Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:55, 19 lip 2017

Do góry
Dziękuję Danusiu za zainteresowanie.
Rzeczywiście nie pomyślałam że nic mój opis nie mówi. Zdjęcia nie zrobiłam ponieważ pewnie niezbyt wiele byłoby widać, bo wokół pola. Narysowałam plan

- zielone to żywopłot grabowy
- niebieskie to szpaler np. tawułki
- czerwone to drzewa nad którymi się zastanawiam, chciałabym ozdobne np. tulipanowca ale również poczciwą polską lipę
- jako najniższą partię może posadzę lawendę.

Długość drogi 200 metrów. Zastanawiam się co ile sadzić drzewo i właśnie jak. Czy każde ma być inne czy np. 2-3 obok siebie takie same. Nie mam pojęcia co będzie dobrze wyglądało. Nie ma problemu z dużymi drzewami, bo nic nie będę zacieniać czy zasłaniać. Po prawej sąsiad ma pole uprawne a reszta to moje. Przed stawem buduję dom, gdzie chcę ogród zagospodarować w podobnym stylu jak ogród z lustrem realizacji Danusi. Nad drogą gminną chcę zrobić przedogródek podobny do Twojego Danusiu. Droga jest tam nieutwardzona i bez chodnika i z pewnością przez najbliższe naście może dziesiąt lat nikt tego nie zmieni.
Szerokość mojej drogi mogę dowolnie regulować, bo mam dość dużo miejsca. Teren jest o podłożu raczej gliniastym, tak w połowie jest parę metrów, które rok w rok na wiosnę i jesienią jak pada podmaka i przez dłuższy czas stoi woda. Nawet staw tego nie zniwelował.
Myślę że wszystko powiedziałam. Bardzo proszę o radę
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:51, 19 lip 2017

Do góry
admete napisał(a)

Niezwykłe kolory!
Pogubiłam się po drodze... 10:49, 19 lip 2017

Do góry
zostawiam odrobinę moich bieszczadzkich wspomnień
Kwiaty we włosach 10:48, 19 lip 2017

Do góry
Aurelia jeszcze dalej przycinam krzaki, wczoraj wyrywałam chwasty, dzisiaj dalsze prace w ogrodzie.

Moje wiosenne bratki jeszcze wyglądają tak, są niezdarte

Stylowe Nordowisko 10:47, 19 lip 2017

Do góry
Stipa pożarła szałwie.
Funkie - Hosta 10:44, 19 lip 2017

Do góry
Niestety nie mam lepszego aparatu.

Faktycznie opryskałam je targetem w poniedziałek, a wczoraj zrobiłam zdjęcie.

Czy powinnam powtórzyć oprysk, bo niestety w ten sam wieczór kiedy opryskiwałam, spadł deszc?

Zastanwiam się dlaczego mszyce zaatakowały tylko te funkie. Obok rosną inne i one są zdrowe (ale na wszelki wypadek opryskałam wszystko)

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:42, 19 lip 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:41, 19 lip 2017

Do góry
Witam z pomorskiego :) 10:41, 19 lip 2017

Do góry
Witam serdecznie. Może i mnie przyjmiecie do swojego grona i nie szczędząc rad pomożecie stworzyć przyjemny ogród. Od maja jestem posiadaczką ogromnego terenu. Działeczka jest na wsi niedaleko Trójmiasta. Obrzeże działki obsadzone jest wysokimi zadbanymi świerkami. Patrząc od strony wejścia - prawa strona jest tak zwana użytkowa i mam tam kilkanaście drzew owocowych i na szybko stworzony w tym roku warzywnik. Z tej strony wyznaczone też jest miejsce na ognisko i tu ma powstać grill z wędzarnią. Lewa strona to część rekreacyjna i tą muszą ładnie zagospodarować. Początkowo myślałam o dużej okrągłej rabacie i półkola wyznaczające miejsce na ławeczkę, huśtawkę ale ta koncepcja wydaje mi się trudniejsza do nasadzeń żeby rabata nie wyglądała jak klomb w parku. Teraz skłaniam się ku koncepcji żeby jakieś pół metra od świerków ( miejsce pozostawione na zabiegi pielęgnacyjne) stworzyć proste rabaty. Na pewno powinny się tu znaleźć szybko rosnące trawy, hortensje, funkie, lawenda, przy ławeczce kalina wielkokwiatowa, róże. Do wejścia myślę że będzie prowadzić rabata z drzewkami formowanymi ale nie wiem jeszcze co wypełni dolne partie. Mam do wykorzystania kamienie różnej wielkości, łącznie z dużymi. Postaram się załączyć zdjęcia łącznie ze schematem.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:41, 19 lip 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:40, 19 lip 2017

Do góry
Wszystkiego po trochu 10:40, 19 lip 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Mireczko piękny ogród, piękne fotki, posiedziałabym u Ciebie.

Miło mi Gosiu

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:39, 19 lip 2017

Do góry
Ptasi gaj 10:36, 19 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Widzę, że też masz tę piękną monardę, na którą u Małgosi zachorowałam To ta sama, Scarlet?

Łapie Ci mączniaka? Bo się zastanawiam czy czasem na taką sobie czegoś nie wymienić...

I jak długo kwitnie? I co po przekwitnięciu? Ściąć? Dużo pytań mam...

Pozdrówka
Kiedyś będzie tu ogród 10:33, 19 lip 2017

Do góry
Kawa napisał(a)

Ania pokazałabyś swojego strzępka?
Kamilo proszę bardzo, przepraszam że z opóźnieniem. Coś koślawo mi rosnie- dużo silniej od północy. Muszę na wiosnę ciachnąć.

W nóżkach klonu rosnie montana.

Tegoroczne przyrosty mają narazie ok 40-50 cm i rosną.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:28, 19 lip 2017

Do góry
Wszystkiego po trochu 10:25, 19 lip 2017

Do góry

" Mireczko myślałam,że znam Twój ogród a Ty mnie znowu zaskakujesz nie znałam tej rabaty a muszę przyznać,że jest piękna.Czy za funkiami rosną floksy ? Taki spokój z tej rabaty bije "

Muszę Ci się pochwalić że na pewno jedna dalia będzie fioletowa, widzę już trochę kolorku

Nie znałaś tej rabaty bo ją od zeszłego roku zmieniam i ciągle coś przesadzam.
Za funkiami są floksy takie niebiesko -fioletowe a za nimi hortensje Vanilki i Phantom. Chcę tam dosadzić jeszcze Great Star na pniu żeby był jakiś wyższy punk centralnie i wysadzić z niej tego cyprysa, może uda się go nie zmarnować i przeżyje taką operację.

Tak wygląda w maju

to czerwiec

to ona tylko ujęcie od tyłu, czyli od ścieżki

Późny czerwiec po ulewnym deszczu, firletka się położyła

początek lipca

no i obecnie

Coś jeszcze, coś więcej... 10:24, 19 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Ciągle myślę czy przenieść te kamienie gdzie indziej czy zostawić...

Cisy wołają o cięcie... Może w sierpniu

Lubię Twój front. A czy te kamienie są ozdobne czy użyteczne? Jakąś rolę pełnią, czy już nie pełnią?
Rozpoznawanie odmian róż 10:22, 19 lip 2017

Do góry
Edit: A jednak te same Doklejam zdjęcie 1 z dziś.
Pomożecie? Kupiona wiosną w B. jako róża angielska zółta.
Kupiłam dwie i mam wrażenie, że to upełnie inne odmiany.

1.

Z dziś:

2. Mam podejrzenia, że to Pastella
Rozpoznawanie odmian róż 10:22, 19 lip 2017

Do góry
Pomożecie? Kupiona wiosną w B. jako róża angielska zółta.
Kupiłam dwie i mam wrażenie, że to upełnie inne odmiany.

1. Pilgrim?

2. Mam podejrzenia, że to Pastella
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies