Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anulajda w raju 14:25, 13 lip 2017

Do góry
Elinka napisał(a)
Hej Aniu,
Szukam nieduzych drzewek o cźerwonych lisciach i myslalam o wisniach royal burgundy . Niespacjalnie moge znalezc info jak faktycznie rosna. Mozesz napisac o swoich jakie maja przyrosty i czy je przycinalas?
Czy kwitna czy raczej slabo i jak ze szkodnikami / chorobami klopotliwe sa ?
Dziekuje z gory.

Jeśli zależy Ci bardziej na czerwonych liściach niż na kwiatka wiosną to one się do tego nadają ja je przycinałam tylko raz i widzę że niespecjalnie tego potrzebują no chyba że chcesz je jakoś ograniczać. Wczesna wiosną są pryskane promonalem i to tyle więcej opieki nie potrzebują, a czy szybko rosną oceń sama

tu masz dokładnie dwa lata temu

i dziś
Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:24, 13 lip 2017

Do góry

Zakwitły
Na zielonej... trawce :) 14:24, 13 lip 2017

Do góry
Reniu znów for YOU hortensjowa z grackami od frontu - świeżynki

Droga do spełnienia 14:18, 13 lip 2017

Do góry
na rozweselenie - brzydal
idzie czy nie idzie?? aaa obsikam trochę
Z Pszenicznej ... 14:17, 13 lip 2017

Do góry
Dla Was momencik ze słonkiem

Przyjazny ogród 14:14, 13 lip 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Mariusz czy jest różnica w długości kwitnienie piwoni drzewiastych i tych "zwykłych"?
Proszę powiedz mi co to kwitnie https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/143/1439926/original.JPG Myślałam, że to moczarka, Bożenka zasugerowała jaskier wodny - nic takiego nie sadziłam, ale może ptaki przyniosły.

Wspaniły twój ogród w fazie spokoju.

Piwonie bylinowe są przedłużeniem kwitnienia drzewiastych.
Pod linkiem jest jaskier wodny, włosienicznik wodny Batrachium aquatile. Wiele roślin wodnych, czy to na piórach ptasich, czy z nurtem wody, na sierści zwierząt... pojawi się w stawie bez naszego zaproszenia. W niektóre latach jaskier może być uciążliwym chwastem. Rośnie w dużej masie i jak przekwitnie, to trzeba go wyciągnąć ze zbiornika aby nie opadł na dno, to ogrom biomasy.

Akant

Droga do spełnienia 14:09, 13 lip 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Masz Silvery u siebie? Pokażesz mi je? Szukam niskich traw na obwódkę i jakoś nie mogę się zdecydować.

mam
zdjecie z czerwca teraz są superowe zrobię cię świeże zdjecie dzisiaj
Przyjazny ogród 14:03, 13 lip 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Też lubię taki spokój międzyogrodowy. Chyba najbardziej.

Piwonia od Ciebie jest naj! Widziałeś? Rośnie z moją róża naj - Mary Rose.

Cebula i piwoniowe uprawy - dobre wykorzystanie powierzchni. Popieram.

U mnie czosnek w różach.

Spokój został przerwany tysiącem barw liliowców i siewek, które w nich powyrastały, po kwitnieniu roboty będzie pełno, teraz wszystko oznaczam.
Piwonia bordo przypadła wszystkim do gustu, to bardzo cieszy .
No właśnie, napisałem cebula, a ja przecież tam mam czosnek w piwoniach, oj ten pośpiech.

Moje warzywka niezmiennie, po staremu od czasów babci - wszystko w polu.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:00, 13 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
dużo mam tych wielkich lilii, problem tylko, bo muszą miec paliki, ale pieknie pachną
w deszczowy dzień fotki, wszystkie anabelki lezą na ziemi i podjeździe, juz ich nawet nie podnoszę, bo się łamią
za rok koniecznie musze miec profesjonale i ozdobne podpórki

To chyba jest ta sama lilia, która u mnie, na salonowej, do 2,5 metra rośnie...nie da rady bez palika. Ale za to pachnie na pół ogrodu

Jak to nie widziałam? Widziałam, przecież nową kaczuchę z kamieniami chwaliłam
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 13:59, 13 lip 2017

Do góry
Karolino tkie wlasnie mam zalozenie, ze sielsko ma byc, ciesze sie wiec, ze sie udaje
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:53, 13 lip 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Który to miskant? Ja tu widzę trzy gatunki roślin i każda niczego sobie

No widzisz, taki ogromny jest, że nie odróżnia się od rozplenicy.
Zbliżenie - dla porównania postawiłam słoik z dżemem . Miskant to to maleństwo z wbitym kijkiem. Nie rozpakowuję na razie, bo zaraz wychodzę, niech sobie stoi.
Przyjazny ogród 13:52, 13 lip 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Tak spytałam , bo myślałam, że może poznasz

Ciężko jest rozpoznać piwonie, tym bardziej, że na bieżąco się w tym temacie nie siedzi
Tak więc bardziej letnio .
'Incrediball' po prawej stronie nawet po ulewach trzyma pion, obok 'Annabelle' wyległa.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:50, 13 lip 2017

Do góry

Proszę o poradę.

Zakladalem ostatnio trawnik u ojca na dzialce. Niestety z trawa wyroslo mnóstwo chwastów,które na 100% byly w ziemi,z której powstała wierzchnia warstwa.

Co z tym teraz robic? Wyrywać? Spryskać roundapem i zrobić na nowo?

Nie ma tego dużo bo raptem 150m2.Po ewentualnym oprysku nie moznaby tego przekopywać a jedynie wyrwać i wygrabic bo na głębokości 5cm jest siatka.Doradźcie proszę. Kasę za zakup tak pięknej ziemi juz odzyskalem,ziemia przesiewana specjalnie pod trawnik po 50zl / tonę.
Moja glebo terapia 13:43, 13 lip 2017

Do góry
Wróciłam z zakupów no i oczywiście znowu coś do domu przytargałam Nie licząc mięska i chleba dla męskiej części rodziny

Specjalnie szerokim łukiem omijałam stoiska z roślinami a i tak się nie udało.
W nieoczekiwanym miejscu gdzie zawsze ciuchy sprzedają i chemię, chyba specjalnie czyhała na mnie pani z liliowcami No i jak tu żyć !!! to zaczyna być już nie bezpieczne.

Jak tu przejść obojętnie obok takich żarówek Zwłaszcza w niewygórowanej cenie i z rabatem wielkości 8zł No nie mogłam...

Liliowce może i nie egzotyczne i nie rasowe ale zważywszy na to, że na chwilę obecną posiadam tylko jedne pomarańczowe, każde inne są pożądaną zdobyczą w moim ogrodzie
Przyjazny ogród 13:41, 13 lip 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Miejsca brak
Ale jeżówki spod piwonii drzewiastych przesadzę na powiększoną rabatę a tam dam zawilce
Ale to kiedyś tam.... ten rok dla ogrodu jest stracony.

Momo Botan jakoś się pozbierał i zaczyna rosnąć..ten odłożony dla Ciebie.. pamietaj o nim. I jednak jesienne dzielenie jest złe. Podzieliłam na 3 części, wszędzie były ładne kłącza i chyba tylko u mnie przeżyło .. i to te najsłabsze.. bo zostawiłam u siebie najgorsze. Za to żółty w okrągłych kastrach szaleje, chociaż był nieprzesadzany. Późno wydarłam z kotłowni, stał jak zaklęty a teraz wariactwo, tylko paków nie ma... a powinne już być. To tak w kwestii lotosowej.

Bordowa piwonia od Ciebie też szaleje, chociaż ja przesadziłam w zeszłym roku

Te pierwsze lotosy z lat 2011-2014 żyją i szaleją, z innych lat padają. Dlaczego... inne źródło? Trzymam te starsze jak relikwie. 10 pojemników z młodymi padło, stare wytrzymały i szaleją.

A w moim ogrodzie.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:40, 13 lip 2017

Do góry
Przyszły rośliny .
Ładnie zapakowane, nie przesuszone, podpisane .

Sesleria ładna i rozchodnik też.
Ale rozplenice bardzo małe a miskanta to w ogóle nie widać. Trochę jestem rozczarowana, bo rozplenice mają iść na frontową i zginą tam kompletnie, nie wiem ile będę czekała na efekt. Miskant ma może z 10cm...
Liliowo i kolorowo:) 13:31, 13 lip 2017

Do góry
Szukając zdjec znalazłam takie... echh jak patrze na zjęcia starsze to jednak bardzo poniszczyło czy wichura czy mrożna zima i jeszcze mróz w maju, tyle róż brakuje, hortensje ogrodowe i to różne kolory, lilie też w tym roku wymroziło.
Na zielonej... trawce :) 13:31, 13 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Dzięki Renia Jak dziś humor lepszy? Pewnie pół ogrodu już opitoliłaś z chwastów

Hortensjowa nie zmieniła się jakoś szczególnie, ID tylko ładnie się rozrosły, a mam je zaledwie 2 miesiące - maluszki sadziłam i ML doszły (ale maleństwa jeszcze )

ogólnie stanęło na bordowym akcencie drzewiastym w tym miejscu... na jesień 3 szt prawdopodobnie buków posadzę

https://pl.pinterest.com/pin/463307880405719647/

No może trochę

Tylko nie mów, że to są limki i już u Ciebie kwitną Moje w tej chwili mają jakieś 130cm i ani myślą zakwitnąć ... posadziłam przed nimi, w maju chyba, rozplenicę hameln ale bardzo mała jest jeszcze i efekt żaden ... u Ciebie ID ślicznie się rozrosły ... z drzewami będzie o niebo lepiej ale ja wybrałabym zielone ... chyba minęło mi z kontrastami ... ostatnio jakiś minimalizm mnie dopadł

PS A pokazałabyś jeszcze z kilku stron tą drugą hortensjową z grackami?
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:28, 13 lip 2017

Do góry
Mentha mam specjalny interaktywny filtr pt. "Różowe okulary ogrodnika" (z allegro)
zakładam na obiektyw i ..w życiu/ogrodzie/ jakby piękniej....
a jak zerkniesz na ostatnia fotkę to na schodach od 3 dni leżą ścięte gałęzie wrednika - ogoliłem gościa

Forget Me Not ....................................................................................................White Lady , (Pink Lady jeszcze w pączkach)
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 13:23, 13 lip 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies