Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:27, 27 lip 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Potwór przepiękny--fakt buksy rosną jak szalone ja też należę do tych co wolą żeby wolniej rosły.Swoje małe przycięłam wczoraj o 3 cm żeby gęstniały. Czochy suche wstawiam w buksy to też fajnie wyglądają albo w cisy.Pytanie czy te patyczki wbijasz w ziemię ,czy to nie szkodzi korzeniom czy one tylko stoją na ziemi ????
Halinko, podejrzewam, że większość ogrodników cieszy się gdy rośliny rosną bujnie i nabierają masy Niestety u mnie ogród maleńki a wszystko rośnie i robi się ciasno. Gdy tnę bukszpany to skracam je na maxa - praktycznie staram się usunąć cały nowy przyrost. Idealnie byłoby przycinając zostawić te kilka milimetrów świeżego przyrostu - wtedy bukszpany byłyby idealnie zielone. Tak się zastanawiam jak to by się skończyło dla moich bukszpanów gdybym je wiosną przycięła do granicy gołych części gałązek i czy wtedy by ładnie odbiły i do lata ładnie się zazieleniły? Czy masz jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Patyki do hortensji wbijam mocno w ziemię (muszą być stabilne aby podtrzymać łodygi hortensji). Do tej pory nie zauważyłam jakikolwiek negatywnych skutków (a tę metodę stosuję już 3 rok)
Anabelkami macham
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 00:26, 27 lip 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)

No, to marudzisz Pani nad tą ilością. Ja mam 2000 m2 i tylko w najcięższych pracach mój J pomaga mi.
Dasz radę i... naprawdę bardzo bym chciała zobaczyć jakie cudo wyczarujesz.

Zaproś budowlańca. Niech domek obejrzy i powie co ratować, a jakie fragmenty wyburzyć. Wtedy podejmiesz decyzję.
Mówią, że "stary wóz skrzypi, ale dobrze służy"
Ten domek ma ciekawą formę. Podejrzewam, że najwięcej będzie kosztów z dachem. Wyjdzie pewnie tyle co byś musiała zapłacić za położenie na nowym domku. Czyli jeden koszt się zrównał – stary = nowy.
Opowiem coś. 2 lata temu naprawialiśmy dach na naszym domu. Jest kryty blachodachówką i od początku był nienajlepiej zrobiony. W kuchni miewaliśmy wodospady wody. W kilku innych miejscach ciekło. Koszmar. Wreszcie znalazła się kasa i dobra uczciwa ekipa. Pochodzili po dachu i powiedzieli, że da się zrobić. Ale ja już sobie wcześniej wymarzyłam, że zmienię kolor. Zapytałam co lepiej wymienić blachę, czy malować. Obliczyli i wyszło prawie jednakowo dużo Zrezygnowałam i mam stary dach, który zresztą okazuje się, że choć blacha była, gdy budowaliśmy najtańsza możliwa na rynku, to jest to ThyssenKrupp, nie do zdarcia podobno.
Nie sprawdzisz, to nie będziesz wiedziała jaką decyzję podjąć.

Będziesz musiała wstawić okna, może drzwi również, ale to są koszty także w nowej budowie. Zawsze zostają ściany, które trzeba wzmocnić, co jest mniejszym kosztem niż stawianie nowych. Dasz radę i domek będzie cud miód
A te 3 tys. za wyburzenie przyda Ci się.

właśnie zaprosiłam budowlańca,mowił że dach oby nie przeciakał,teraz jak mamy te deszcze leje się na głowę,jest druga opcja bo domek ma na starych zasadach budowlanych czyli 25 metrów kwadratowych,jest kicha bo scianek działowych nawalone od groma i nie wiadomo jak to ułozyć by funkcjonowało,dziś mamy przepisy ze można 35 metrów kwadratowych,na swojej pierwszej działeczce na ziemi stawiałąm już fundamenty na 35 metrów i skończyło się na fundamentach,ja jestem finansowo ograniczona i nie mogę na to liczyć że mi spadnie kasa z nieba na budowę mam straszny dylemat mimo to dziękuję za radę-przeanalizuję to

MOJA ratowana da Ciebie
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:09, 27 lip 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Nadrabiam zaległości u ciebie. Anula/Zana i jej przydaśki to Ogród z rzeźbą. Klonik sprawdź gałązki - jak jest w nich życie odbije. Ja swoje mam w doniczkach. Chowam na zimę. Ale wystarczy, że zapomnę podlać - już schnie i traci liście. Potem odbija. Czasami po kilku miesiącach dopiero. Wigoru dostał po przesadzeniu do lekko kwaśnego podłoża.

Bukszpan Jabba (przepraszam ale to skojarzenie też miałam) niezmiernie mnie zadziwia. Ogromny jest i niespotykany. Języczki są u mnie też w dziurach. Wręcz mam więcej dziur niż liści. U mnie to przysmak ślimaków. Mam i na języczki i na ślimaki nerwa.
Iwona, u klonika sprawdziłam gałązki - niektóre przyschnięte ale niektóre wyglądają na żywe. Czekam cierpliwie
Jabba? No faktycznie coś w tym moim buksie z Jabby jest Jest naprawdę duży i za chwilę będę miała problem, że nie będzie na niego miejsca - a niestety tnę ile się tylko da
Najwygodniej byłoby posypać granulki na ślimaki ale nie sypię, bo mam małego psiaka i boję się, że mógłby wziąć do mordki

Powojniki zostawiam
Ponownie kwitną po króciutkiej przerwie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:51, 26 lip 2017

Do góry
Sto lat, sto lat Buziaków milion
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 23:49, 26 lip 2017

Do góry
Gosia dzisiaj miałam piękny dzień i bardzo Ci dziękuję.

Jestem pod wrażeniem tego co tworzysz, pasji i cierpliwości do wszelkiego rodzaju siewek i sieweczek.
Ogrom wykonanej pracy ogrom, ciekawie dobrane rośliny - nie ma takiego ogrodu na forum tak cierpliwie obsadzanego - piękne plamy koloru już są.

Fotki wstawię tylko przetrawię i wiesz co zachciało mi się iść do ogrodu coś robić choć już chcę zrobić przerwę

pozdrawiam

i tymczasem podkoloruję Ci wątek

też się zachwyciłam i już nazwy zapomniałam rad...

Malutki pod lasem 23:47, 26 lip 2017

Do góry
Jeszcze zdążyłam Wszystkiego najlepszego
W piaskownicy 23:34, 26 lip 2017

Do góry
W zeszłym roku na jesień zakupiłam róże, ładnie zaczęły wypuszczać, ale niestety tylko tyle z nich zostało. Czy coś mogę jeszcze dla nich zrobić?
W piaskownicy 23:23, 26 lip 2017

Do góry
W piaskownicy 23:22, 26 lip 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 23:22, 26 lip 2017

Do góry
admete napisał(a)

fajnie myć garki z takim widokiem

potwierdzam, że widoczek jest czadowy! sama bym taki chciała mieć hortki biją po oczach!
W piaskownicy 23:20, 26 lip 2017

Do góry
W piaskownicy 23:18, 26 lip 2017

Do góry
W piaskownicy 23:17, 26 lip 2017

Do góry
zmoknięta parole, większość pąków gnije, zanim w pełni się rozwinie, u mnie pada, pada, pada, ciągle pada

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:16, 26 lip 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ja na szybko bez wnikliwości ... Jaki buk?

Mam do sprzedania buk DAWYCK GOLD wys ok 3m
Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:16, 26 lip 2017

Do góry
Problemów cd

Tym razem z iglakami.

Najpierw jałowiec chiński Robusta Green. Dziś oczyściłam środek drzewka, bo nazbierało się dość dużo brązowego igliwia. Pomyślałam, że się oczyszcza. Ale zaniepokoiły mnie brązowe końcówki łusek. Czy jest powód do interwencji?

Młode świerki serbskie żółkną od środka i tracą igły. Na jednym drzewku zauważyłam jakby wyciek żywicy:

I jeszcze jodła balsamiczna nana - brązowieją igły. Wiosną była przesadzana.

Czy istnieje jakieś zagrożenie dla moich roślin? Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam
"Miastowi" na wsi ;) 23:15, 26 lip 2017

Do góry
Z tyłu ogrodu wsadziłam kilka hortensji "bobo" w towarzystwie ostnicy, póki co wszystko małe, ale i tak pole zmienia się na lepsze
W piaskownicy 23:14, 26 lip 2017

Do góry
Miejski ogród w wersji mini 23:14, 26 lip 2017

Do góry
Goście, goście .

Atacama pod lasem 23:14, 26 lip 2017

Do góry
Jak posadzić miłorzęby?
Duży trójkąt (znak zapytania to ewentualna dodatkowa miejscówka):
- widok z okna w kuchni:

- widok z góry:
W piaskownicy 23:13, 26 lip 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies