Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

popcorn 12:19, 26 wrz 2014

lew_ogrodowy napisał(a)

Ale Ty Karolina masz dryg do trafnego doradzania, tak łatwo Ci to przychodzi. Pozdrowionka.

Żeby tak jeszcze u mnie mi szło jakoś łatwiej obiektywnie spojrzeć u kogoś, niż u siebie.. pozdrawiam!
emilia 13:01, 26 wrz 2014

Mam ogród z domem na 2000m kw. Z tyłu za tą działką pozostaje 3000m kw. do zagospodarowania. Chcę połowę przeznaczyć na sad, a drugą połowę na kępę brzóz i inne drzewa ozdobne - lasek. Proszę o poradę, czy bliżej domu posadzić sad czy drzewa ozdobne a sad na końcu działki. Działka jest wąska i długa.
13:23, 26 wrz 2014
Ja bym dała ozdobne. Lepiej z okien patrzeć na ogród, co wygląda pięknie cały rok, niż na sad, który zimą nie jest atrakcyjny.
ela_z 13:33, 26 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)
Przy pieńku każdej śliwy posadź blisko siebie po dwie hortensje bukietowe, będą ładnie podkreślały wiśniowe liście.

Dziękuję za sugestie, czy litle lime bedzie odpowiednia? Czy lepiej białą? To jest dosyć wietrzne stanowisko. Dlatego chciałam obwódke bukszpanowa i trawy. Czy hortensja przetrwa dosyc silne wiatry? Mysle zeby połaczyc te roslinki razem.
ela_z 13:37, 26 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Ela, podziękuj mężowi, bo niewielu takich co kupi i posadzi
Zrobiłabym bukszpanowe obwódki, w środek coś (może róże okrywowe? Trawki jakieś? lawendę?) I pomiędzy cebule tulipanów - UWAGA tulipany sadzisz teraz, żeby wiosną zakwitły!!!

no liliokształtne, białe/kremowe - dużo jednej odmiany

pozdrawiam!

Bardzo podoba mi sie ten pomysl. Chce jeszcze dolozyc pomysl Danusi-hortensja ale nie wiem czy nie przedobrze? Chociaz bukszpan, stipa i hortki wydaja mi sie idealnym rozwiazaniem.

Pozdrawiam

PS Maz caly dumny z siebie chodzi

PS Tulipany sadze teraz, tak mi sie jakos napisalo
ela_z 13:58, 26 wrz 2014

popcarol napisał(a)

Żeby tak jeszcze u mnie mi szło jakoś łatwiej obiektywnie spojrzeć u kogoś, niż u siebie.. pozdrawiam!

To może jeszcze podpowiesz mi czym podsadzic 3 amanogawy? Rosna obok siebie przy płocie. Na wątku o drzewach ozz zasugerowała żeby z tyłu posadzic cis w celu wyeksponowania pni tylko ja szukam czego na przód! Znowy trawy i bukszpan? Pozdrawiam
Gardenarium 14:18, 26 wrz 2014

emilia napisał(a)
Mam ogród z domem na 2000m kw. Z tyłu za tą działką pozostaje 3000m kw. do zagospodarowania. Chcę połowę przeznaczyć na sad, a drugą połowę na kępę brzóz i inne drzewa ozdobne - lasek. Proszę o poradę, czy bliżej domu posadzić sad czy drzewa ozdobne a sad na końcu działki. Działka jest wąska i długa.

Sad posadź dalej, a brzozy z wrzosowiskami i trawami daj na widoki z okien

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:19, 26 wrz 2014

ela_z napisał(a)

Dziękuję za sugestie, czy litle lime bedzie odpowiednia? Czy lepiej białą? To jest dosyć wietrzne stanowisko. Dlatego chciałam obwódke bukszpanowa i trawy. Czy hortensja przetrwa dosyc silne wiatry? Mysle zeby połaczyc te roslinki razem.

Dowolna bukietowa, jaka się podoba Bukietowe nie wymarzają. Możesz kopczyk z kory na nasadę nasypać dla pewności.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:21, 26 wrz 2014

Milena7770 napisał(a)
Witam, w jakiej odległości sadzić od siebie derenie? ( ivory halo)
I jaką szerokość powinna mieć rabata na takie piętra, thuje, dereń i coś małego w nogi ?

co metr możesz sadzić albo rzadziej,

Rabata co najmniej 2 m, ale optymalnie 2.5 m. Zależy jakie tuje, Smaragd jest wąski, ale pozostałe już nie, chyba że strzyżone.

Przy swobodnie rosnących tujach to od 3 metrów wszerz.

Instagram Ogrodowiska
Milena7770 14:23, 26 wrz 2014

Dziękują Danusiu, chcę je posadzić właśnie z trawami i czymś na przodzie, mam tam niewiele miejsca, ale mogę zmienić tzn przenieść inne rośliny. Ale nie wiem czy tak się sadzi 2 sztuki derenia np czy 3 wyglądają lepiej ?