Ewunia chciałam tam coś zimozielonego, bo sama widzisz jak to teraz wygląda. Tam pod murkiem w rogu chciałam rh, ale Bogdzia poradziła mi azalię Kermesina. Łukasz natomiast zaproponował dodać ze 3 choiny kanadyjskie Jeddeloh, a z trawek najwyżej Ice Dance. Mnie chodzi jeszcze po głowie kiścień, bo widziałam u Kasi i wpadł mi w oko. Ale zaczekam do wiosny, jak powychodzą wszystkie funkie, paprocie i brunnery, które tam są i wtedy ostatecznie zadecyduję co, gdzie i jak. Mam tam konwalnika i turzycę od Ciebie i taka obwódka na przemian wydaje mi się, że wyglądała by fajnie. Jak masz Ewciu jakieś propozycje to chętnie przyjmę . Buźka.
Pierwsze co mi na myśl przyszło do takiego zakątka to Choina kanadyjska "Jeddeloh" karłowa odmiana. Dla mnie to piękny krzew i chyba mój ulubiony iglak. Mam go od 4 lat i pięknie rośnie, na dodatek zimą właśnie bardzo ładnie się prezentuje. Do paproci i funkki jak dla mnie bardzo będzie pasował. Jeżeli chciałabyś trawki to ja widzę tam tylko turzyce Ice Dance.
Pamiętaj też że azlia Keremisina rośnie bardziej wszerz niż wzywyż, w sumie ja mam odmianę Keremsina Rose, ale one będą miały identyczny pokrój.
Skoczę się na wszelki wypadek zrobić zdjęcia poleconych roślin o tej porze roku, bo dzisiaj u mnie piękne słońce i ciepełko, prawie jak wiosną
Na dereniowej z brzegu, pod krzewami, koło turzyc (Bronze, Ptasie łapki, Ice Dance, muskegońskiej) pod bukszpanami przy wejściu. W zimie muszą mieć światło, w lecie ocienione miejsce.
Zobacz, gdzie teraz u Ciebie świeci słońce w ciągu dnia.
Ice Dance podobno się ładnie rozrasta, więc będziesz mogła ją dzielić. Ja muszę odnaleźć ja u mnie w szkółkach. W tym roku nie spotkałam. Chyba, że wysyłkowo ją kupię. Ale zawsze jest ryzyko, że słabe egzemplarze będą.
Iwonko Wasza rewolucja na eMusiowej rabacie tak mnie zachwyciła, że musiałam o tym napisać. Przy okazji poznałam Twój ogród i nie grzecznie byłoby nic nie napisać
Dziękuję za miłe słowa, jeszcze dużo pracy przed nami ale jak większość ogrodowiskowych ludzików uwielbiamy pracę w ogrodzie tak więc mam nadzieję, że z roku na rok będzie coraz ładniej. Ja jestem zakochana w Ice Dance i w tym roku będzie jej jeszcze więcej...
Paulinko, byłaś u mnie kilka razy, podczas jak ja czytałam twój wątek. Nawet myślałam, że się wpisałam u ciebie, niemal na 99 % ta myśl mi chodziła po głowie. Doszłam w końcu do końca i się zdziwiłam, ze żadnego wpisu nie ma. Pochwalę zatem jeszcze raz, już u Ciebie, że bardzo mi się podoba twoja rabata. Ładnie sobie to wymyśliłaś. Fragment z hortensjami w takim zestawieniu mam ochotę powtórzyć. Pięknie ci wszystko wyszło. I drzewa z kostką bukszpanową super wyszła. Pozdrawiam serdecznie. Fajna ta szkółka, tez za takim wyborem tęsknię. Ale mi daleko do was
Dalej będę śledzić. Zakochałam się w połączeniu Ice Dance z bukszpanami
Witaj Ewo
dziekuje za komplementy pod adresem rabaty
Na przodzie rabaty rosnie carex morrovi variegata. Bardzo podobna jest carex morrovi ice dance, ale bardziej sie rozrasta kłaczami a variegata rośnie w kępki. Jest to zimozielona roślinka ale w bardzo mrozna zimą przymarzają jej końce a nwet cale wierzchnie źdźbla, ktore trzeba pracochlonnie wycinać, ale jest tego warta
Z tylu za nia rosnie tak jak pisze Sebek, carex buchanani, to trudna do skomponowania trawa. U mnie sprawdzila sie na tle ciemnej zieleni żywoplotu cisowego. Przetestowałam, ze brązowe trawy wygladają wylacznie dobrze, gdy kontrastuja z ostrą ciemna zielienią (bukszpan, cis i inne ciemnozielone carexy). To polaczenie, ktore chcesz skopiowac juz jest w kilku kolorach
Latem mam nadzieje, ze w tej rudej buchanani pojawia sie jezowki o nietypowym kolorze polączenia ostrego rozu z pomaranczem