Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

kwiatholandii 22:25, 10 cze 2013

Ale mieliscie nawałnicę !!! Strasznie. Dobrze, że koło grabów poszlo. Trzymam kciuki z słońce, bo bukszpany zadowolone nie są.
Madzenka 22:26, 10 cze 2013

Ten kąt ogrody stale jest podtapiany. Własnie dlatego nie sadziliśmy tam żywopłotu do momentu aż wzdłuż ogrodzenia nie puściliśmy drenażu. Dzisiaj jednak była taka silna i długotrwała ulewa, że ta woda płynęła rzeką ... Pierwszy raz od 6 lat widziałam aby nasz rów melioracyjny nie dał rady odbierać wody....

W naszym ogrodzie poza tą rzeczką, inteligentnie wybraną przez wodę coby nie zaszkodzić kompozycjom i geometrii rabat, nic się nie stało. Jest bardzo grząsko i pewnie z dwa tygodnie potrwa aż z naszej gliny zejdzie woda....
Ale sąsiedzi w dole ulicy..... zbierają przy każdych opadach wodę... dobrze, ze mają tylko trawniki i tuje... trawniki wytrzymują.... tuje stopniowo gniją....

Pszczółko masz rację, melioracja pól niezbędna. Ciekawe, ze krawężnika z nowej drogi nie widać. Ciekawe jak zrobią odwodnienie drogi, które jest w planach...

Opatrzność czuwała - dom postawiony na górce, spadek terenu w ogrodzie.... drenaż wkoło płotu niestety nie pomógł....
Jeszcze rów za ogrodzeniem wykopiemy aby odbierał wodę... Przy układaniu nawodnienia jesienią ubiegłego roku zrobiło się wgłębienie pomiędzy żywopłotem a grabami.... trzeba to poprawić.... lub posadzić w tym kącie bambusy.... myślę...
Madzenka 22:28, 10 cze 2013

Sebek napisał(a)
Masakra.....Ja mam tylko jedną nadzieję - że zrobią podczas budowania drogi na prawdę doooobre odwodnienie.....Na szczęście są truskawki

Sebciu ale zmyłka nie poznałam CIę
truskawki pycha i M upiekł chleb na poprawę humoru Można żyć
Madzenka 22:29, 10 cze 2013

eee_taam napisał(a)
poinnaś na wyposażeniu tratwę posiadać

u mnie podobnie było jechałam srodkiem drogi a sąsiad jadacy za mną na mnie trabił ( chciał jechac szybciej chyba ) i go nie widziałam takie piuropusze wody z pod kół leciały

Ja wracałam z pracy w tej ulewie... wycieraczki nie dawały rady... Dobrze, ze gradu nie było...
Madzenka 22:29, 10 cze 2013

Przy okazji najbrzydszy kąt ogrodu pokazałam Trzeba poczekać aż żywopłocik podrośnie.... tylko w takich warunkach cz graby dadzą radę. Jeśli podołają każdemu będę graby na żywopłot polecać
Madzenka 22:30, 10 cze 2013

kwiatholandii napisał(a)
Ale mieliscie nawałnicę !!! Strasznie. Dobrze, że koło grabów poszlo. Trzymam kciuki z słońce, bo bukszpany zadowolone nie są.

Jutro umówiłam się z koleżanką na kawę i chyba muszę odwołać bo Topsinem trzeba pryskać???
22:33, 10 cze 2013
o gradzie ty mi nie pisz!!! ..do teraz ten huk mam w uszach ..i pamiatki na dachu , brak lusterka i plastiki połamane ... nie wiem mutro bede szukac rozwiazań co z tym autem począć ... dzisia odstresowuje sie w ogródkach wirtualnych ... bo u mnie nawet trawa nie skoszona .... jak wiade kosiarka to tylkko bruzd narobię
Magda70 22:33, 10 cze 2013

Marzena2007 napisał(a)

Jutro umówiłam się z koleżanką na kawę i chyba muszę odwołać bo Topsinem trzeba pryskać???

Rozbrajasz mnie...
ana_art 22:37, 10 cze 2013

no Marzenko masakra jakaś , światełko w tunelu widać, nadają ładniuką pogodę BEZ deszczu
Wieloszka 22:38, 10 cze 2013

U mnie dwie rabaty z serbami i bukszpanami całe w wodzie M. chodził wieczorem i rowki robił, żeby woda spływała na trawnik, jemu to nie zaszkodzi. U Ciebie masakra jakaś Zachód słońca rzeczywiście był bajeczny, a truskawki i mi dziś poprawiały humor Jutro będziemy się łączyc w "topsinowaniu"