Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 23:00, 14 sie 2017

Anabell napisał(a)
o jejku!!! ale Wy obie jesteście szalone z zadrzewianiem ogrodu. tzn Asia i Kasia.

to ja mówię że nie mam gdzie.

Juro polecę niuchać Phantomy

Dziś jeszcze przypuściłam środkowej rabacie ściąganie więcej darni.

Haniu,
U nas luźna zabudowa, wokół szczere pola i wiatry hulały z każdej strony. Do tego niezbyt miłe widoki dla oka z trzech stron. Nie było innego wyjścia jak gęste nasadzenia.
Teraz jest przytulnie i trochę intymności. Przynajmniej sąsiad mi do talerza nie zagląda, a pewnie by chciał bo bardzo ciekawy.
Od strony ulicy miałam piękny las, ale od wiosny to już tylko wspomnienie
JoannA 23:12, 14 sie 2017

Ta pierwsza to rozplenica Hameln, druga to Hameln Gold. Ładnie przyrasta ale kotków narazie nie widać. Rośnie swobodnie ale na trasie przelotowej mojej suni Na szczęście ona mała i jak dotąd jej nie zniszczyła. Stara się jak może omijać przeszkody
Gruszka_na_w... 23:14, 14 sie 2017

Ten rozchodnik u mnie to taki NN ze wskazaniem na odmianę Carl lub Carmen. Wiesz jak to bywa w szkółkach. Dla nich rozchodnik to rozchodnik i wystarczy.
Rozumiem bardzo Wasza tęsknotę za odrobiną intymności. Jednym z powodów budowy domu bywa wszak potrzeba stworzenia miłej dla oka przestrzeni pozamieszkalnej. Moi sąsiedzi wciąż mają naturę studentów w akademiku. U nich wszystko odbywa się stadnie i odczuwają wielki niepokój, kiedy zostają sam ze sobą na sam. Tęsknię czasem do świętego spokoju.
Szkoda tego lasu w tle. Ehh...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
JoannA 23:54, 14 sie 2017

Moi sąsiedzi na szczęście Haniu mało imprezowi, ale bardziej z tych ciekawskich i wszędzie czułam ich wzrok. Niezbyt to komfortowe kiedy jest się ciągle pod obserwacją.
Nie czują też potrzeby otoczenia się, jak to ładnie ujęłaś, miłą dla oka przestrzenią pozamieszkalną. Kiedyś w trakcie luźnej rozmowy padło pytanie o ogród to usłyszałam takie słowa. A po co? Przecież sąsiedzi mają ładnie. A roślinki przeze mnie podarowane i posadzone po prostu rozdali lub zmarnowali bo podlać nie było komu.
A z tym lasem to dla nas prawdziwy koszmar
Wycięto w pień parę hektarów pięknego lasu, a teraz nie ma pana żeby tę wycinkę posprzątać. Dla nas mieszkańców to w tej chwili nie tylko przygnębiający widok, ale i ogromne zagrożenie pożarowe. Wystarczy niedopałek papierosa wyrzucony z auta czy też przez nierozsądnych spacerowiczów.
Rozchodnika w tym kolorze będę szukała bo lubię takie mocne akcenty kolorystyczne na rabatach. Na szczęście mam w pobliżu doskonale zaopatrzoną szkółkę bylinową, gdzie o pomyłki odmianowe raczej trudno.

Poadrawian Haniu
JoannA 00:18, 15 sie 2017

Moje pomidorki po ogłowieniu zaczęły ładnie zawiązywac owoce

Selery

Zebrałam i wysuszyłam już cebulę. Czosnek wyrwę za parę dni to pochwalę się plonami.
I cukinia której nie nadążymy zjadać. Takie cztery potfory czekają na zerwanie
sylwia_slomc... 08:09, 15 sie 2017

JoannA napisał(a)
Nie wiedziałam że Phantom pachnie i to jak cudnie Szkoda że nie czuć przez monitor.

Też nie wiedziałam , muszę dzisiaj nos wsadzić
sylwia_slomc... 08:11, 15 sie 2017

JoannA napisał(a)

co to za klonik???
sylwia_slomc... 08:13, 15 sie 2017

Cukinię zerwij, wydrąż i w kostkę. Do lecza na teraz lub w zamrażarkę i w zimie leczo jak znalazł tylko jeszcze paprykę i pomidory dobrze mieć zamrożoneWszystko oczywiście w paski i kostkę
BKosimkArt 08:27, 15 sie 2017

Joasiu, potwory najlepsze na keczup... super sprawa bo do wszystkiego pasuje...

A mój Phantom nie kwitnie, nie wiem dlaczego

Ps co to znaczy ogławianie pomidorów??
BKosimkArt 08:32, 15 sie 2017

JoannA napisał(a)

Poszerzanie rabat to moja specjalność Basiu
Nawet w tym roku specjalnie zlikwidowałam obrzeża granitowe żeby przy każdym kancikowaniu coś skubnąć z trawnika. I Andrzej nie zawsze zauważy
Za tydzień mam urlop i czeka mnie taka sama praca jak u Ciebie. Ten rok był wyjątkowy dla roślin. Ciepły i deszczowy, a rośliny wyrosły jak na dopalaczach.

Hehe niezła myśl z tym obrzeżem, ja póki co przyzwolenie mam, o ile nie kupuję nowych roślin