści, zbiera wszelkie ścinki po cięciu cisów, bukszpanu. Zbiera kopce igieł pod modrzewiem. Napiszę raz - jak raz użyjesz będziesz się zastanawiać jak mogłaś pracować bez takiego cudeńka - raz, dwa posprzątane
Ważne aby zwrócić uwagę czy ma regulację siły nadmuchu/wydmuchu, czy ma funkcję rozdrabniarki (przez co to co ląduje w worku nie pochłania tyle miejsca) i duże koła to też przydatna rzecz (aby nie grząznąć w żwirku)

Dziękuję za tyle informacji! Czy możesz napisać mi, jaki masz dokładnie model tego odkurzacza? Mąż zaczął badać temat, ale jak ty jesteś ze swojego zadowolona, to dla mnie jest najlepszą rekomendacją! Pewnie jak go kupię to zaraz ci napiszę, jak mogłam w takim "średniowieczu" funkcjonować przez tyle lat
Wzgórze chaosu 10:18, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Iwonko może do brzóz jak masz tam mało słońca hosty? Nie wiem czy lubisz?

https://pl.pinterest.com/pin/88735055134731999/

Nie wiem ile masz tam miejsca (wydaje się mało)- juki osobiście bym eksmitowała z tej rabaty

Jeśli chcesz iść w elegancki look rabaty to oczywiście kulki i trawki do zmiękczenia polecam

ps. Białego kamienia też nie lubię wg mnie jest sztuczny (oczywiście nie neguję jak ktoś lubi - gusta są różne ) też bym wymieniła wiosną (będzie czyściutka świeżynka) teraz na zimę to darowałabym sobie

Hosty byłyby świetnym pomysłem ze względu na warunki, ale mam ich dużo gdzie indziej i dobija mnie walka ze ślimakami. Mimo zaberzpieczenia liście są wygryzione, co mnie niesamowicie denerwuje. Posadzę tak jak radzisz kulki i trawy (stipę). Elegancki look z domieszką naturalności to jest to, co najbardziej lubię w ogrodzie Po remoncie zainwestuję w kamień, ale coś czuję, że to będą długie dywagacje jaki wybrać, żeby fajnie spoił wszystkie rabaty.
Tu ma być ogród :) 08:30, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Takim dwufunkcyjnym wertykulatorem Alko, ale co kilka przejazdów gaśnie i Jacek już planuje zamienić go na jakiś spalinowy.

Ja mogę się wypowiedzieć - kiedyś mieliśmy elektryczny też co chwilę gasł i naprawdę trzeba było mu pomagać "iść"(sezonu nie wytrzymał) kupiliśmy spalinówkę - praca bez porównania choć i tak ciężka - raczej dla faceta, ale śmiga aż miło patrzeć

Edytko co to za odmiana zawilców - piękne są Te leśne trawki też mnie zainteresowały - co to?

Czytam o poszerzeniu rabat przez wodę (pamiętasz pisałyśmy o tym kiedyś jak mój Pan od nawadniania mówił, że to najlepsze = najtańsze rozwiązanie) nie myślałaś aby dać ją zdecydowanie szerszą? Przy takiej długości te 60cm "zginie"... ja bym poszalała z szrokością co najmniej 120cm zrównoważy Ci rabatę pod domem z drugiej strony ścieżki (wygląda na szeroką )

Na zielonej... trawce :) 08:13, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
A dużo ich masz - tych wykopanych? Może nie warto ryzykować, napracujesz się a efekt będzie marny... ja bym wywaliła

ps. Moczę przed wsadzeniem w środku przeciwgrzybowym (np. topsin)

około 500 ...Poświęcę się i zaryzykuje mimo wszystko.zobaczę co z nich wylezie tzn ,ze kazdy grzybobójczy środek może byc do moczenia? Myślałam,ze sa jakies specjalne do tulipanów ... Przydomowa taka jak powinna byc reprezentacyjna i dostojna z tymi stożkami
Na zielonej... trawce :) 07:29, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Obawiam się, że ML może mieć tam ciasno, ale ogólnie 2-3 lata powinien być spokój
Rabata ma wymiary 1,60 x 6m

Monia ja sobie określiłam już na początku, aby rabaty przy domu był bardziej skorojone pod elegancki/wizytowy look... czym dalej bryły domu tym styl mniej formalny z dodatkiem koloru (choć żółtego raczej unikam )

Staram się trzymać tych wytycznych (czasem z różnym skutkiem )

Toszka radziła mi ML na podokiennej koło rodka, ale też nie wiem, czy nie za duże...

Z marnym skutkiem...? Kulam się ze śmiechu! Twój marny skutek jest najbardziej zdyscyplinowany, jaki kiedykolwiek widziałam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies