Dobra, wywal te brzozy, bo to zupełnie nie takie, o które mi chodziło (mi chodziło o brzozę karłową nana, szczepione na pniu widziałam w szkółce w Bielsku). Zamiast nich posadź kolumnowe wąskie jałowce, np. sentinel lub cisy "Wojtek", aby podnieść optycznie skalniak, by nie było tak płasko. Konfiguracja 2+1 znaczy: w jednym miejscu dwa obok siebie, w innym 1 sztuka. Azalie posadź w jednym miejscu 3, w drugim 5. Jeśli rosną tam jakieś jałowce płożące, to daj je na brzeg skalniaka, by się "wylewały". Brakuje mi takiego właśnie w miejscu między 1 a 2 z prawej strony. Miskant raczej tu za wysoki, chodzi o niższe trawki w większej ilości. Poszukaj wrzosowiska na forum chyba u Kapiasów (Sebek był i robił zdjęcia). Zobaczysz, jak się tam zestawia rośliny na wrzosowisku z trawami (polecam turzyce oraz sesleria nitida. Nie zapomnij o wrzoścach.
Nanieś te korekty i pokaż. Myślę, że jest duuużo lepiej, ale to Ty wybierasz i Ty urządzasz ogród i tobie ma się podobać - pamiętaj.
Jak zrobiłaś ten projekt, to zauważyłaś, że większe grupy roślin dają efekt?
Ps niestety owoce golterii mogą być trujące. Cis także
Nie mogę Ci poświęcać aż tak dużo czasu i komentować każdego Twojego kroku ogrodniczego. Dałam Ci już wiele wskazówek, musisz troszkę sama pokombinować. Pozdrawiam, życzę owocnej pracy