Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa ogrody 00:56, 07 lip 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

Zamiast przywrotników pod róże proponuje bodziszki.
Śliczne wszystko, dorodne. U mnie niektórych róż nie widać na okrągłej, bo wszystkie byliny tak już się rozrosły, że zasłoniły odbijające na nowo róże.
Też mam Rooguhi i Betty Corning i dostałam siewki takich podobnych powojników od jednej koleżanki, ale jeszcze nie zakwitły.

Gabrysiu, na tej rabacie już są bodziszki, myślałam o czymś, co pozostanie w kępie i nie będzie się zbyt mocno rozrastało
Może i ja wysieję coś z powojników, kiedyś już mi się udało

Ogród zapachów u Jasi 00:53, 07 lip 2017

Do góry
Justyna napisał(a)
Oj gorące serce ma ogrodniczka, gorące Ogród kipi kolorami i bujnością Podziwiam
Wiesz, po 4 latach zakwitła mi budowa skrętolistna. Co prawda nie tak obficie, jak bym chciała, ale coś się ruszyło

U mnie zakwitł w tym roku z własnej, nieprzymuszonej woli dereń kousa. W poprzednich dwóch latach musiałam go straszyć czynnie sekatorem.
A dereń potrafi zakwitnąć już po ... 10 latach .

Dwa ogrody 00:47, 07 lip 2017

Do góry
Mała Mi

tulucy napisał(a)
Mariolu a co masz między Pashminami?
piękny busz tak w ogóle

Między Pashminami mam sasanki, rozrosły się w spore kępy, ale o tej porze to tylko zielone plamy, tuż za nimi mam kilka kęp przywrotnika, żurawki kristej i dzwonki, które też już wycięłam, jesli wykopię przywrotnika, to musze wsadzić coś, co nie będzie zbyt ekspansywne, bo P kwitną w pierwszym rzucie nisko, może w drugim pójdą trochę wyżej

liliowce, w rzeczywistości dużo ciemniejsze
Ogród zapachów u Jasi 00:44, 07 lip 2017

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Ech ten ogrod - cudo / marzenie

Witaj Ewo, marzenia są po to żeby je spełniać. Wszystko przed Tobą .
zdjęcia 21.06.2017

Dwa ogrody 00:36, 07 lip 2017

Do góry
Margarete napisał(a)

Moja Edenka albo prawie-Edenka też zakwitła już i to nawet kilkoma kwiatami na raz jak nigdy. Za to Pashmina jakoś dziwnie długo w pąkach tkwi, czekam i czekam ....
Busz cudny u ciebie
Czytałam z zainteresowaniem o cięciu ostrokrzewu - muszę mój ostrokrzew też podciąć.

Małgosiu, Edenka kwitnie, kupiłam drugą w tym roku w Pęchcinie... i to nie jest ta sama róża, zakwitła i wygląda mi raczej na Eden Rose 85, czyli podobna do Twojej.
Kwiatek dla Ciebie
Ogród zapachów u Jasi 00:35, 07 lip 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

Mam też kwiatek na agapancie którego kupiłyśmy w Holandii i podzieliły na trzy części, może to będzie ten liliowy- pozostaję w nadziei. A jak u Was, pojawiły się jakieś pąki? Liście nadal są długie i wąskie, jakiś inny ten agapant.

Moja część holenderskiego też ma jeden pąk. Z ciekawością czekam na kwiat. Niebieskie agapanty były dzielone późno w ubiegły roku i jest tylko jeden pąk, biały też miał zmienianą donicę i też ma jeden pąk . W sumie będą trzy kwiaty .
Na zdjęciu widać pąk niebieskiego.

a w ubiegłym roku o tej samej porze wyglądał tak

a w dniu 93 urodzin najstarszej ogrodniczki tak
Ogródek Iwony II 00:23, 07 lip 2017

Do góry
Jeśli chodzi o przesadzanie starszych egzemplarzy, to doświadczenie mówi, zeby w czasie przesadzania nie było mocnego słońca. Kilka dni później też lepszy byłby pochmurny dzień i wilgotne podłoże. Zwykle we wrześniu (czasem koniec sierpnia) mamy takie warunki.
W tym roku obecnie też pogoda dostarcza nam niższe temperatury i pochmurne dni. Wykorzystałam te warunki w ostatnich dniach do przesadzania: lawendy, liatry, firletki, hortensji ogrodowej, trzmieliny, a nawet szmaragdów i forsycji.
Każdą przesadzoną roślinkę podsypuję kompostem, a różom daję dodatkowo glinę do dołka wymieszaną z przekompostowanym obornikiem (mam u siebie piaski). Kompost trzyma wilgoć... Potem mocno podlewam każdą roślinkę konewką, przez kolejne dni. Po ok. trzech dniach roślinki zapominają o tym, że zmieniały miejscówkę. Czasami szybciej
Przekopywanie: najlepiej podkopać roślinkę z dużą ilością ziemi i przenieść ją na szpadlu z nieruszonym systemem korzeniowym do nowego dołka. Podlać mocno, udeptać wkoło roślinki, by powietrze nie było przy korzonkach ... Następnego dnia znowu podlać ...
Tą rabatę poprawiałam dwa dni temu: Tawułki i hortensje zmieniły miejscówkę.

Ogród zapachów u Jasi 00:13, 07 lip 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Stół też wiklinowy? W donicach agapanty?

Gabriela napisał(a)

Kącik śniadaniowy śliczny, nawet bez stołu. A u Izy nie uda się znaleźć stołu?

Pszczelarnia napisał(a)

Czy stół ma być na nogach maszyny od szycia?

Niestety Iza "rozgraciła" stół który mi się bardzo podobał, była to stara maszyna do szycia (maszyna stanowiła fajną ozdobę a blat był wystarczająco duży żeby go używać jako stolik) .
Druga myśl to okrągły stolik z drewnianym kolorowym blatem - w sklepach brak.
Więc stolik będzie okrągły, wiklinowy , wypatrzony w sklepie internetowym. Jak to mówią nie ma tego złego ... dokupię przy okazji wiklinowy taboret jak ktoś chciały się przysiąść .
W donicach rosną agapanty i kalie, a przy fotelu stoją donice z kaliami oraz heliotrop z werbenami. Hosty są tymczasowo (cierpią od słońca), wymieniłam je na niską dalię w ciepłym różowym kolorze ( na zdjęciu jej brak).

Ogródek Iwony II 00:09, 07 lip 2017

Do góry
Jeżówki siane wiosną są jeszcze malutkie. Poczekałabym do września i wtedy po kilka posadziła na miejsca stałe.
Te mają już jeden sezon za sobą

Są też takie, które w drugim sezonie zawiązują kwiaty

A tutaj z rozsadnika dopiero w maju przesadzałam na miejsce stałe:

Ptasi gaj 00:08, 07 lip 2017

Do góry

Tutaj na focie normalnie kwitnie palibin, na każdym zakończeniu łodygi ma kwiaty, miałam go już przycinać.

Róża pnąca która zmarzła wypuściła od korzenia i ma juz ponad metr wysokości i pełno pąków

Ptasi gaj 00:00, 07 lip 2017

Do góry
c. d. coraz to więcej pąków rozkwita na bonice

Róża pnąca Compasion - bardzo pachnie mam ją od wiosny zeszłego roku, ale zmarzła tej zimy i wypuściła od korzenia pędy. Muszę ją lepiej zapakować na zime.

Dzikie róże oblegane przez pszczoły

Ptasi gaj 23:53, 06 lip 2017

Do góry
Kasiu dzięki odpisałam twoje rady mają pierwszeństwo.

A teraz może jeszcze trochę z mojego ogrodu fotek.

Kwitna następne kwiaty na oczku jeden mały a obok bardzo duży

róża parole największy kwiatostan ale jeszcze w pąkach

Róża u mnie od dawna jakaś okrywowa ale NN dosyć ładna kwitnie non stop

Podwórkowa rehabilitacja 23:50, 06 lip 2017

Do góry
ryska napisał(a)

Trochę fotek wstawię. Na początek idealne dla mnie połączenie traw z krwawnikiem.
Można to przenieść na ogród przy pomocy sporobolusa i krwawnika ozdobnego o kremowych kwiatach (jest taki?)

Reniu, takie zdjęcia do konkursów fotograficznych się zgłasza! Coś pięknego!
W cieniu - zacieniona 23:33, 06 lip 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
Smotrawa

Kwiaty tej Smotrawy muszą być bardzo mięciutki i milutkie.
Jak wysoko Ci wyrasta?
Migawki z ogródka 23:23, 06 lip 2017

Do góry
Herkules na dobranoc bardzo mi się podoba ten jego brudny kolor
Migawki z ogródka 23:22, 06 lip 2017

Do góry
wiem, jestem niepoprawna - m mi dziś przywiózł, zajrzał do szkółki po drodze z pracy, poprosiłam go
Migawki z ogródka 23:19, 06 lip 2017

Do góry
Migawki z ogródka 23:17, 06 lip 2017

Do góry
Migawki z ogródka 23:15, 06 lip 2017

Do góry
Migawki z ogródka 23:14, 06 lip 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies