Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:20, 26 sie 2017

Gosiek, zauważyłam, że weszłam w etap wydawania roślin z ogrodu. Więcej wywożę niż przywożę.

Zaryzykowałam. Uzbrojona w magiczną siłę z podwyższona zawartością składników przyspieszających ukorzenianie, zrobiłam porządek na rondzie. Wysokie miskanty poszły na tył i bardziej do środka. Rozplenice zostały na obrzeżach, a stipa wylądowała na przedzie. Żałuję teraz, że nie do końca posłuchałam rad Danusi. Półtora roku temu sugerowała, żeby posadzić tam więcej zimozielonych akcentów.
Wniosek: rad fachowców należy słuchać bez włączonej funkcji własnego widzimisię.
Dosadziłam zimozielonych akcentów. Między trawami są byliny późnego lata i jesieni.
Wiosną kwitnąć będą cebulowe.

Dzisiejsze popołudnie spędziłam w lesie. Grzyby się pojawiły.

Szczególnie cieszyły oko takie okazy. Znalazłam chwilę na rzucenie okiem na ogród.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:24, 26 sie 2017

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 06:55, 27 sie 2017

Grzybobranie owocne
Kasya 08:26, 27 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

co to za rozchodnik ? sliczny kolor kwiatow ma
AgataP 10:39, 27 sie 2017

Gruszko podziwiam, że chciało Ci się przesadzać... ja mam jakowegoś lenia, nawet myśleć o przesadzaniu mi się nie chce...
Zapisuję tylko koncepcje, które mi się cisną do głowy i zostawiam to na wiosnę. Mniej ścisku na rabatach wtedy jest a ja bardziej spragniona pracy w ogrodzie...
Gruszka_na_w... 19:27, 27 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)
Grzybobranie owocne

Najważniejsze, że wciąż żyjemy!
Gruszka_na_w... 19:35, 27 sie 2017

Kasya napisał(a)

co to za rozchodnik ? sliczny kolor kwiatow ma

Kasiu, on mi się trafił jak ślepej kurze ziarno. W ogóle nie pamiętam, skąd go mam. W zeszłym roku już dziewczyny o niego pytały. Padło podejrzenie, że to Carl lub Carmen. Jest cudownie kopaktowy. I z różami współgra i z trawami.

Gruszka_na_w... 19:48, 27 sie 2017

AgataP napisał(a)
Gruszko podziwiam, że chciało Ci się przesadzać... ja mam jakowegoś lenia, nawet myśleć o przesadzaniu mi się nie chce...
Zapisuję tylko koncepcje, które mi się cisną do głowy i zostawiam to na wiosnę. Mniej ścisku na rabatach wtedy jest a ja bardziej spragniona pracy w ogrodzie...

Mnie się bardzo chce działać ogrodniczo , bo w sumie zagospodarowanie ogrodu skończyło się na modernizacji przedpłocia wczesną wiosną. Jako że działka do wielkich nie należy, większość nasadzeń jest w zasięgu wzroku. I pewne elementy po prostu drażniły moje oko. Gdybym czekała do wiosny, to zniszczyłabym cebulowe, a bez nich byłoby tam trochę smutno. A tak będę mogła teraz wkomponować tam cebulowe i od wiosny spoglądać, czy wreszcie wszystko gra.

Gruszka_na_w... 20:03, 27 sie 2017

Pięknie powtarza kwitnienie Mary Rose.

Kiedy zakwitną astry i rozplenice, będzie uroczo.

Szkoda, że kosmosy nie są niższe. Dobrze, że czasem robią ukłon.

W zeszłym roku modernizowałam ten fragment rabaty zachodniej. W miejsce krzewuszek trafiła fothergilla, obiela i kaliny. To jeszcze maluchy, więc w puste miejsca wsadziłam astry i rudbekie Goldstrum. Bardzo lubię ten zakątek o tej porze roku.

A za tą ławeczką szykują się kolejne zmiany.

mrokasia 21:14, 27 sie 2017

Haniu, wprost nie mogę się napatrzeć na ten Twój gąszcz
A co zamierzasz zmieniać w okolicach ławeczki?