Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:19, 26 wrz 2014

Do góry
ela_z napisał(a)

Dziękuję za sugestie, czy litle lime bedzie odpowiednia? Czy lepiej białą? To jest dosyć wietrzne stanowisko. Dlatego chciałam obwódke bukszpanowa i trawy. Czy hortensja przetrwa dosyc silne wiatry? Mysle zeby połaczyc te roslinki razem.

Dowolna bukietowa, jaka się podoba Bukietowe nie wymarzają. Możesz kopczyk z kory na nasadę nasypać dla pewności.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:18, 26 wrz 2014

Do góry
emilia napisał(a)
Mam ogród z domem na 2000m kw. Z tyłu za tą działką pozostaje 3000m kw. do zagospodarowania. Chcę połowę przeznaczyć na sad, a drugą połowę na kępę brzóz i inne drzewa ozdobne - lasek. Proszę o poradę, czy bliżej domu posadzić sad czy drzewa ozdobne a sad na końcu działki. Działka jest wąska i długa.

Sad posadź dalej, a brzozy z wrzosowiskami i trawami daj na widoki z okien
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:33, 26 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przy pieńku każdej śliwy posadź blisko siebie po dwie hortensje bukietowe, będą ładnie podkreślały wiśniowe liście.

Dziękuję za sugestie, czy litle lime bedzie odpowiednia? Czy lepiej białą? To jest dosyć wietrzne stanowisko. Dlatego chciałam obwódke bukszpanowa i trawy. Czy hortensja przetrwa dosyc silne wiatry? Mysle zeby połaczyc te roslinki razem.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:04, 26 wrz 2014

Do góry
W tym przypadku zalecam posianie ziemi , przegrabienie, potem dosiewka, podlewanie. Nie trzeba ubijać, bo ziemi powinno być tyle, żeby wystawały zielone

Koszenie robisz jak jest potrzeba czyli źdźbła urosną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:55, 26 wrz 2014

Do góry
Gdyby to były hosty, to nie ma problemu, ale lawenda rośnie w konkretną stronę, warto by przyciąć a przed zimą lepiej jej nie przycinać, to krzewinka a nie bylina bym powiedziała i tutaj lepiej niechętnie się wstrzymać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:53, 26 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z lawendą akurat lepiej poczekać do wiosny.

Niechętnie, ale poczekam...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:51, 26 wrz 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
Danusiu, czy można jeszcze przesadzić lawendę, czy raczej już nie ryzykować?

Z lawendą akurat lepiej poczekać do wiosny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:58, 25 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tulipanowiec żółknie reszta bez zmian, miłorzęby zielone, jesieni nie widać, nic nie przymroziło

Fotki som takie

40 rocznica mojej pasji ogrodniczej czyli ogrodnictwa

Dla przykładu podam, że Alan Titchmarsh w tym roku obchodził 50-cio lecie ogrodnictwa, byłam na jego wystawie z tej okazji w Londynie

A tutaj Witek z bukietem

Danusiu serdecznie gratuluję rocznicy z takim doświadczeniem nie dziwota, że masz taki piękny ogród jak i inne projekty, które realizujesz buziolki, bukiet Witka super no i tort wspaniały jeszcze raz gratuluję
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:02, 25 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marioli Bojarskiej robiłam ogród, kilka lat pielęgnowałam - z 10 lat temu - świetnie wyglądała

masz rację Danusiu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:32, 25 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Do tego stylu nie pasują brzozy tak patrzę, pod murem ich nie sadź, nie pasują też posadzone rządkiem pod sznurek, pasują do nieregularnego ustawienia. Tak myślę.
Ale przymierz je i pokaż zdjęcie.

dzieki czekalam caly dzien na Pani zdanie jutro postawie i zrobie zdjecie a to ze musze zabrac wtedy te kwadrat i zawijas to sama wiem ze nie bedzie pasowac wtedy myslalam na dole dac kule z trawami i rozami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:28, 25 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kochani, jeszcze raz wyjaśniam, 40 lat pasji ogrodniczej, a nie pracy ogrodniczej. W 1974 roku posadziłam pierwszego kaktusa i od tej pory się zaczęło., Ogrody robię od 20 lat, więc byłam już całkiem dorosła , widać nie czytacie co napisałam na początku, ani pracy, ani urodziny, tylko pasji ogrodniczej.

Danusiu Mille dobrze przeczytała.
Życzenia urodzinowe to był komplement i półżart. Po nich nastąpiły gratulacje dotyczące właściwej rocznicy

I ja się przyłączam do gratulacji.
Bo jest co świętować!
W spadku po dziadku... 20:19, 25 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ta trawa się nie nadaję, rozłazi się i jest brzydka, wywal ją a posadź miskant Variegatus jak lubisz białe

To prawda Danusiu, rosła jak chwast. Już jej nie ma, został po niej tylko wielki dół
zapiszę sobie tą nazwę którą mi podałaś, sprawdzę jak wygląda i kto wie
Dziękuję za podpowiedź, szukam czegoś co pasowało by do tego bałaganu dlatego pisałam wcześniej o tych brzozach i sośnie ale nie wiem, czy takie wysokie będzie tam pasować
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:05, 25 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można kupować w doniczce a można samemu wysiewać. Co roku rozsyłam nasiona za darmo jak mam

Tu masz jak uprawiać https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny

Danusiu, a czy Verbenę rigida tak samo się hoduje jak paagońską?
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 19:59, 25 wrz 2014

Do góry
Ciągnij do dołu i od spodu, nie do góry bo nie wyjdzie wszystko
Rośliny do cienia, cieniste rabaty 19:51, 25 wrz 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Północna strona Waszych ogrodów.

Gardenarium napisał(a)

Miłorząb Mariken. U mnie rosną w cieniu.

Może i ja wykorzystam miłorząb ...
Rośliny do cienia, cieniste rabaty 19:50, 25 wrz 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Północna strona Waszych ogrodów.

A_gawa napisał(a)
Też mam tą trudną stronę, potrzebuję wsadzić tam jakieś drzewa o kulistej koronie. Waśko i ciemnawo. Ech. Pozdrowienia Asiu!

Miłorząb Mariken. U mnie rosną w cieniu.
Rośliny do cienia, cieniste rabaty 19:48, 25 wrz 2014

Do góry
asica napisał(a)
Mam do zagospodarowania północną część ogrodu. Miejsce powstało po wycięciu dwóch niemal dwudziestoletnich roślin iglastych. Szukam inspiracji do zagospodarowania tej zacienionej budynkiem części ogrodu. Przeglądając wątki najczęściej spotykam słoneczne miejsca.
Proponuję wklejać w wątku zdjęcia z tą trudniejszą w/g mnie do zagospodarowania częścią ogrodu.
Moje miejsce na dzień dzisiejszy wygląda tak.Budynek niemal nie wpuszcza tu promieni słonecznych. I mam nadzieję, że uda mi się zmienić to miejsce w radosną przestrzeń.

Północna strona Waszych ogrodów. 19:47, 25 wrz 2014

Do góry
Kochani, tym sposobem dublujemy watek, który już istnieje.

Myślę, że zamykam ten wątek a posty przeniosłam tutaj, bo zrobiło się to samo Nie ma potrzeby dwóch wątków na ten sam temat.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/18-rosliny-do-cienia-cieniste-rabaty

Przeczytaj go od początku i wypisz rośliny do cienia. Już były wymieniane. Może jeszcze ktoś coś doda
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:39, 25 wrz 2014

Do góry
Można kupować w doniczce a można samemu wysiewać. Co roku rozsyłam nasiona za darmo jak mam

Tu masz jak uprawiać https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny
Trawnik z rolki 19:26, 25 wrz 2014

Do góry
Zasiana trawa nigdy nie dorówna tej z rolki, wiem to bo zakładam trawniki od 20 lat. Obecnie kładę tylko z rolki.

Na zasianej nasiona wydziobią ptaki, nasiona spłyną wraz z ulewą jeśli będzie, zawsze w takiej trawie wzejdą chwasty, których nasiona były w glebie, potem robota jak nic. Poza tym nigdy nie masz pewności co wysiewasz, może jakieś trawy pastewne. Poza tym, żeby doczekać się takiego efektu trzeba długo czekać i bardzo długo pracować nad tym efektem, zanim trawa siana dorówna takiej z rolki upłynie co najmniej pół roku, a i tak nie będziesz zadowolona.

Wystarczy poczytać wątek trawnik z siewu i zobaczyć jakie kłopoty mają wysiewający te trawniki. Kłopotów aż nadto. Za rzadko posiane, za gęsto posiane, trawnik spłynął, trawnik gnije, czy można opryskiwać? czy można nawozić? czy można wertykulować? same kłopoty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies