Mam w planach obciąć tę część z dziuplą, tym bardziej, że piętrowo nad nią jest jeszcze jedn wydziobany otwór a tam może mniejsza dziupla? Kto to wie? A potem przytwierdzić - tu jest miejsce by na jakiejś desce przymocować - jeśli uda się to obfocę nową ,budkę' lęgową
Od tygodnia u mnie pada. Zaczynam mieć dosyć. Drzewa musiałam przywiązać bo 6 letni głóg mi się odchylił o 40 cm od pionu, ambrowcem tak miotało, że zerwało mocowania i też leżał. To samo z tamaryszkiem. Pod ciężarem korony i ilości wody na niej leży. Wczoraj lekko się przejaśniło i udało się zrobić porządek ze zdechłą śliwą wiśniową Nigra. Co dziwne ona chyba mi po prostu zmarzła i... zgniła. Pień w środku był czysty bez przebarwień ale kora od dołu odpadła. Pień w połowie zaczął pękać. Gałęzie w koronie były suche. Tylko jedna w środku jasna. Zero oznak życia poza tym. System korzeniowy nie był duży. Myślałam, że z pół dnia nam zejdzie z jej wykopaniem a tu po 30 minutach było już po temacie. Ziemię wybrałam. Zrobiłam drenaż. Ziemię nową rozluźniłam piaskiem i torfem. Nową Nigrę posadziłam wyżej. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie jest tak.
Jaki widok, szpaler z anabelek cudny a dopiero jak w pełni kwiaty będą to będzie widok Deszczu zazdroszczę bo u mnie susza a jestem unieruchomiona a teraz hortensje najbardziej wody potrzebują. Pięknie masz Haniu, ogrom pracy. Pozdrawiam
Wiedziałam, że warto za nie trzymać kciuki
Jeśli planujesz z nich stożki, to teraz górę podetnij z tych długich gałązek. Resztę zostaw.
W marcu mocno wyprofiluj. Starannie, gałązka po gałązce. Pobudzisz do równomiernego rozkrzewienia.
Te na kule głębiej wytnij stare przewodniki. Teraz. Lekko wyprofiluj górną płaszczyznę. Do połowy wysokości kul.
Czosnki mogą być atakowane przez nicienie. Jeśli część zanikła to nicienie mogą być przyczyną lub brak słońca (albo konkurencja/ciasnota) w fazie wychodzenia z ziemi. Na nicienie najlepszym sposobem jest posadzenie aksamitek. Wabią nicienie i blokują w korzeniach. Potem trzeba je wykopać i zniszczyć (aksamitki, oczywiście).
Główkowe czosnki produkują nowe cebulki nad starą, na łodyżce.
Cudne zdjęcia i cudne widoki Też bardzo lubie robić zdjęcia o poranku tak jak i spacerować po ogrodzie, ale teraz w mojej sytuacji musze z tym poczekać aż dojde do sprawności A Twój widok z okna zachwyca bardzo
Dziewczynki dziękuję miło że jesteście u mnie wody pełno słońca nic i sumak mi się położył i nie wiem co będzie ... szkoda go bardzo...rósł przechylony na usypanej ziemi teren zamókł i oooo puściło nic się nie złamało ale a szkoda gadać zobaczcie.... na pierwszym stoi.....
Róża Sangerhauser Jubilaumsrose - Kordesa - to jest róża z jesieni 2016 r. mała jeszcze ale kwitnie bardzo ładnie
Róża z wiosny 2016 r. mam gdzieś fotę całego krzaka, wsiąkła w moim bałaganie
Mocna zdrowa róża Rosengrafin Marie Henriette
Róża NN dość dawno ją kupiłam 2 razy przesadzana, ale bardzo twarda sztuka kwitnie bez przerwy do zimy. Pachnąca delikatny róż, w pąku i rozwinięta dzisiaj.
Na koniec pnąca "Laguna", która marznie odradza się i znowu kwitnie. Ma dosyć wysokie pędy dużo pąków ale te najmniejsze kwitną.