Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:05, 29 sty 2021

Do góry
peter220 napisał(a)

Witam. Mogę poprosić o pomoc w zagospodarowaniu rabaty (ten kawałek wysypany żwirem). Przeglądam forum ale jakoś inspiracji brak. Może Wasze doświadczenie i podpowiedzi nakierunkuje mnie i coś stwórzę ładnego

Katalpa wygląda nie za bardzo, psuje cały efekt, dlatego że ma bardzo krzywy pieniek i brzydką koronę, ponadto została niedbale przywiązana. Wygląda jak biedny osiołek przy płocie Nie obraź się za tego osiołka
Moim zadaniem aby poprawić to, odwiąż ten kołek i wywal tę szmatę, może uda się jakoś naprostować ten pieniek? Albo przyciąć koronę, aby katalpa wyglądała jak ładne drzewo? Bo jak taka zostanie, to nici z wyglądu całości.

Mam dla ciebie propozycję

Ognik niezależnie od koloru owoców jest bardzo ładny, poprowadź go na taką wysokość jak narysowałam. W rabacie zostawiłabym żwir. Jaśminowca przesadź, będzie krzaczorem, a tutaj potrzebujesz konkretnych kolorów i małej listy gatunków a nie wielkich krzaków

Moja propozycja.

Ja bym wywaliła tę katalpę i dała tutaj proste efektowne drzewo o purpurowych liściach w skarpecie np. z żurawek lub trzmieliny ciętej potem w poduszkę.
A na rabacie pienne trzmieliny żółtolistne różnej wysokości lub iglaki na pniu, do tego byliny- lawenda, szałwia Caradonna, ewentualnie perowskia, na brzegu turzyce Evergold, w to posadź czosnki lub tulipany w dwóch tylko kolorach.
A na kolumnę pnącze kwitnące, żeby nieco przytłumić zielenią tę przytłaczającą i dominującą budowlę

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:15, 28 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niesamowicie głębokie niebieskości , Baptisia

Tutaj z fioletową kapustą - to był dobry zakup

Jak również z peoniami

Danusiu nawet nie wiesz jaką przyjemność w tak smutne dni sprawiają takie zdjęcia. Od prawie 10 lat poprawiasz mi humor dzieląc się swoją pasją - dziękuję za to I liczę na spotkanie w tym roku Jak nie to przyjadę wisieć na płocie
Sałatka pokrzywowa 18:31, 28 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No pewnie, obkopcie dokoła, na szmatę i przeprowadzka. Od razu nowy dół musi być wykopany.

Tak zrobimy
Sałatka pokrzywowa 18:25, 28 sty 2021

Do góry
No pewnie, obkopcie dokoła, na szmatę i przeprowadzka. Od razu nowy dół musi być wykopany.
Sałatka pokrzywowa 18:24, 28 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gwarancji nie ma że dadzą się przesadzić, może trzeba było jesienią połowę korzeni obkopać, byłoby łatwiej.

Myśleliśmy o tym, ale my tak ciągle o czymś myślimy, a tak naprawdę nie było pomysłu, dokąd je zabrać.
Ale skoro alternatywą byłoby wycięcie, to chyba i tak lepiej spróbować.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:19, 28 sty 2021

Do góry
Oj byłam... ale odpowiedzi nie znam tak naprawdę.
Sałatka pokrzywowa 18:18, 28 sty 2021

Do góry
Gwarancji nie ma że dadzą się przesadzić, może trzeba było jesienią połowę korzeni obkopać, byłoby łatwiej.
Bawarka 13:21, 28 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dużo masz tych morelowych Zdjęcie z fenkułem mnie urzekło najbardziej.

Dana, kilka krzakow, ale akurat te morelowe, koralowe, maja te zalete, ze pieknie sie przebarwiaja, stwarzajac wrazenie ogromu krzakow odmianowych I wiesz co...pieknie wygladaja w polaczeniu z purpura, lub fioletem Natomiast polaczenie z fenkulem, daje niesamowity zapach... W tym roku posadze go wiecej, lubie go za ten delikatny pokroj i uwielbiam za zapach.
Dzisiaj znalazlam kolejna odmiane z tych koralowych...I siup do koszyka Nazwe podam wieczorkiem.
Dana, mowilam Ci juz ze wyglasz oblednie w tych kolorach? Zdjecie jest cudowne, zdjecie szczesliwej kobietki tak wlasnie wyglada
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 11:33, 28 sty 2021

Do góry
Witajcie Olu i Dario, witam jako założycielka i głównodowodząca Ogrodowiskiem.
Polecam Wam moje książki, wszystko w jednym miejscu https://www.lasksiazek.pl/pl/searchquery/danuta+m%C5%82o%C5%BAniak/1/desc/5?url=danuta,m%C5%82o%C5%BAniak

Zawarłam tam wszystko, co najważniejsze w ogrodzie, na pewno się przyda
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:32, 28 sty 2021

Do góry
Nasz kurnik coraz bliżej...
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:01, 28 sty 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Sylwia, żwirek do dziobania żeby lepiej trawiły. Piaskownicę mają w zagrodzie, ale teraz są w igloo.

Kasia wiem... Ale nie mam pomysłu jak się upewnić że myszy nie ma pod kurnikiem. I w środku, teraz jak kur tam nie ma...

Może pułapka na myszy? Ze słoniną, z serem? Trzeba zobaczyć. Tylko to bardzo drastyczne, ja bym się nie odważyła, ale znalazłam autopułapki na myszy, wchodzi na pochylnię i wpada do wody w wiadrze i pływa, nie zabijasz myszy, można je wywieźć daleko w pole.

Takie coś
Bawarka 09:58, 28 sty 2021

Do góry
Dużo masz tych morelowych Zdjęcie z fenkułem mnie urzekło najbardziej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:45, 28 sty 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

No właśnie bo ta pierwsza wydawała mi się zbyt pełna
Ale kolory na fotkach w internecie mogą być przekłamane, najlepiej pooglądać gdzieś na żywo
Bardzo mi się podoba, będę szukać

Najbardziej prawdopodobna Nippon Beauty. Pręciki bardzo podobne i ona jest pojedyncza, kolor ma jakby stare wino. Wpada bardziej w burgund niż w róż. Z różem nie ma nic wspólnego. Poszukam wiosną czy mam tam etykietkę, ale możliwe że kupiłam ją w małym CO koło mnie, gdzie często kupuję w fazie kwitnienia peonie czy floksy a etykietek brak.

Przeszukałam zdjęcia rok wstecz i te 3 zdjęcia jakie mam tej peonii są jedyne. Ani wcześniej ani później nie mam, gdyby była etykietka to bym zrobiła przy zakupie.
Bawarka 21:57, 27 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bawarka 21:26, 27 sty 2021

Do góry
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 20:20, 27 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zajrzyj w piwonię https://www.ogrodowisko.pl/watek/8495-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-nasza-anglia?page=923 dałam jeszcze dwie nazwy.

Tak, dzieki, zapisałam sobie będę szukać
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:20, 27 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie jestem pewna, ale podobna do Paeonia 'Buckeye Belle'- to może być ta właśnie. Inne opcje bardziej prawidłowe to mog,ą byc Paeonia delavayi lub 'Nippon Beauty'

No właśnie bo ta pierwsza wydawała mi się zbyt pełna
Ale kolory na fotkach w internecie mogą być przekłamane, najlepiej pooglądać gdzieś na żywo
Bardzo mi się podoba, będę szukać
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:03, 27 sty 2021

Do góry
Zajrzyj w piwonię https://www.ogrodowisko.pl/watek/8495-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-nasza-anglia?page=923 dałam jeszcze dwie nazwy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:57, 27 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie nie żal, żyję w innym świecie, szczyt zdobyty, więc pozostały nudy, a nudy to najgorsza rzecz na świecie dla duszy twórcy. Nieprawdaż? Lubię tworzyć, a tutaj można tylko konserwować.

Zauważ, Alan Titchmarsch ma już 3 ogród, Hellen Dillon sprzedała swój przepiękny ogród w Irlandii będąc w bardziej podeszłym wieku niż ja, teraz tworzy nowy... Ja też chcę w życiu zmienić cień i wszechobecną zieleń, na słońce i kolory. Poza tym profil rodziny się zmienia, są inne potrzeby, których ten ogród nie spełnia.. Po kilka metrów do płotu, duszę się. Sąsiedzi zaglądają w talerz, wszystko słychać.

Moim marzeniem było mieć ogród nieskończenie wielki z nieskończenie dużą przestrzenią do sadzenia, która nigdy się nie skończy. Tutaj się skończyła.

Ogród nie tylko bukszpanowy będzie trwać, dopóki ja w nim żyć będę

Pięknie napisane! Podoba mi się bardzo
Fajnie w ten sposób myśleć o ogrodzie, który staje się nie tylko miejscem pracy czy odpoczynku, ale także częścią życia, inspiracją i sposobem na rozwój artystycznej pasji. Sama czasem żałuję, że nie zdecydowałam się na większy ogród, w większym oddaleniu od sąsiadów, ale to przecież też może się zmienić
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:05, 27 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witek mi zrobił

Świetne zdjecie Danusiu!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies