Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:37, 20 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie czytam komentarzy, idę dalej. Życie jest za krótkie żeby się takimi bzdetami przejmować.

I bardzo dobrze, czlowiek bynajmniej sie nie nakreca. Pozdrawiam i czekam na nastepne fotki. Tamte juz przeczytalam. Danusiu, codziennie mozesz pokazywac to samo, hi, hi. moze w koncu cosik uda mi sie skopiowac .
Mata przeciw chwastom 20:36, 19 wrz 2014

Do góry
Zadałam sobie trud i przejrzałam 66 stron wątku, żeby wyśledzić najważniejsze posty.

Mata przeciw chwastom 20:33, 19 wrz 2014

Do góry
marcin napisał(a)
Dziwi mnie tu jedna rzecz. Zrywacie matę i widzicie kłębowisko zdrowych dorodnych korzeni i twierdzicie, że to złe? Skoro korzenie rosną tak zdrowo znaczy, że znalazły perfekcyjne warunki do wzrostu. Nie obczajam po prostu.
Poza tym jakos nie zauważyłem klepiska pod matą tylko podłoże pełne korytarzy dżdżownic-znaczy napowietrzoną i odpowiednio wilgotną glebę.

Oto dlaczego i teraz obczajaj o co biega.
Mata przeciw chwastom 20:32, 19 wrz 2014

Do góry
aniaq napisał(a)
To larwy chrząszczy, promienie słoneczne są dla nich śmiertelne - palą je, dlatego zalecane jest poruszanie ziemi w słoneczne dni - co się wygrzebie to umrze. No a mata to wymarzone miejsce bytowania: ciemno, chłodno, mokro. Niestety naszymi przyjaciółmi to one nie są - zjadły mi dwie trzmieliny na pniu - jedyne wówczas rośliny liściaste w ogrodzie i kawałek trawnika (gdzie murawy nie podniosłam tam były )

Sposób babci działa też na opuchlaki, w ziemi oprócz wspomnianych wcześniej buraków i ziemniaków zakopuje się kawałki marchwi, pietruszki, selera - polecam
Mata przeciw chwastom 20:32, 19 wrz 2014

Do góry
aniaq napisał(a)
Witam,
Podglądam Ogrodowisko od początku tego roku, na debiut zdecydowałam się właśnie teraz, bo chciałam biec z ostrzeżeniem dla ludzi, którym zawdzięczam choćby wygraną z mączniakiem. Widzę jednak, że wątek ostrzegający przed użyciem tkanin przeciw chwastom już jest, więc dorzucam swoje doświadczenia.

Thuje ze zdjęcia sadziliśmy wiosną ubiegłego roku. Ziemię pod nimi wyłożyliśmy tkaniną poleconą w ogrodniczym i stosowaną przez niemal wszystkich naszych sąsiadów - mieszkamy w nowej dzielnicy miasta, więc wokół wielu "doświadczonych" ogrodników czerpiących wiedzę od ludzi ze sklepów ogrodniczych i szkółek. Często pytacie jak tak można zabijać własne rośliny... Otóż nieświadomie można. Wychowałam się w lesie, w rodzinie pochodzącej ze wsi, w domu z wielkim ogrodem pełnym róż, rododendronów, nasturcji, goździków, bratków, jabłoni i wielu innych (a przede wszystkim ukochanych przez Was limek, które u moich rodziców teraz mają po 40lat), w dzielnicy ogródków działkowych, nikt z mojej rodziny nie stosował tkanin, ani nawet sztucznych środków ochrony roślin (babcia namiętnie stosowała jedynie azofoskę), więc tkanina była jak dzisiejszy pampers do ichniejszej tetry. Niestety, prowadzi do przykrych skutków ubocznych.

postanowiłam ją usunąć, bo za płotem mamy pustą, niezamieszkałą działkę, którą porasta łąka więc perz i powój wiły się, przebijały i miały świetnie,a mata wcale nie była przeciw chwastom, lecz wręcz pro i nie stanowiła dla nich żadnej przeszkody, a dla mnie problem z usuwaniem chwastów.

Kiedy podniosłam matę...przeraziłam się. Pleśń, korzenie na wierzchu (które przestraszyły mnie już przy odsuwaniu kory), pozwijane korzenie i pędy powoju, traw, oraz robaki...

Jeśli chodzi o robactwo zastosowałam sposób mojej babci: wyzbierałam co znalazłam do słoiczka (na zdjęciu okazy spod 6 drzewek), a potem co metr zakopywałam pół buraka na zmianę z połową ziemniaka, co tydzień odkopuję "przynęty" i usuwam kolejne larwy - chętniej idą do buraków.

Tkaninę przeciw chwastom usunęłam w całości. Na szczęście umieściłam ją tylko pod żywopłotem z thuji. Przestrzegam wszystkich, z bólem obserwuję rośliny sąsiadów, które wciąż chorują i teraz wiem dlaczego.Niestety nie wszyscy dadzą się przekonać, może za kilka lat dowodem na moją rację będzie mój ogród. Tymczasem cierpliwie go tworzę.

Pozdrawiam serdecznie!
Mata przeciw chwastom 20:31, 19 wrz 2014

Do góry
waldek727 napisał(a)
gardney
Pierwszą rzeczą jaką trzeba zrobić po zdjęciu agrotkaniny to uważając na korzenie spulchnić i napowietrzyć glebę. Przez lata ziemia zrobiła się pod nią jak skała. Nie dość, że blokowała przedostawanie się do gleby próchnicotwórczej substancji organicznej to jeszcze uniemożliwiała coroczne przeprowadzanie tak potrzebnych zabiegów agrotechnicznych (spulchnianie, napowietrzanie, nawożenie kompostem, wapnowanie itp.)Po dostarczeniu powietrza korzeniom roślin pokryj odkrytą powierzchnię cienką warstwą rodzimej ziemi, kompostem lub odpowiednią mieszanką ziemi ogrodowej i na to dopiero daj korę.
Roślin które przesadzamy niczym nie nawozimy do czasu prawidłowego ukorzenienia.

Bardzo duży, często spotykany błąd który najczęściej bardzo źle kończy się dla roślin. Torf nie posiada żadnych wartości odżywczych. Prawie całkowicie brak jest w nim minerałów przyswajalnych przez rośliny. Torf służy tylko do rozluźnienia gleby i do poprawy jej struktury oraz absorpcji wody. W zależności od rodzaju gleby przed zaprawieniem dołka miesza się go z kompostem i ziemią rodzimą.
Mata przeciw chwastom 20:31, 19 wrz 2014

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
Mata przeciw chwastom 20:30, 19 wrz 2014

Do góry
waldek727 napisał(a)
Cieszę się, że są już pierwsze osoby na forum które w pozytywny sposób zareagowały na mój post przybliżający nieco szkodliwe oddziaływanie agrotkanin na przebieg procesów życiowych w glebie. Z chwilą pozbycia się plastikowej okrywy przywrócone zostanie w ogrodzie życie. Przede wszystkim życie edafonu.
Jako pasjonat ogrodów które żyją w zgodzie z naturą podzielę się dalej swoją wiedzą odnoszącą się do nadmiernego wyrastania chwastów.
W sklepach ogrodniczych jest bardzo bogaty asortyment niskich roślin zadarniających. Tworząc zwarte kobierce pod wyższymi roślinami jednocześnie zahamujemy rozwój chwastów. https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie
Alternatywą dla agrotkaniny może być również wyściełanie gołej gleby warstwą zwykłego papieru, gazetami lub rozłożonymi kartonami, a następnie przykrycie całości korą, żwirem lub innym mulczem. Aby skutecznie wyeliminować chwasty z rabat samą korą, należy ułożyć ją w dwóch warstwach. W pierwszej kolejności rozsypujemy drobną przekompostowaną korę lekko ją dociskając do ziemi, a następnie rozprowadzamy po wierzchu średnią lub grubą korę ozdobną.
Mata przeciw chwastom 20:30, 19 wrz 2014

Do góry
waldek727 napisał(a)
gardney napisała:

Stając się właścicielem(ką) skrawka ziemi nikt automatycznie nie przeistacza się w ogrodnika. Do tego trzeba dorosnąć i dojrzeć przez wiele lat własnej pracy i praktyki. Żeby stworzyć prawdziwy ogród i go pokochać, trzeba go najpierw zrozumieć. Niewiele osób stara się poznawać tajniki ogrodów i przez to nigdy nie osiągają zamierzonego celu. Estetycznie wyglądający teren wokół domu sprawiający tylko miłe wrażenie dla oka wcale nie musi mieć miana ogrodu. Najpierw trzeba w nim zaszczepić życie, a dopiero na samym końcu zadbać o jego wizualność.
Szkoda, że tak mało osób korzysta z dobrodziejstwa jakie mamy pod egidą Danusi i nie zagląda do wątków porad ogrodniczych zaszywając się jedynie w ,,Naszych ogrodach". Pozwoliłoby to wielu osobom uniknąć niepotrzebnych zmagań związanych z zakładaniem ogrodu i dojść do podobnych wniosków jak ten który zaznaczyłem grubą czcionką dużo, dużo wcześniej.

.
Tak gardney.
Zabija.
Tak samo zabija jak pestycydy i sztuczne nawozy.
Ogród jest zamkniętym łańcuchem pokarmowym w którym nie może być przerwany obieg materii. To, że rośliny nam chorują i atakowane są przez szkodniki jest tylko winą człowieka. To my świadomie bądź nieświadomie niszczymy nasz ogród i wszystko to co powinno w nim tętnić życiem od pierwszych dni jego istnienia.
Mata przeciw chwastom 20:29, 19 wrz 2014

Do góry
waldek727 napisał(a)
Postanowiłem, że w końcu poświęcę więcej czasu aby przybliżyć temat nieogrodniczy któremu poświęcono już ponad 60 stron.

Nieprawdą jest to, że agrotkanina zabija rośliny. Świetnie się sprawdza w gospodarstwach rolno-warzywniczych w których produkuje się rozsady kwiatów i warzyw. Utrzymuje wilgoć, jest czynnikiem podwyższającym znacznie temperaturę gleby oraz zapobiega wyrastaniu i rozwojowi chwastów. My nie jesteśmy profesjonalistami i nie prowadzimy w tym zakresie działalności gospodarczej. Jesteśmy pasjonatami ogrodów i powinniśmy dbać o ogrody, oraz o wszystko to co w nich żyje. Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, że gleba nie jest czarną, martwą materią która służy tylko do utrzymywania roślin w pozycji pionowej. Gleba, a w szczególności jej 30-to centymetrowa wierzchnia warstwa składa się z minerałów i substancji organicznej. Pomiędzy tymi dwoma składnikami tętni najbogatsze życie jakie istnieje na Ziemi. Życie to zwane jest fauną glebową. Pośród fauny glebowej poza drobnymi zwierzętami które są dostrzegalne przez nasze oko znajdują się dwa organizmy które mają bezpośredni wpływ na życie, rozwój i zdrowie naszych roślin. Bez nich planeta Ziemia byłaby jedną, ogromną, jednolitą skałą. Organizmy te biorą udział m.in. w procesach humifikacji i mineralizacji martwej materii organicznej która przenika nieprzerwanie z naszych ogrodów do gleby. W ten sposób powstaje próchnica glebowa w składzie której są związki mineralne. W przyswajalnej postaci związki te stanowią pokarm dla wszystkich naszych roślin które posiadamy w ogrodzie. Co zatem z tytułową matą przeciw chwastom która zatrzymuje leżącą na niej organiczną, próchnicotwórczą materię?

Mata przeciw chwastom (agrotkanina) tym sposobem zabija makroflorę glebową a w tym, spełniające najważniejszą rolę w naszych ogrodach dwa organizmy o których wspomniałem powyżej.
Niepatogenne bakterie i grzyby mikoryzujące korzenie. Zarówno bakterie jak i grzyby żyjąc w symbiozie z korzeniami roślin dostarczają im pożywienie i potrzebną do życia energię.
Mata przeciw chwastom 20:29, 19 wrz 2014

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=57

Krzysiek1973 napisał(a)
Zacząłem wyrywać u siebie agro spod tuji. Jestem przerażony tym co ujrzałem. Korzenie poprzerastały tą szmatę. Wyrwanie jej bez ich uszkodzenia graniczy z cudem. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że na wierzchu mam warstwę żwiru.
Muszę to robić etapami, bo mam 50 drzewek, taki szpaler w zdłuż płotu.
Odrzucam żwir, staram się wyrwać włókninę, na wierzchu zostają korzenie, co z nimi robić, od razu przykrywać ziemią, czy mogę kilka dni tak zostawić na wierzchu?
Planuję kupić gotową ziemię w workach, tym to przysypać i na wierzch spowrotem dać ten żwir. Co o tym myślicie?
Mata przeciw chwastom 20:26, 19 wrz 2014

Do góry
Mazan napisał(a)
Czytając ten wątek ciągle zadaję sobie pytanie: dlaczego tak chcecie "uprzyjemniać" sobie życie i wydawać krocie na wątpliwej jakości ozdoby? Nie wystarcza, że cena roślin i pielęgnacja to już nakłady i to często niemałe? Kupując matę dodajecie sobie często więcej zajęć niż później można "przerobić" nie mówiąc o oddziaływaniu na tak wymarzone rośliny. Chyba że dysponujecie nadmiarem gotówki.

Pozdrawiam
Mata przeciw chwastom 20:25, 19 wrz 2014

Do góry
Korytarze nornic pod szmatą

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=56
Mata przeciw chwastom 20:25, 19 wrz 2014

Do góry
Ku przestrodze jaka to ziemia pulchna jest pod matą

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=55
Mata przeciw chwastom 20:23, 19 wrz 2014

Do góry
Dodam:

Pielić, pielić i jeszcze raz pielić, albo przykrywać gazetami namoczonymi w wodzie i ściółką. Skoszoną trawą na przykład.

Systematyczne pielenie z czasem spowoduje likwidacją chwastów całkowicie.

Przed sadzeniem trzeba tak przygotować glebę, aby chwastów już nie było, dopiero sadzić. A jak są chwasty to pielić, wyrywać, nie dopuszczać do wysiewania się. Samo ściółkowanie perzu nie zlikwiduje. trzeba wybierać kłącza ile się da, przekopywać widłami nie szpadlem. Wybierać, wybierać a ż do znudzenia. Pielenie to podstawowe narzędzie walki z chwastami. NIkt nie powiedział, że ogród żyje sam, musimy mu w tym pomóc

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie
Mata przeciw chwastom 20:23, 19 wrz 2014

Do góry
Mazan napisał(a)
Witam

Mata nie uchroni całkowicie od chwastów, co gorsza inicjuje w pewien sposób ich szybszy wzrost. Wiadomo, że większość roślin/chwastów nie musi "przykrywać" nasion, a one padając na matę oczekują na kurz, zeschnięte liście, itd, wilgoć w powietrzu jest zawsze, nawet podczas mrozów, Mówiąc skrótowo - mata stanowi swoiste podłoże stosowane w uprawie szklarniowej. O perzu: roślina, która znosi najtrudniejsze warunki. Rozłogi wytrzymują półroczny okres suszy /nawet w suszarni/ tworząc pewien rodzaj otoczki chroniącej przed wysychaniem międzywęźli. Rolnicy o tym wiedzą próbując udusić perz rozdrabniając go i głęboko przyorując, co nie zawsze się udaje. Dzieje się tak dzięki krzemionce, której w perzu jest dużo, wiążącej wodę w postaci żelu.
Myślę, że tyle wystarczy żeby zrozumieć zjawisko zachwaszczenia.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
Mata przeciw chwastom 20:21, 19 wrz 2014

Do góry
Mazan napisał(a)
Witam

Widząc alarmujące wpisy nt. ściółkowania spróbuję wyjaśnić niektóre wątpliwości.

Stosowanie okryć - szczególnie z włókien sztucznych na większość gleb wpływa negatywnie. Można sotsować go jedynie do gleb luźnych, przepuszczalnych jakimi są gleby b. lekkie, piaszczyste o zbyt małym uwilgotnieniu jako jedną z możliwości zwiększenia ilości wody w glebie. Natomiast grunty mające zwięźlejszą strukturę ulegają degradacji, ponieważ wzrost zawartości wody w glebie powoduje zmniejszenie napowietrzenia podłoża, a co za tym idzie, brak tlenu, którym oddychają korzenie. To jest przyczyną że korzenie rosną między okryciem a glebą.

Ponadto niedobór tlenu jest powodem intensywnego rozwoju mikroorganizmów beztlenowych - chorobotwórczych /co widać w innych wątkach/. Głębsze warstwy gleby wykazują cechy gleb zlewnych, tracąc strukturę gruzełkowatą. Jest to środowisko nieprzyjazne dla roślin, a także gleba taka jest trudna w uprawie.Występuje też zjawisko wyczerpania próchnicy, jako że niemożliwym staje się dostęp materii organicznej, itd itp. Negatywnych przyczyn jest dużo, ale myślę, że tych kilka wymienionych wystarczy.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek

Dodam do tego:

W ogrodzie nie chodzi o naszą wygodę i nicnierobienie, a o zdrową glebę i zdrowe rośliny.
Mata przeciw chwastom 20:20, 19 wrz 2014

Do góry
Jak poprawić zdrowotność gleby? Ciebie to nie obchodzi bo ty zdrowotność niszczysz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Mata przeciw chwastom 20:18, 19 wrz 2014

Do góry
Teraz dowody na zgniliznę podstawy pnia z powodu maty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=31

I dalej powiedz, że nie mam prawa nie lubić maty?

Mata przeciw chwastom 20:17, 19 wrz 2014

Do góry
Bierze się motykę lub inny sprzęt, np widły szerokozębne, pieli, a potem nie dopuszcza żeby chwasty się wysiały. Jak to opanujesz już nigdy nie będziesz miała problemu z chwastami. I luzik, tylko potrzebna jest systematyczność i odpowiednie przygotowanie rabat przed sadzeniem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies