Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Rosa 22:43, 18 kwi 2017

Też szczypior i pietruszkę mam w donicach i nawet truskawki. A niech sobie puszczają pędy i zwisają . Donice stawiam na schodach domku gospodarczego po obu stronach. Pięknie to wygląda. Pomidory koktajlowe sadzę w donicach do góry nogami tzn. w dziurkę na dnie donicy i podlewam od góry. Donicę wieszam .
Do warzywnika nie polecam ziemi kupowanej w sklepie.
Rosa 22:49, 18 kwi 2017

Iwk4 napisał(a)
Chwila refleksji nad agro:

Wkoło skrzyń mam żwirek na ścieżkach. Pod żwirkiem wyłożyłam czarną agrowłóninę. Taką zwykłą. Nie plastikową tylko na bazie fizeliny. Na to żwirek. Nie dużo, bo więcej nie miałam. W tym roku dokupię i dosypię.

Żwirku powinna być warstwa grub. ok. 8-10 cm. A i tak chwast ma prawo wyrosnąć . Pod żwirek zamiast agro lepsza tektura albo niekolorowe gazety i to gruba warstwa i to za darmo .
Iwk4 22:56, 18 kwi 2017

Refleksja nr 2: wola przetrwania.
Jesienią porządkowałam rabaty. Liliowce babcine - część zagospodarowałam, część wydałam, zostały sadzonki, z którymi nie miałam co zrobić. Ich miejsce zajęły hortensje.
Liliowce więc wyrzuciłam za kompostownikiem na stratę. A one nic sobie nie zrobiły z ostrej zimy, nie zakrytych korzeni. Kilka dni temu zobaczyłam je, kiedy porządkowałam kompostownik:

Podobnie przezimowała firletka chalcedońska, którą położyłam przy śliwce i przysypałam kompostem.
Rok temu dostałam od Beatki Szemusi patyczki derenia. Podobały mi się gałązki bordowe. Wsadziłam do doniczek, zadołowałam na zimę. Całe doniczki wypełniły się korzeniami.

Skoro kompostownik przeniesiony, a kompost niemal wykorzystałam do warzywniaka, powstało małe miejsce pod śliwką na nową kompozycję:
Dereń, firletka, liliowce i pionek obelisk, by przycupnąć podczas prac ogrodowych

Jutro muszę przekopać kawałek odzyskanego zakątka i posadzić truskawki.
Dziś posadziłam tylko jeden rządek. Nie będę ich sadziła w skrzynkach warzywnych, zauważyłam, ze na brzegach skrzynki szybko przesychają... Rozważam skrzynkę na wysokość jednej deski. Na truskawki. Pomiędzy można wysiać koperek Ale to w sobotę, jak będzie Zbyszek ...
Iwk4 22:58, 18 kwi 2017

Rosa napisał(a)

Żwirku powinna być warstwa grub. ok. 8-10 cm. A i tak chwast ma prawo wyrosnąć . Pod żwirek zamiast agro lepsza tektura albo niekolorowe gazety i to gruba warstwa i to za darmo .

Tak, dosypię w tym roku. Chwasty wyrosną, bo są nawiane. Normalka. Tylko wkurzam się, jak "Ogrodnicy" kit ludziom wciskają ...
Na ścieżki wolałam dać agro. Choć tektura też jest dobrym pomysłem
bacowa 23:02, 18 kwi 2017

Iwona, to nie ogrodnicy .
Iwk4 23:03, 18 kwi 2017

Rosa napisał(a)
Pomidory koktajlowe sadzę w donicach do góry nogami tzn. w dziurkę na dnie donicy i podlewam od góry. Donicę wieszam .
Do warzywnika nie polecam ziemi kupowanej w sklepie.

W zeszłym roku Waldek o takim prowadzeniu pomidorów pisał. Nawet ktoś pokazywał taki sposób prowadzenia. Ewa, ja zamówiłam czarnoziem ze sprawdzonego źródła. Po raz kolejny.
Iwk4 23:06, 18 kwi 2017

bacowa napisał(a)
Iwona, to nie ogrodnicy .

Ja to wiem. I ty Ewa to wiesz. A klienci się dają wpuszczać w maliny, bo nie czytają. Ale mi nie żal.

Ja się cieszę, że tu się sporo nauczyłam. A z panią, co ma mieć prawdziwy ogród dyskutować nie będę, nie ma sensu na siłę uświadamiać tych, co wiedzą lepiej
bacowa 23:12, 18 kwi 2017

Zamówiłam dziś trochę bylin i traw

edit: a ty wiesz że u mnie też jakieś liliowce na kompostowniku rosną . Jesienią wyciepałam , a one rosną .
Rosa 23:15, 18 kwi 2017

Cudna ziemia, też taką udało mi się kupić w tym roku.
Coś jeszcze podpowiem. Warzywa można siać niekoniecznie w rządkach . Spróbuj skomponować rabatę warzywną. Weź kartkę, pożycz kredki od dziecka i rysuj, rysuj i jeszcze raz rysuj. Np. pas buraków po przekątnej w narożnikach trójkaty ze szczypiorku albo sałaty itp., albo np. kolorową szachownicę z buraczków i szpinaku (sałąty). Obwódka ze szczypiorku albo pietruszki . Jakieś warzywa nie lubią swojego towarzystwa, w tym nie podpowiem bo za mało wiem .
Iwk4 23:20, 18 kwi 2017

bacowa napisał(a)
Zamówiłam dziś trochę bylin i traw

No ładnie. Myślałam, ze poczekasz do targów