Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 15:19, 15 sty 2015

Ewa przyznam ,że narazie nie myślałam z czym posadzę. Po prostu lubię kwiaty i chcę je mieć. Posadzę je raczej w jednym miejscu ewentualnie poprzetykane jakimiś zimozielonymi może trawami brązowymi bo te mi się podobają jako towarzystwo do innych roślin.Rozważam też taką opcję , że liliowce będę sadziła w części warzywno jagodowej- będę ja w tym roku kończyć przerabiać i tam mam takie wiejskie sielskie rośliny. Ewo mam też sporo roślin którym muszę zmienić miejsce. Pokazywałam na początku wątku- mam takie miejsce narożne jeszcze z matą i sporo tam jest roślin. Będę go zmieniać drastycznie i te rośliny są do wykorzystania nie tylko tam. Więc myślę, że mogę pomiędzy liliowce posadzić te małe iglaste krzaczki i ewentualnie te na pniu.
Tu jest to miejsce do zmiany z roślinami sprzed chyba 2 lat aktualnie są trochę większe.

Bogdzia 21:37, 15 sty 2015

Gocha napisał(a)

Bogdzia jak fajnie , że do mnie zajrzałaś. Muszę przyznać, że ja lubie kupować nowe roslinki( ale chyba nie ja jedna ), wolę kupić fajne rośliny niż ciuchy. Nic tak mnie nie cieszy jak nowe zakupy ogrodowe i obserwowanie jak to później rośnie szczególnie gdy dokonałam dobrego wyboru zarówno przy planowaniu jak i kupowaniu. A że ogród mam dosyć spory i właściwie mam sporo miejsc do poprawy i dużo nowych też mogę wygospodarować to chyba trzeba kupić co nieco. Na wiosne jak tu wsiąkłam to przyznaje się , że część roślin zakupiłam nieprzemyślanie. W tym roku obiecałam sobie kupować z głową ale nie wiem czy mi sie to uda. Część z roślin kupionych na wiosnę będę mogła już dzielić np. trawy te brązowe turzyce, i Ice Dance też mi się rozmnożyły. I może niektóre żurawki podzielę.Posiałam też malwy, naparstnice i bratki więc te będę miała swoje. Obiecuję sobie wysiać też może trochę bylin, stipę i werbene tylko nie wiem gdzie bedę to trzymać. Bogdziu ja muszę dokładnie przejrzeć Twój wątek- ja tylko oglądałam program Mai i jestem zachwycona, więc czas na to żeby chociaż pismo obrazkowe u Ciebie przejrzeć. Pozdrawiam gorąco

Gosiu jeśli chodzi o kupowanie ciuchów i roślinek to jak tak samo jak Ty.Mojego wątku nie ogladaj , są dwa , razem ponad 4000 stron, nie ma sensu. Przyjdzie wiosna to czasem wpadnij i na bieżąco popatrz.Pozdrawiam.
Betka 11:07, 16 sty 2015

Gocha napisał(a)
Ewa przyznam ,że narazie nie myślałam z czym posadzę. Po prostu lubię kwiaty i chcę je mieć. Posadzę je raczej w jednym miejscu ewentualnie poprzetykane jakimiś zimozielonymi może trawami brązowymi bo te mi się podobają jako towarzystwo do innych roślin.Rozważam też taką opcję , że liliowce będę sadziła w części warzywno jagodowej- będę ja w tym roku kończyć przerabiać i tam mam takie wiejskie sielskie rośliny. Ewo mam też sporo roślin którym muszę zmienić miejsce. Pokazywałam na początku wątku- mam takie miejsce narożne jeszcze z matą i sporo tam jest roślin. Będę go zmieniać drastycznie i te rośliny są do wykorzystania nie tylko tam. Więc myślę, że mogę pomiędzy liliowce posadzić te małe iglaste krzaczki i ewentualnie te na pniu.
Tu jest to miejsce do zmiany z roślinami sprzed chyba 2 lat aktualnie są trochę większe.

Roślinek faktycznie sporo będziesz miała co przesadzać ..oj będziesz
Czyli wiosna pracowita się szykuje ?!
Pozdrawiam
Ewa777 12:08, 16 sty 2015

Gocha napisał(a)

Fajny masz tu zestaw roślinek. Nawet tu wystarczyłoby dorzucić liliowców i trawek i byłoby pięknie
Gocha 12:14, 16 sty 2015

Betka napisał(a)

Roślinek faktycznie sporo będziesz miała co przesadzać ..oj będziesz
Czyli wiosna pracowita się szykuje ?!
Pozdrawiam

Beatko mam nadzieję, że będzie pacowita chociaż nie wiem czy mi mój kręgosłup na to pozwoli, bo ostatnio mi zastrajkował na dłużej i boleśniej niż zazwyczaj. Rośliny do rozsadzenia to sa te co rosną na dole bo na tym rogu wyższym to chyba zostaną tylko na brzegu tego rogu posadzę szpalerek bukszpanów i oczywiście wyrzucę matę i może coś dosadzę. Buziaki
Gocha 12:21, 16 sty 2015

Ewa777 napisał(a)

Fajny masz tu zestaw roślinek. Nawet tu wystarczyłoby dorzucić liliowców i trawek i byłoby pięknie

Ewa ja chyba chcę zmienić i zrobić nowe nasadzenia po tej stronie działki na proste linie więc muszę i tu zmienić i jeszcze inaczej je rozplanować tzn. bardziej plamami. I oczywiście usunąć matę. Jeżeli nie będę miała siły na taką reorganizacje to jeszcze maty nie będę sciągać. Czas pokaże. W pierwszej kolejności muszę sie zająć rabatą wzdłuż chodnika do domu z prawej jego strony , tą na którą w lecie wysypywałam trawę. Tam będzie częściowo zacieniona a częściowo słoneczna. I tam muszę wymyślić co posadzić. Ale narazie nie bardzo się mogę skupić , żeby rozrysować i pomyśleć jakie rośliny z tych co mam przesadzić a jakie kupić. Jak to przygotuję to poproszę o pomoc. A jak nie przygotuję to pójdę na żywioł jak to zazwyczaj robię. Buziaki
Ewa777 12:36, 16 sty 2015

Gosiu, mi podobają się Twoje pomysły nasadzeń, więc jak pójdziesz na żywioł, to na pewno będzie pięknie Zdrówka Ci życzę, bo czytałam, że kręgosłup Ci doskwiera.
Gocha 13:45, 16 sty 2015

Ewa777 napisał(a)
Gosiu, mi podobają się Twoje pomysły nasadzeń, więc jak pójdziesz na żywioł, to na pewno będzie pięknie Zdrówka Ci życzę, bo czytałam, że kręgosłup Ci doskwiera.

Dziękuję Ewa, żywioł w nasadzeniach to moja specjalność Ja niestety najpierw kupuję a potem myślę a wydaje mi się , że kolejność chyba powinna być odwrotna Ale ten typ tak ma.Pozdrawiam
Anabell 23:13, 17 sty 2015

Gosiu - widzę kolorowy Twój ogród iście zmienia się, mało jeszcze przejrzałam, ale wrócę. Serdecznie pozdrawiam.
Gocha 23:38, 17 sty 2015

Anabell napisał(a)
Gosiu - widzę kolorowy Twój ogród iście zmienia się, mało jeszcze przejrzałam, ale wrócę. Serdecznie pozdrawiam.

Haniu miło mi , że wpadłaś.Zapraszam częściej i na dłużej. Pozdrawiam