Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Pszczelarnia 13:25, 22 cze 2017

Gruszko, pytanie na już, pomóż. Co posadzić czerwonego między liliowcami Stella d'Oro. Co w ogóle, niskiego jako one, posadzić. Coś, co będzie miało inny pokrój i liście. No nie wiem.... . Liście mogą być takie same ale wtedy kolor musi być bordowy albo czerwony. Może być bylina, może być krzaczek, krzewinka (ma do dyspozycji 50 cm szer.). Niedaleko jest Admiration i róża miniaturowa czerwona, dalej małe hosty żółte.
Gruszka_na_w... 15:13, 22 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Gruszko, pytanie na już, pomóż. Co posadzić czerwonego między liliowcami Stella d'Oro. Co w ogóle, niskiego jako one, posadzić. Coś, co będzie miało inny pokrój i liście. No nie wiem.... . Liście mogą być takie same ale wtedy kolor musi być bordowy albo czerwony. Może być bylina, może być krzaczek, krzewinka (ma do dyspozycji 50 cm szer.). Niedaleko jest Admiration i róża miniaturowa czerwona, dalej małe hosty żółte.

Najpierw pokażę, z czym zestawiłam u siebie
Po bokach mam bodziszka i chyba jakiś niski przetacznik, a z drugiej strony funkie i pysznogłówkę.

Sprawdziłam na rozplenicy, że dobrze do niej pasuje żurawka krwista (długo kwitnie) lub taka z czerwonymi żyłkami na liściach (kwiat bardziej w róż wpada)

U mnie liliowce trochę nietradycyjnie rosną, bo w kupce.(zdjęcie z ubiegłego sezonu)

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 17:22, 22 cze 2017

Gruszeczko, ale masz pięknie. I wszystko tak ładnie stoi i nic Ci się nie pokłada U mnie część bylin i traw się normalnie rozkłada na rabatach. Stipa calamagrostis kompletnie się rozłożyła i na dodatek w drugim sezonie przekroczyła podawaną dla niej wysokość docelową. Jak planować rabaty, jak rośliny robią co chcę? ech...

Co do Twojej róży to może jest to Mainzer Fastnacht? Inna nazwa to Blue Moon Pewności oczywiście nie mam

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 20:44, 22 cze 2017

Ewo/Ando, prawdopodobnie utrafiłaś z nazwą. Pooglądałam zdjęcia tej róży i moja ma bardzo wiele wspólnych cech z Mainzer Fastnacht. Nazwę Blue Moon chyba łatwiej mi będzie zapamiętać. Dziękuję za pomoc.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:21, 22 cze 2017

Burzowo się zrobiło, ale czy popada, nie wiadomo. Znowu sucho. Podlewam tylko warzywnik i hortensje oraz turzyce. Dziwne one. W jednym miejscu rosną tak, że chciałoby się je wcisnąć wszędzie, a pół metra obok ledwie zipią.
Te okazałe wyglądają tak

Turzyca Silver Sceptre i chyba Evergold. Rozplenice rosną w każdym miejscu.

W cienistych zakątkach kwitną tawułki Arendsa. Zadowolona jestem z rabaty wzdłuż zachodniej ściany budynku. Rośliny ładnie się rozrosły. Hortensje, tawułki, paprocie, funkie i jarzmianki dobrze się spasowały. Bezobsługowo jest. Nawet chwasty tam nie rosną.

Rododendrony na podokiennej wypuściły sporo nowych liści. Runianka i bodziszek tworzą solidną obwódkę. Funkia i tawułki robią za zadarniacze. Pielić nie trzeba.

malkul 21:28, 22 cze 2017

Haniu widzę naparstnice. Czy wiesz może dlaczego one są i niskie i wysokie? Jest jakaś zależność?
Gruszka_na_w... 21:31, 22 cze 2017

Po zmianie nasadzeń w pojemnikach bratki trafiły na rabatki. Może się wysieją. Spełniają rolę białych akcentów.

Aktualny stan anabelki i pierwsza lilia

Najzwyklejszy czyściec wełnisty też może być ozdobą rabaty. Jeszcze trochę pozwolę mu kwitnąć.

Tu szerszy plan (na pierwszym planie nasadzenia wokół studni).

Gruszka_na_w... 21:37, 22 cze 2017

malkul napisał(a)
Haniu widzę naparstnice. Czy wiesz może dlaczego one są i niskie i wysokie? Jest jakaś zależność?

U mnie rosły dość gęsto. W pobliżu miały żarłoczne miskanty. Wygląda mi to na efekt walki o byt.Jedne załapały się na większą ilość pożywienia i słońca. W moim bałaganie nasadzeniowym te różnice nie są wadą.
Czy swoje masz z wysiewów na rabacie, czy z nasadzeń? Pytam, bo swoje chciałabym powtórzyć z samosiewu. Nie wiem, kiedy je ścinać.

Ostatnie podrygi

AnnaCh 22:03, 22 cze 2017

U mnie też sucho bardzo Mam nadzieję, że spokojnie popada i będzie bez żadnych niespodzianek w stylu gradu.
Czyściec bardzo fajnie wygląda, lato u Ciebie bardziej zaawansowane, anabelki w większym rozkwicie. Fajnie, że masz takie zadarniacze, że z pieleniem troszkę lepiej
Gruszka_na_w... 22:04, 22 cze 2017

Jesienią wyprowadzałam z ogrodu grupę dużych krzewuszek. Było ich chyba 5 i po kwitnieniu tak sobie wyglądały. W ich miejsce wsadziłam tawlinę jarzębolistną, obielę, kalinę Watanabe, kalinę Compactum, fothergillę i hortensję dęblistną. Watanabe zmroziły kwietniowe przymrozki i ledwie zipie. O dębolistnej pisałam parę postów wcześniej. Obiela, Compactum i fothergilla to maluszki. Najbardziej zadowolona jestem z tawliny. Bardzo wcześnie startuje wiosną, a teraz swoimi kwiatami spasowała się z bzem Aurea. Na drugim zdjęciu śmiałek darniowy. Opryski z PW chyba mu służą, bo wyjątkowo w tym roku nie podłapał rdzy. Muszę go już podzielić, bo rośnie w tym miejscu 5 rok.

Perukowiec podolski straszy swymi perukami.

Podrosły mi drzewa sadzone na przedpłociu i zaczynam je widzieć zza żywopłotu. Fajne, jasne tło daje oliwnik. Powinnam przyciąć tawuły, żeby odsłonić rosnące obok turzyce CF, ale te pierwsze lubię w fazie kwitnienia. Jeszcze się wstrzymam z cięciem.

Wciąż brakuje wysokiej przesłony na zachodniej granicy. Jeszcze 3-4 lata

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies