Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogród bacowej 23:47, 18 kwi 2017

Do góry
Bodziszek śliczny. Chyba w ogrodzie romantycznym jest?

A sporobulus to to?
Ogródek Iwony II 23:38, 18 kwi 2017

Do góry
bacowa napisał(a)

No i nie mineła chwilka, czary - mary i masz śliczny ogród.

Ewa, zacytuję tu Ciebie. Bo cóż ja bym zrobiła bez tych roślinek podarowanych? Dalej bym tkwiła w marzeniach.
A wczoraj sobie pomarzyliśmy o pięknym wielkim oknie z widokiem na rabaty. I na razie tyle. Na marzeniach pewnie się skończy Na razie trzeba inwestować w dzieci ... jakieś studia się dziecku marzą ... A drugiemu za chwilę technikum w wielkim mieście
Ogród bacowej 23:34, 18 kwi 2017

Do góry
Jakie masz fajne tło na plenerowe fotki ogrodu.
U mnie w sobotę trawnik kosiliśmy.

Zmarzłaś dziś ?
Ogródek Iwony II 23:31, 18 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Łuki, ja przed erą ogrodowiskową żyłam w ciemnogrodzie. Jak tu zobaczyłam ogrody i w Maji rododendronowy ogród Bożenki, myślałam, że śnię, że takie ogrody są nierealne, tylko w programie graficznym

No i nie mineła chwilka, czary - mary i masz śliczny ogród.
Ogródek Iwony II 23:31, 18 kwi 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

hmmmm zemsta liliowców . Zamiast oddać biednym to wyrzucają na kompost. Feeeee nieładnie, no jak można tak z roślinami? No jak tak można?

Dobre. Tytuł serialu
Niestety nikt ich nie chciał. Miałam duzo tych babcinych, a chciałam miejsce na inne rarytasy. Rozdałam, nawet wepchnęłam tym, co nie wiedzieli, czy chcą, reszta została
Ogródek Iwony II 23:29, 18 kwi 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonka , trzeba się śpieszyć , chwilowo śniegu na rabatach nie ma, hi, hi

Ewa, chyba nie każesz mi teraz iść do ogrodu? Pośladków nie czuję po dzisiejszych pracach
Jutro idę na egzaminy, a potem może pójdę, jak śnieg mnie nie uprzedzi
Ogródek Iwony II 23:26, 18 kwi 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Agro co najwyżej chroni przed wdeptywaniem się żwirku w rabaty, więcej pożytku z niej nie widzę, a ogrodowisko nie było mi do tego potrzebne, bo rwałem ją już wcześniej bo też się nasłuchałem plusów tego wynalazku

Łuki, ja przed erą ogrodowiskową żyłam w ciemnogrodzie. Jak tu zobaczyłam ogrody i w Maji rododendronowy ogród Bożenki, myślałam, że śnię, że takie ogrody są nierealne, tylko w programie graficznym
Ogródek Iwony II 23:22, 18 kwi 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
a ty wiesz że u mnie też jakieś liliowce na kompostowniku rosną . Jesienią wyciepałam , a one rosną .

Ha, ha, trwałe som. A pamiętasz Ewa kolor?

Wypuszczałam psa. Brrrrrrrrrrr. -1 już.
Ogródek Iwony II 23:20, 18 kwi 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Zamówiłam dziś trochę bylin i traw

No ładnie. Myślałam, ze poczekasz do targów
Ogródek Iwony II 23:06, 18 kwi 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwona, to nie ogrodnicy .

Ja to wiem. I ty Ewa to wiesz. A klienci się dają wpuszczać w maliny, bo nie czytają. Ale mi nie żal.

Ja się cieszę, że tu się sporo nauczyłam. A z panią, co ma mieć prawdziwy ogród dyskutować nie będę, nie ma sensu na siłę uświadamiać tych, co wiedzą lepiej
Ogródek Iwony II 23:03, 18 kwi 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Pomidory koktajlowe sadzę w donicach do góry nogami tzn. w dziurkę na dnie donicy i podlewam od góry. Donicę wieszam .
Do warzywnika nie polecam ziemi kupowanej w sklepie.

W zeszłym roku Waldek o takim prowadzeniu pomidorów pisał. Nawet ktoś pokazywał taki sposób prowadzenia. Ewa, ja zamówiłam czarnoziem ze sprawdzonego źródła. Po raz kolejny.
Ogródek Iwony II 22:58, 18 kwi 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

Żwirku powinna być warstwa grub. ok. 8-10 cm. A i tak chwast ma prawo wyrosnąć . Pod żwirek zamiast agro lepsza tektura albo niekolorowe gazety i to gruba warstwa i to za darmo .

Tak, dosypię w tym roku. Chwasty wyrosną, bo są nawiane. Normalka. Tylko wkurzam się, jak "Ogrodnicy" kit ludziom wciskają ...
Na ścieżki wolałam dać agro. Choć tektura też jest dobrym pomysłem
Ogródek Iwony II 22:56, 18 kwi 2017

Do góry
Refleksja nr 2: wola przetrwania.
Jesienią porządkowałam rabaty. Liliowce babcine - część zagospodarowałam, część wydałam, zostały sadzonki, z którymi nie miałam co zrobić. Ich miejsce zajęły hortensje.
Liliowce więc wyrzuciłam za kompostownikiem na stratę. A one nic sobie nie zrobiły z ostrej zimy, nie zakrytych korzeni. Kilka dni temu zobaczyłam je, kiedy porządkowałam kompostownik:

Podobnie przezimowała firletka chalcedońska, którą położyłam przy śliwce i przysypałam kompostem.
Rok temu dostałam od Beatki Szemusi patyczki derenia. Podobały mi się gałązki bordowe. Wsadziłam do doniczek, zadołowałam na zimę. Całe doniczki wypełniły się korzeniami.

Skoro kompostownik przeniesiony, a kompost niemal wykorzystałam do warzywniaka, powstało małe miejsce pod śliwką na nową kompozycję:
Dereń, firletka, liliowce i pionek obelisk, by przycupnąć podczas prac ogrodowych

Jutro muszę przekopać kawałek odzyskanego zakątka i posadzić truskawki.
Dziś posadziłam tylko jeden rządek. Nie będę ich sadziła w skrzynkach warzywnych, zauważyłam, ze na brzegach skrzynki szybko przesychają... Rozważam skrzynkę na wysokość jednej deski. Na truskawki. Pomiędzy można wysiać koperek Ale to w sobotę, jak będzie Zbyszek ...
Ogródek Iwony II 22:49, 18 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Chwila refleksji nad agro:

Wkoło skrzyń mam żwirek na ścieżkach. Pod żwirkiem wyłożyłam czarną agrowłóninę. Taką zwykłą. Nie plastikową tylko na bazie fizeliny. Na to żwirek. Nie dużo, bo więcej nie miałam. W tym roku dokupię i dosypię.

Żwirku powinna być warstwa grub. ok. 8-10 cm. A i tak chwast ma prawo wyrosnąć . Pod żwirek zamiast agro lepsza tektura albo niekolorowe gazety i to gruba warstwa i to za darmo .
Ogródek Iwony II 22:37, 18 kwi 2017

Do góry
Chwila refleksji nad agro:
Niedawno moja znajoma zaprosiła firmę ogrodniczą do swojego ogrodu. Powiedziała, ze będzie mieć ogród z prawdziwego zdarzenia. Nie będę pisać tu, czy mi się podoba, czy taki bym chciała. Jednak o jednym napiszę: panowie na rabatach założyli agrowłókninę. Podobnie, jak w programie TV twierdząc, ze agro ma chronić przed chwastami...
Hmmmm.
Wkoło skrzyń mam żwirek na ścieżkach. Pod żwirkiem wyłożyłam czarną agrowłóninę. Taką zwykłą. Nie plastikową tylko na bazie fizeliny. Na to żwirek. Nie dużo, bo więcej nie miałam. W tym roku dokupię i dosypię.

Dziś miałam taki stan rzeczy po zimie:

Agro nie chroni przed zielskiem !!!
Siewki przyniósł wiatr razem z drobinkami ziemi, które pod wpływem deszczu spadły pod żwirek. Wspaniała pożywka do rośnięcia zielonego na wierzchu. Łatwo się wyrywało. Ale niech mi nikt nie mówi, ze agro chroni. Bez sensu. Ja mam tylko na ścieżkach żwirowych...
Ogródek Iwony II 22:26, 18 kwi 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
To, co opisałam to uprawa intensywna, maksymalne plony i maksymalne wykorzystanie miejsca. Żeby dobrze wszystko rosło i plonowało musi mieć dobre papu. Moje warzywka rosną w kompoście wymieszanym z przekompostowanym 2-letnim obornikiem, podlewane są wyciągiem z kompostu, sałatę pikuję dosypując nowego kompostu itd. . Warstwy na grządce układane były zgodnie z zasadami permakultury.

Czytasz mi w myślach. Właśnie chciałam napisać, co robiłam dziś w warzywniaku. Ewa, kiedyś pisałaś, by folii nie dawać na dno. Ja mam tylko na ściankach bąbelkową. I skrzynie stoją na cegłach, przysypane z zewnątrz żwirkiem.
Dwie skrzynki zakładałam rok temu. Na bazie ziemi kompostowej, obornika pod ogórki i czarnoziemu.
Kompost się przerobił, więc ziemia siadła, dość mocno:

Najpierw więc nasypałam warstwę kompostu i wszystko przykryłam ziemią ogrodową. Kompost nie był do końca przesiany. To nie szkodzi. Przerobi się na rabacie. Rok temu na takim kompoście wspaniale mi urosły buraczki. Rzodkiewka była do chrupania prosto z rabaty.
Jedną skrzynię dziś uzupełniłam, musiałam szczypiorek wykopać i wsadzić go wyżej.

Zawsze przy gotowaniu obiadu przypominam sobie, by lecieć na grządkę po zielone. Zatem na taras wytargałam dwie doniczki, nasypałam 2/3 kompostu i uzupełniłam ziemią. Posadziłam zeszłoroczny koperek i pietruszkę.

Muszę wysiać sałatę i dołożyć kilka rozsad na bieżące spożycie. Taras jest blisko kuchni, więc niemal mam teraz pod ręką. A szczypiorek do jajecznicy przyniosłam też sobie na kuchenny parapet

Ogródek Iwony II 22:13, 18 kwi 2017

Do góry
Dziś popracowałam na rabacie bylinowej. Oczyściłam rabatę. To niemal ostatnie miejsce, którego po zimie nie ruszałam.

Troszkę dlatego, ze czekałam na siewki bylin. Werbena się wysiała, podobnie szałwia, perovska już wypuszcza listki, znalazłam siewki kocimiętki. Rozmnożyły się lilie. Wychodzą jeżówki. Koniecznie muszę je dosiać, albo dokupić odmianowe białe.

Żonkile jeszcze w pąkach.

Nie chciałam kupować cebul, bo rok temu mucha pożarła mi cebulki. Jednak Zbyszek się uparł. Zatem mam. Ogólnie rabata jest w kolorach niebieski, żółty, biały.
Klonik zaczyna świecić na tle zieleni

Ogródek Iwony II 21:58, 18 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, widziałam ten artykuł. Nie mam miejsca na tak duży warzywnik, ale dziś nad tym tematem mocno pracowałam Nie martw się. Na moje plany warzywne miejsca starczy.
A jak już o warzywniaku mowa:
W jakim rozstawie sadzi się truskawki? Mam troszkę sadzonek, chciałam dziś posadzić, nawet zaczęłam, ale nie wiem, jaki odstęp zrobić pomiędzy rzędami. Za mało wiem o truskawkach...

Iwonko nie bierz wszystkiego dosłownie. Rabata to też warzywnik tylko w skali mikro . U mnie na grządce podwyższonej o wym. 1,0x1,2 m mam kilka krzaczków truskawek owocujących do przymrozków, rządek szczypiorku, rządek sałaty, po rogach zwisające ogórki, 3 kępki pietruszki naciowej, tyleż samo szpinaku i rukolę . Wąsy truskawek też zwisają, kwitną i nawet owocują .
Jeśli masz mało miejsca albo chcesz mieć większe plony posadź gęsto truskawki co ok. 20-25cm. I najlepsze są odmiany długo owocujące. Na grządce podwyższonej możesz posadzić prawie przy samych deskach a w środku coś innego. Zwróć uwagę na termin zbiorów tej reszty. Zerwiesz koper, szpinak czy fasolkę szparagową i na to miejsce zrobisz rozsadę sałaty . Ogórki koniecznie prowadź na podporach.
Ogródek Iwony II 21:52, 18 kwi 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
U mnie ID jeszcze nie kwitły, a mam już spore kepki. Nie wiem dlaczego.
Fajne masz tulipanki Dobrze, że u nas nie było większych opadów śniegu.

Ewa, ID mam od zeszłego roku. Nie wszystka mi kwitnie. Tylko w jednym miejscu. Ładnie się rozrosła. Planuję ją w tym roku podzielić, bo będę potrzebowała więcej. Chciałabym za pomocą ID i rozplenic połączyć tematycznie rabaty. Rok temu o tym nie było mowy, bo miałam jej za mało. Teraz będę mogła już dzielić
Pamiętam jednak, jak Mała Mi wykopywała swoją wielką ID. Potwór normalnie. Ja nie chcę w przyszłości ich takich wielkich. Podoba mi się na obwódkach. Dlatego będę ją kontrolować
Ogródek Iwony II 21:37, 18 kwi 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ja liczę Iwonko, że u mnie już mrozu nie będzie Dzisiaj już nie było ale w święta było paskudnie

Mirko, prognozy zadowalające nie są. Ja jednak mam nadzieję, że w ogrodzie da się podziałać. Dziś wiem, ze żyję. Nawet czuję, ze mam mięśnie. Od 10.00 do 17.00 bez przerwy na kawę. Czas leciał, a ja w końcu nawet nie wiedziałam, dlaczego już mi się nie chce W końcu na zegarek spojrzałam i już wszystko wiedziałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies