Na dereniowej z brzegu, pod krzewami, koło turzyc (Bronze, Ptasie łapki, Ice Dance, muskegońskiej) pod bukszpanami przy wejściu. W zimie muszą mieć światło, w lecie ocienione miejsce.
Zobacz, gdzie teraz u Ciebie świeci słońce w ciągu dnia.
Ice Dance podobno się ładnie rozrasta, więc będziesz mogła ją dzielić. Ja muszę odnaleźć ja u mnie w szkółkach. W tym roku nie spotkałam. Chyba, że wysyłkowo ją kupię. Ale zawsze jest ryzyko, że słabe egzemplarze będą.
Iwonko Wasza rewolucja na eMusiowej rabacie tak mnie zachwyciła, że musiałam o tym napisać. Przy okazji poznałam Twój ogród i nie grzecznie byłoby nic nie napisać
Dziękuję za miłe słowa, jeszcze dużo pracy przed nami ale jak większość ogrodowiskowych ludzików uwielbiamy pracę w ogrodzie tak więc mam nadzieję, że z roku na rok będzie coraz ładniej. Ja jestem zakochana w Ice Dance i w tym roku będzie jej jeszcze więcej...
Paulinko, byłaś u mnie kilka razy, podczas jak ja czytałam twój wątek. Nawet myślałam, że się wpisałam u ciebie, niemal na 99 % ta myśl mi chodziła po głowie. Doszłam w końcu do końca i się zdziwiłam, ze żadnego wpisu nie ma. Pochwalę zatem jeszcze raz, już u Ciebie, że bardzo mi się podoba twoja rabata. Ładnie sobie to wymyśliłaś. Fragment z hortensjami w takim zestawieniu mam ochotę powtórzyć. Pięknie ci wszystko wyszło. I drzewa z kostką bukszpanową super wyszła. Pozdrawiam serdecznie. Fajna ta szkółka, tez za takim wyborem tęsknię. Ale mi daleko do was
Dalej będę śledzić. Zakochałam się w połączeniu Ice Dance z bukszpanami
Witaj Ewo
dziekuje za komplementy pod adresem rabaty
Na przodzie rabaty rosnie carex morrovi variegata. Bardzo podobna jest carex morrovi ice dance, ale bardziej sie rozrasta kłaczami a variegata rośnie w kępki. Jest to zimozielona roślinka ale w bardzo mrozna zimą przymarzają jej końce a nwet cale wierzchnie źdźbla, ktore trzeba pracochlonnie wycinać, ale jest tego warta
Z tylu za nia rosnie tak jak pisze Sebek, carex buchanani, to trudna do skomponowania trawa. U mnie sprawdzila sie na tle ciemnej zieleni żywoplotu cisowego. Przetestowałam, ze brązowe trawy wygladają wylacznie dobrze, gdy kontrastuja z ostrą ciemna zielienią (bukszpan, cis i inne ciemnozielone carexy). To polaczenie, ktore chcesz skopiowac juz jest w kilku kolorach
Latem mam nadzieje, ze w tej rudej buchanani pojawia sie jezowki o nietypowym kolorze polączenia ostrego rozu z pomaranczem
Ja jak Ice Dance posadziłam w słońcu to mimo podlewania zaczęły sie przypalać , po miesiącu przesadziłam w cień i rosną fajnie , wielkość powiekszyły nawet dwukrotnie Liczę , że przezimują bez uszczerbku na zdrowiu i urodzie
Już sama nie wiem, czy to odwaga, czy głupota czy niecierpliwość
Ale w zasadzie mamy jesień, Danusia piszę, że jesienią można turzyce dzielić, zrobiłam to w miarę profesjonalnie, aura mi sprzyja, bo ciepło i lał deszcz, to podlało, bo ja nie zdążyłam
Będę jeszcze dzielić inne, podleję i zasypię gałązkami, myślę, ze będzie dobrze
A tak przy okazji, spisałam część traw, tzn carexów i mam;
Carex Bronzita, Carex elata Aurea, Carex Evergold, Carex Frosted Curls, Carex Buchanani, Carex Variegata, Carex Silver Sceptre, Carex Ice Dance, Carex Muskingumensis czyli turzyca palmowa, resztę odszukuję, ku pamięci już te mam
Marzenko, a tatarak tylko na wilgoć?
U siebie nie okrywam, ale jesli u ciebie będzie chłodniej, wkoło liście lub słoma mogą się przydać i oczywiście zwiąż je; dzieliłam teraz, choć wiem, ze wiosną jest lepiej, no cóż, do cierpliwych nie należę
zresztą wróciłam do wszystkich 3 artykułów Danusi, napisała że turzyce możemy dzielić wiosną i jesienią, ta aktualna aura jest bardzo jesienna, jeśli nic nas nie zaskoczy, powinny sobie poradzić i wiosną bujnąale jeszcze wiosną ze 3 kępy podzielę
jak sobie radzą, to super!
Z kolei ja planuję posadzić oprócz bluszczu, trawy pod klonem, wkoło niego, bo trawa tu nie rośnie; mam jeszcze kilka kęp Carex Variegata i z jednej zrobię 8 sztuk i tam dam
do donic dałam Carex Ice Dance i jak widać, jest pień i łyso i tu dam trawy też, będzie to jakoś wyglądać koło sierpnia, tak myślę
mam wrażenie, że cisy rosną?
Kończy się układanie dech, potem olejowanie i jeszcze raz malowanie całej ściany, okiennic, ozdobnych ramek, 2 murków....no i najgorsze za nami, choć jeszcze jest zabawy z listwami, kątownikami, takie duperszmity czasu dużo zajmują, ale to ważne zakończenie
zabrałam wszystkie tawuły Gold Carpet i posadziłam na rabatach cisowych, tu przenosze crexy Ice Dance,,,,dzieląc je oczywiście
wiem, nie pora, ale ryzykuję
praca przy świetle
wstęp dla psów póki, co, wzbroniony, wkoło drzwi jeszcze listwy i malowanie
To ja wczoraj chyba zwariowałam, bo dzieliłam trawy...jesienią zamiast wiosną, bo mi już były potrzebne, może dadzą sobie radę, w sezonie się okaże
Strzygłąm też i dzieliłam kostrzewy, carex Forsted Curls i carex Ice Dance
A tak nawiasem, to rozmnażanie jest fajne będę mieć mnóstwo lawend, wszystko się przyjęło, no dziw
1. buk kolumnowy "Dawyck Gold" - 3 sztuki
2. miskant ML lub gracimilus lub adiago (tego ostatniego nie znam ) - 2 sztuki najmniej
3. kulki bukszpanowe - 7 dużych, mogą być różnej wielkości
4. turzyce "Ice dance" lub Evergold" ( hakonechloe ? ciekawe, czy znajdę w szkółce), ale i tak jeden gatunek - 15 sztuk (chyba zbankrutuję )
5. trzmielina zielono - zółta (mam)
6. Serby - 2 sztuki
7. obwódka bukszpanowa - 20 sztuk
8. berberys admiration kulki - 8 sztuk
9. rododendron za kołem - Nova Zembla (mam), chyba, że znajdę dla niego miejsce na rabacie z jodłą, tam już rosną inne rh, też w tonacji różu i fioletu
1. Buk kolumnowy "Dawyck Gold"
2. miskant ML lub gracimilus lub adiago (tego ostatniego nie znam )
3. kulki bukszpanowe
4. turzyce "Ice dance" lub Evergold" ( hakonechloe ? ciekawe, czy znajdę w szkółce), ale i tak jeden gatunek
5. trzmielina zielono - zółta
Zastanawiam się, czy berberys w głębi może zostać? U Danusi w ogrodzie z lustrem jest połączenie berberysów z zielonym i żółtym. Choć potem berberysy wyautowane były z tego miejsca, pojawiły się w drugiej części ogrodu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=63#reply
Miskanty oba są duże i "rozłożyste", jak jest tam za mało miejsca, to w typie "Morning Light" jest "Adagio" - trochę niższy, mniejszy.
Turzyce - "Ice dance" lekko się rozłażą, więc za parę lat stworzyłyby gęsty dywan. "Evergold" - gdybyś chciała bardziej kontrastowe połączenie.
Piękne są hakonechloe, ale nie zimozielone (ich połączenie z kulami bukszpanowymi to hit Pinteresta ).
Czy jestem zadowolona? Tak. Wprawdzie w Gąszczu dałam plamę i przesadzając je jesienią ub. roku posadziłam zbyt głęboko, przez co dłuuuugo nie mogły dojść do siebie, ale kilka dobrze posadzonych pieknie daje radę. Natomiast nad Rozlewiskiem są cudne.
Rzeczywiście ciut gorzej wyglądają po zimie niz np. Ice Dance, ale jestem zadowolona.