Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

patrycja 21:38, 06 wrz 2017

Dobra skumałam w teorii a co będzie w praktyce?
Jutro pójdę obejrzeć moje i może coś wyczaruję
SlonecznyOgrod 21:48, 06 wrz 2017

irys napisał(a)

Brunera bardzo łatwo się rozsiewa, więc poczekaj z zakupem- wystarczy dobrze rozglądać się po ogrodzie . Ja miałam jeden egzemplarz, a wiosną jak wiesz wymieniałam czy rozdawałam, podobnie jak tę żurawkę Palace Purple.
Brunera szczególnie dobrze się czuje w miejscu trochę zacienionym i wilgotnym, lubi też kompost lub nawożenie.

Też skorzystam ze ściągawki o winorośli.

Korzystaj,korzystaj
Kochana, a wiesz , że ja kilka dni temu przeglądałam wiadomości i dopiero zajarzyłam, że to wszystko od Ciebie mam
A do Ciebie nic nie prowadzi, żaden podpis, nie myślałaś?
Pomyśl może założysz swój wątek
Od Ciebie mam jak juz wspominałam ( od dziewczyny dostałam) brunerę, żurawki ze 6szt, orliki, odętki, pierwiosnki. I wiesz? Wszystko pięknie sie przyjęło, no sama widzisz Orliki są , żyją, ale coś im skrzydełka podcinało, ale robactwo atakowało w tym roku nie tylko u mnie. Pierwiosnki kwitły, nie dawno je przesadziłam w lepsze miejsce.
Brunera ma cień, ma wigoc i kompost
Ciocia się zaopiekowała dobrze wszystkim

Bardzo się cieszę. Jak to mówią BUZIAM cmok, cmok
Magleska 22:15, 06 wrz 2017

Dziękuję za ściągę do winorośli ......może w końcu się nauczę jak je prowadzić
ElzbietaFranka 23:45, 06 wrz 2017

Daria też się zainteresowałam prowadzeniem winorośli. U mnie 3 szt winorośli. 2 winogrona kwitły a jedno nie nie wiem dlaczego. Zobaczę w przyszłym roku.
Wiedziałam, że winogrona rodzą na pędach zeszłorocznych, ale nie wiem jak je obcinać z tym mam problem.

Mam winogrono jedno granatowe (2 rok u mnie) obrodziło w tym roku bardzo obficie ale ma małe kuleczki smaczne niesamowicie. Nie obrywam gron, bo chodzę i obżeram jak nie mam słodyczy w domu.
Drugie też dobre ale białe bardzo smaczne. Mój eM póścił go na drewutnie i chciałby aby obrosła tym winogronem wkurzam się bo nie da go obciąć.
I pewnie dlatego sa takie małe owoce.
Piszesz jak pęd po ziemi się tarza można go ukorzenić, ale czy z niego wyrośnie takie samo winogrono?

Czytałam kilka razy ten twój opis ale nie kumam. "Łoza" to pęd z którego mają wyrastać młode pędy, czy "łoza" to pęd na którym rosną juz kiście.

Jeszcze poszperam w necie aby skumać o co chodzi z tym cięciem.
Moim odwiecznym marzeniem było zawsze aby uprawiać winogrona mam nadzieję, że mi się uda.

Pozdrawiam
ElzbietaFranka 00:03, 07 wrz 2017

Daria jestem przy ostatnim moim wpisie 82 str.

Przejrzałam, ale masz ładnie i to wszystko ty sama zrobiłaś - pięknie te kamiorki wyglądają. I piszesz, że żadnego nie kupiłaś to skąd tyle tych kamieni u ciebie.

1 kubik czyli 1 m3 - 1000 l. ja mam 15 tys. litrów. Ale jakbym teraz robiła też bym zrobiła mniejsze, trzeba duzo roslin aby nie było glonów i preparatów.

Jutro ma przyjść paczka ze słomą jęczmienną i szyszkami olchy. Które wkładam do oczka jast ładny klar i woda ma odpowiednie ph.
SlonecznyOgrod 13:26, 07 wrz 2017

patrycja napisał(a)
Dobra skumałam w teorii a co będzie w praktyce?
Jutro pójdę obejrzeć moje i może coś wyczaruję

Tylko początki są trudne, później już nie taki diabeł staszny...
SlonecznyOgrod 13:34, 07 wrz 2017

Magleska napisał(a)
Dziękuję za ściągę do winorośli ......może w końcu się nauczę jak je prowadzić

Spróbuj tak poprowadzić winogron a zobaczysz
SlonecznyOgrod 14:06, 07 wrz 2017

ElzbietaFranka
Łoza to zdrewniały pęd, powstały późną jesienią z latorośli. Posiada pąki, inaczej oczka, z których wyrastają latorośle.
Latorośl to zielony, ulistniony pęd. Jeśli wyrasta z łozy (jest owoconośna), jeśli z pędu wieloletniego (jest wegetatywna, nie daje owoców).

To co w tym roku jest młodym przyrostem jak zdrewnieje stanie sie łozą

Przycinany winogron daje obfite plony.

Winogron mozna przykopać wzdłuż gałęzi przez tzw. odkłady poziome, tak się rozmnaża najróżniejsze rośliny. Winogron wyrośnie taki sam.

Ja nawet różę pnącą i wiciokrzew tak ostatnio rozmnożyłam. Zrobiłam tak z hortensją, która miała cienki pęd kładący się na ziemi i tak by był do wycięcia taki leżący i juz jakiś czas temu widziałam tam korzenie ( a maj-czerwiec wsadzałam hortki).

Moje kamienie zbierane, zbierane głównie z toru motokrosowego i z ruin chałupy
anabuko1 16:54, 07 wrz 2017

Ja do końca nie umiem przycinać winogronu.
I tak obficie mi on nie owocuje
Nie dawno zrobiłam odklad jednej rozyczce. A i h ortkom też zamierzam .
SlonecznyOgrod 19:07, 07 wrz 2017

anabuko1 napisał(a)
Ja do końca nie umiem przycinać winogronu.
I tak obficie mi on nie owocuje
Nie dawno zrobiłam odklad jednej rozyczce. A i h ortkom też zamierzam .

W lutym będziemy wszyscy obcinac winogron
I róże i hortki sie ukorzenią.
Moje hortki maja korzonki, ale dopiero na wiosnę oddzielę. Niech jeszcze siedzą to sie wzmocniom . Płytko były podsypane ziemią, bo były krótkie, zresztą widać że to z 10-15cm od pnia.
Normalnie az poleciałam z aparatem. Deszcz pada, szaro się robi,a sąsiedzi maja niezłe widowisko
No ale da się Ja tak zrobiłam i udało sie szybciutko

Na 1 i 2 zdjęciu skrajnie prawa gałązka ma korzonki, na 3zdjęciu gałązka z lewej strony.