Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Mirelli 17:00, 30 cze 2017

Do góry
Ta róża zasługuje na więcej zdjęć

Ptasi gaj 16:57, 30 cze 2017

Do góry
Znowu jakieś szaleństwo nad nami

Ogród Mirelli 16:52, 30 cze 2017

Do góry
Artemis

Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:50, 30 cze 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Kochane, idąc za ciosem rozgrzebałam kolejną rabatę z przodu domu .
Pokażę Wam stan obecny, bo rady potrzebuję, choć widok dla ludzi o mocnych nerwach .
Rabata została powiększona i dostała lampę. Duże elementy pozostają (patrząc od lewej - ciemnozielony dereń, dereń sibirica variegata, tuja, kolejny dereń tym razem elegantissima, 2 żółte trzmieliny, grupa 3 jałowców (zielone drzewko, niebieskie a'la bonsai, żółty krzew), kolejny dereń sibirica variegata, biało-zielona trzemielina cięta w kulę i kosodrzewina). Do przesadzenia czerwone berberysy (jeden do wywalenia bo zdechł), mała danica, szałwia, której nie widać, sadzonki żółtej trzmieliny itp.

Foty:

I teraz tak - pytania dotyczą centralnej części tj. przede wszystkim miejsca wokół tuji i dwóch dereni.
1. Co posadzić po bokach tuji? Myślałam o miskantach gracilimusach bo bardzo mi się podoba połączenie dereni i gracków.
2. Jak widać na drugiej focie mam 1 derenia elegantissima w doniczce - posadzić go tam gdzie stoi czy dać go przed tuję? Jeśli tak gdzie jest teraz to co wyższego dać przed tuję? Może jakąś białą hortensję nie za wysoką?

3. Po prawej, pomiędzy derenia a tego niebieskiego jałowca, a w zasadzie pod nim chciałam dać moje kupione wczoraj tawułki. Może dokupić ich więcej (tzn. tego samego rodzaju) i pociągnąć je aż do jałowca zielonego?

4. I wtedy pomiędzy zielonym dereniem a tym jasnym też dać tawułki.

Przed dereniami posadziłabym może pas z żółtych trzmielin ciętych w kulki, szałwię a na samym brzegu obwódkę z tujek danica.

Co myślicie? Miałoby to ręce i nogi?

Kasiu wracam do Ciebie i już Ci piszę o co mi chodziło. Bo jak patrzę na zdjęcia, to mimo że nie masz tam żadnych kwitnących bylin, to masz tam sporą różnorodność kolorystyczną krzewów: ciemnozielony, zielony, żółty, niebieski, bordowy i jeszcze pstrokate derenie i trzmieliny. Dlatego też pomyślałam w kierunku uspokojenia trochę tej rabaty w tej rozmaitości. Stąd na szybko (zbyt szybko, za co się kajam!) pomysł aby derenie (które nota bene bardzo lubię i absolutnie nie wolno Ci ich wyrzucać, nie to miałam na myśli, żeby się ich całkiem pozbywać) zamienić na białe hortensje bukietowe, krzewy o zielonych liściach. Jeżeli derenie zostają (tego elegantissima posadziłabym obok tego drugiego elegantissima, niech stworzą grupę), to zabrałabym oprócz berberysów żółte trzmieliny i nie dodawałabym już nic żółtego.

Chyba zbyt pochopnie Ci o zabraniu tych dereni napisałam, jednak co nagle to po diable. Po prostu przede wszystkim one rzuciły mi się w oczy, a faktycznie jak zabierzesz berberysy to już będzie zupełnie inny efekt, spokojniejszy i derenie bardzo dobrze się tam odnajdują.

Gracillimusy po bokach tuji, tak aby razem stworzyły płynną formę lekkiego łuku to fajny pomysł. Hortensja przed tuję (wcale nie musi być niska) też. I ja bym pokusiła się o wypełnienie pustej przestrzeni na tej rabacie trawami właśnie. Dołożyłabym rozplenice pod tym ciemnozielonym dereniem i przed jałowcem drzewkiem. Środek wypełniłabym może niższymi trawami i bylinami (np. jeżówki w intensywnie różowym kolorze, ale jeden rodzaj), a na brzegu może obwódkowo szałwia/lawenda. Za tawułkami w tym miejscu, które proponujesz jestem na tak, powtórzyłabym je może jeszcze gdzieś na tej rabacie (może między ciemnozielonym dereniem i dereniem sibirica?). Ale traw to mi u Ciebie brakuje.

Kasiu, to jest oczywiście moja subiektywna wizja i propozycja. Nie musi Ci się podobać i nie musisz się w żaden sposób do niej stosować. Nawet jeżeli napiszesz, że mój pomysł w ogóle Ci nie odpowiada, to ja się przecież nie obrażę, bo to nie o to chodzi. Ma prawo Ci się nie podobać. Ja tylko poddaję swój pomysł, a czy go wykorzystasz czy też nie to już jest całkiem inna sprawa. Przede wszystkim Ty musisz czuć się dobrze patrząc na tę rabatę.

Po to jest forum, żeby dyskutować, wymieniać opinie, pomysły.

P.S. Jeszcze raz napiszę, że ten ciemny dereń to mi się tak podoba, że bym Ci go normalnie ukradła
Ogród Mirelli 16:47, 30 cze 2017

Do góry
Honey Milk

Ogród Mirelli 16:44, 30 cze 2017

Do góry
Pierwsze kwiaty Weeding Piano

Ogród Mirelli 16:41, 30 cze 2017

Do góry
Herzogin Christina

Ogród Mirelli 16:37, 30 cze 2017

Do góry
Moje ulubione i pięknie pachnące lilie św.Józefa

Jurajski Ogród 16:34, 30 cze 2017

Do góry

Na jakiś czas wystarczy chyba fotek, coby Was nie zanudzić...
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 16:25, 30 cze 2017

Do góry
Rozumiem, bo ja zwykle też nie wiem co mam napisać.
1. Ze szklarni jestem bardzo zadowolona, nadal. Przyzwyczaiłam się już i zapominam jej zdjęcia robić. W tej chwili rosną tam w ziemi pomidory, ogórki, aksamitki, tytoń langsdorfa, i coś tam jeszcze co się powysiewało. Dziś wysiałam tam jeszcze do wielodoniczek malwy czarne i groszki pachnące niskie Knee-Hi.
2. Bardzo dziękuję za podpowiedź w sprawie róż. Zaraz sprawdzę. Podobają mi się ostatnio drobne kwiatuszki, maleńkie listki i koronkowy pokrój róż. Widzę je tu nieraz u sąsiadów ale nie wiem jakie to odmiany. Jeśli pojedynczy kwiat to może mieć większą średnicę, generalnie szukam róż z widocznym środkiem. Drobne kwiaty mogą być pełniejsze.
Ta mi się spodobała w 2015r. na dniu róż w Kutnie.
Ogród Bogusława 16:19, 30 cze 2017

Do góry
Przycięte świerki z góry
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:11, 30 cze 2017

Do góry
Witam . w tamtym roku zrobiłem nowy trawnik był bardzo ładny a w tym roku zrobił się taki jak na zdjęciu czy ktoś mi pomoże uzyskać ładny trawnik?Z góry dziękuje
Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 16:01, 30 cze 2017

Do góry
Co to może być? Nie wysokie, kupiłam do pojemnika.
Mały ogródek Eli 15:55, 30 cze 2017

Do góry
Przejscie zrobione wg pomyslu Danusi. W tym roku zaslaniamy mur sasiada
Fragment widac w tle.
Mały ogródek Eli 15:52, 30 cze 2017

Do góry
bleebla napisał(a)
Ela, możesz pokazać jak wyglądają amanogawy teraz? Dobrze pamiętam, że je masz prawda?

Amonogawy najpiekniej wygladaja wiosna oblepione kwiatami i jesienia, kiedy sie przebarwiaja.
Mały ogródek Eli 15:49, 30 cze 2017

Do góry
Zdjecia sprzed dzisiejszej ulewy, nie wiem czy cos sie uratuje

"Póki życie trwa..." 15:49, 30 cze 2017

Do góry
benia9185 napisał(a)
wieczorową porą tylko znalazłam ,pewnie tropiłam fruczaka gołąbka,bo on stałym gościem był o takiej porze

Zachwyciły mnie te widoczki
Pogubiłam się po drodze... 15:47, 30 cze 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
[img

śliczne zdjęcia
co do cisów - jak Toszka pisze, że widzi nadzieję to jeszcze ich nie maluj
ja jeszcze poproszę o kilka fotek róż jak znajdziesz chwilę
Pogubiłam się po drodze... 15:43, 30 cze 2017

Do góry
I śmiałek darniowy
Ogród Bogusława 15:38, 30 cze 2017

Do góry
Hosty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies