Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Z Pszenicznej ... 22:48, 19 cze 2017

Do góry
Czyściec z różami fajnie wygląda. Mnie w tym sezonie urzeka stipa. Rośnie jakby wcale nie było tych anomalii wiosną. U Ciebie w duecie z szałwią przepiękna.
Cały taras znakomicie się prezentuje. I meble, i zadaszenie, a najbardziej to drzewko u stóp.
Granatowe ostróżki plus pergola w tle...ach!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:18, 19 cze 2017

Do góry
Poszłam sobie z ławeczki - bardzo pracowity dzień miałam

Jak musi być tym drozdom (?) dobrze u Ciebie, skoro nawet do zdjęcia pozują

Zgadzam się, że stipa króluje w ogrodach

Ogród Mirelli 17:21, 19 cze 2017

Do góry
inag napisał(a)

Nigdy nie widziałam tej trawy "na żywo" dlatego ciężko mi ją oceniać ale patrząc na zdjęcia w internecie i to co piszą o Phoenix Grass na forach to jest bardzo podobna właśnie do stipy. Odróżnia ją to że niby ładnie rośnie też w zacienionych miejscach i nie przeszkadza jej codzienne podlewanie a ja myślę właśnie, że to z powodu wody stipa u mnie marniała. W tym roku chciałam zamówić tylko kilka sztuk tak na próbę, żeby zobaczyć jak wygląda w realu. W razie czego to przesadziłabym ją gdzieś z tyłu i po kłopocie. Nie wiem dlaczego ale kusi mnie ta trawa
Ta turzyca rzadkokłosa Carex remota, o której piszesz jest bardzo ładna. Masz ją jeszcze? Przetrwała zimę?

A ja mam i jedną i drugą Remota do jedna z moich ulubionych, dziwię się, że tak mało popularna.
Mój ogród pod lasem 15:21, 19 cze 2017

Do góry
Jedną w wersji oszczędnościowej. Ona się ładnie rozrasta i dzieli i nie ma żadnych szkodników. Stoi sztywno - same plusy. W wersji na już to 5 szt. - wejdzie tam.

Stipa do szałwii jak najbardziej.
Mój ogród pod lasem 14:56, 19 cze 2017

Do góry
Masz rację Ewa, nie wiedziałam jak to ująć ,ale faktycznie nie chciałabym żeby wyszedł misz-masz A stipa gdzies pomiędzy tymi fioletami zagrałaby?To jedyne miejsce gdzie mogłaby rosnąc a tak bym ja chciała

I doradż skoro masz z ta kocimiętką doświadczenie ile sztuk posadzić,żeby ładną plamę stworzyła?
Z Pszenicznej ... 14:36, 19 cze 2017

Do góry
Róże, szałwie, lnica, czyściec, stipa... takie tam jak to mawiają

Mój ogród pod lasem 12:48, 19 cze 2017

Do góry
Naoglądałam się przez ostanie dni różnych ogrodów na Ogrodowisku i znowu cos chce u siebie zmienić Pod nóz idzie bylinowaAle jak to bywa zazwyczaj nie wiem co mam zrobić bo problemów jest kilka.Teraz w czerwcu i w sumie już od wiosny( za wyjątkiem maja kiedy kwitnie kilka piwonii) jest tu nudno i zielono.
Fotka jest z lipca ubiegłego roku gdy kwitna już anabelki , rudbekie i liatry

Chciałabym koniecznie zmienić dół rabaty- te zielone niskie krzaczki obok anabelek to berberys kobold.Wkurza mnie bo nie przebarwia się jesienią a i kształtu nie mogę uzyskać atrakcyjnego wiec nie wiem...wywalić?
Może w to miejsce przesunąć niewidoczne tu red barony?teraz rosna w bardziej zacienionym miejscu. Tylko co Red baronom dac w nogi na słońcu?
Gdzie na tej rabacie wcisnąć szałwię i stipę? W prawym dolnym rogu rośnie niby stipa,ale tak bez pomysłu więc można ją gdzies przesunąć..tylko gdzie?

Macie jakieś pomysły? chciałabym żeby cokolwiek dzialo się tu do lipca
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:21, 19 cze 2017

Do góry
Kasia, czapki z głów - zwiewnie, lekko, urokliwie - mega przyjemnie, wyobrażam sobie jak te trawy Ci cudnie szumią.

I nie wierzę, że u mnie cała stipa padła po zimie, a u Ciebie tak pięknie rośnie, no jak to możliwe?
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 09:14, 19 cze 2017

Do góry
Ciesze się razem z Tobą ze zdrowienia Kici Ja swojego karmiłam łyżeczką gotowanym ryżem z marchewka, marchewka strasznie mu zasmakowała , może tez spróbuj? Mój wet dał mu jakiś specyfik na pobudzenie pracy jelit i na apetyt...może to?

A ogródek pięknieje w oczach Stipa potwór Moja jeszcze nie kwitnie i nie jest taka grubaśna
Malutki pod lasem 23:27, 18 cze 2017

Do góry
Stipa z bukszpanami fajnie będzie wyglądała, tylko ona najładniejsza w pierwszym roku. W drugim sezonie jak nie zarośnie cała to okropnie to wygląda. Ja wszystkie takie połowiczne wywaliłam.
Aniu pomyśl o innych trawach. Ja już teraz patrzę, żeby sadzić rośliny takie, które dłużej będą cieszyły. Ciągłe tyranie i wymienianie już mi nie odpowiada.
Ogród Mirelli 19:57, 18 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ilonka ja zawsze szczerze piszę co mi się podoba, a co nie. Trawa o której piszesz mi się nie podoba
Stipa jest jedna jedyna w swoim rodzaju i zamiennika nie znajdziesz. Wiem, bo też szukałam - pisałam Ci o tym wcześniej.

Znalazłam zdjęcia moich traw, które w ubiegłym roku kupiłam do donic. Fajna była turzyca rzadkokłosa Carex remota - to ta soczyście zielona z cienkimi źdźbłami na zdjęciach.
Może by taka Tobie odpowiadała

I to właśnie sobie cenię Bez owijania w bawełnę.
Nigdy nie widziałam tej trawy "na żywo" dlatego ciężko mi ją oceniać ale patrząc na zdjęcia w internecie i to co piszą o Phoenix Grass na forach to jest bardzo podobna właśnie do stipy. Odróżnia ją to że niby ładnie rośnie też w zacienionych miejscach i nie przeszkadza jej codzienne podlewanie a ja myślę właśnie, że to z powodu wody stipa u mnie marniała. W tym roku chciałam zamówić tylko kilka sztuk tak na próbę, żeby zobaczyć jak wygląda w realu. W razie czego to przesadziłabym ją gdzieś z tyłu i po kłopocie. Nie wiem dlaczego ale kusi mnie ta trawa
Ta turzyca rzadkokłosa Carex remota, o której piszesz jest bardzo ładna. Masz ją jeszcze? Przetrwała zimę?
Typografia ogrodu 22:37, 17 cze 2017

Do góry
Tak sobie rozmyślam co by uporządkować mój przechowalnik pod brzozami i chciałam moje rysunki pokazać co o tym myślicie. Moje założenie jest takie by wykorzystać to co już mam (cześć tam już rosnie choc wymaga przesądzenia)i by nie dodawać nowych gatunków.
Teraz rosną tam bez ładu i składu: klosownice, id, biała jeżówka, stipa, hosty, runianka i barwinek wariegata. Id i runianka nie dają tam rady, jezowki i klosownice super. Host mam mało i każda inna i mnie drażnią raczej bo słabe są. No i jakieś niejednorodne rozrzucone 15 brzóz

Rabata ma 10x10 metrów. Od góry jest południem kiedyś będzie żywopłot z cisa (jeśli raczy przeżyć)ale cienia rzucać raczej dużego nie będzie. Od lewej jest trakt od dołu bezpośrednie sąsiedztwo pasa trzcinnika. Ważne jest tez to by możliwie zadarnic ten teren bo to spora powierzchnia
I wyrysowała na razie tak

Jestem w polu 19:14, 17 cze 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Nadrobiłam fotki z ogrodu. Pięknie masz, stipa szaleje a zawilce jakie wytrwałe Róże piękne. Fotka z Jude nie chce mi się otworzyć

To nie wiem o co chodzi z tą fotką, ale ja ją widzę. Specjalnie dla Ciebie

Jestem w polu 13:40, 17 cze 2017

Do góry
Nadrobiłam fotki z ogrodu. Pięknie masz, stipa szaleje a zawilce jakie wytrwałe Róże piękne. Fotka z Jude nie chce mi się otworzyć
Ogród Mirelli 12:48, 17 cze 2017

Do góry
Ilonka ja zawsze szczerze piszę co mi się podoba, a co nie. Trawa o której piszesz mi się nie podoba
Stipa jest jedna jedyna w swoim rodzaju i zamiennika nie znajdziesz. Wiem, bo też szukałam - pisałam Ci o tym wcześniej.

Znalazłam zdjęcia moich traw, które w ubiegłym roku kupiłam do donic. Fajna była turzyca rzadkokłosa Carex remota - to ta soczyście zielona z cienkimi źdźbłami na zdjęciach.
Może by taka Tobie odpowiadała

Ogród pod lasem 11:31, 17 cze 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Ola, pocieszylas mnie polowicznie co do zawilcow A Tobie Iza radzę jednak spróbować bo w zacienionym ogrodzie dużo odpowiednich miejsc dla zawilcow
Te Honorine Jobert ponoć rosną wielkie, 70 cm więc chyba pieknie wygldac będą na tle cisow

U Ciebie szczęściaro nawet stipa daje radę hahah Ale jasne, że spróbuję, jak padną to trudno.
Moja bajka 21:27, 16 cze 2017

Do góry
okazuje się, że dąbrówka genialnie sprawdza się jako roślina zwisająca
Dereń wyhodowany z patyka, a kobea i stipa z nasion, więc donica obsadzona bezkosztowo (tylko nasionka grosiki kosztowały ).

powojnik przy drewutni. Stasik, czy jak mu tam. Cudny jest .
Na huśtawce miło płynie czas... 12:53, 16 cze 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)
drogawo te misakanty. Ostsnio widzałam rekord- stipa za 37 zł!

Kasiu, u nas takie ceny są. To były spore sadzonki. Stipa całkiem sobie za 7zł. Gdybym nie miała swoich siewek-niespodzianek, to pewnie bym wzięła.
Na huśtawce miło płynie czas... 12:48, 16 cze 2017

Do góry
drogawo te misakanty. Ostsnio widzałam rekord- stipa za 37 zł!
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 08:37, 16 cze 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Super, że koto już ok ☺ Rozumiem ulgę!
Znakomita stipa u Ciebie!

Dziękuję nie jest jeszcze zdrowa i wciąż się martwię,bo nie ma zupełnie łaknienia a niknie w oczach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies