Witam wszystkich forumowiczów! Dopiero zaczynam przygodę z działką i ogrodem i potrzebuję Waszej pomocy! Mam jabłonkę odmiany Katja, posadzoną zeszłej jesieni. Nie owocuje, ma tylko małe jak orzeszki 3 zawiązki, zastanawiam się czy nie trzeba jej podciąć gałęzi, bo się krzyżują. Jeśli tak to w którym miejscu i kiedy? Mogę teraz? Czemu ma liscie tylko na koncach gałązek?
Ta podwojna linia kroplująca służy borowce amerykańskiej oraz hortensjom, ale dla piwonii i jagody kamczackiej to za dużo. Podpowiedz mi, ile wody powinny miec agrest i porzeczki na pniu, w ktorych nogah rosną dwa rzędy poziomek. Jedna linia biegnie pomiedzy rzedami poziomek ( poziomkimiewaja sie swietnie), a druga linia pomiedzy krzewami porEczek i agrestu a bluszczem posadzonym przy plocie. Nie jestem pewna, czy zostawic im te linie, czy nie.miedzy agrestem i porzeczkami rosnie tez szczypior. Duzo wiec tam rośnie, a szerokosc rabaty to 1 metr
No tak, zapomniałam Ja będę w czwartek i miałam nadzieję, że napiję się kawy z kimś z Ogrodowiska. Niemniej i tak wszystkim polecam serdecznie, jest na co popatrzeć.
W ubiegłym roku były na przykład piękne sukienki
Słaby net miałam, teraz troszkę lepszy
Perukowiec przed wyjazdem wsadzony ma już sporo przyrostów nowych jak wrócę to podsypię wapnem, bo dowiedziałam się od was, że lubi zasadowo
Mam prośbę o dobór drzew w prawym górnym rogu działki, tu wycinek:
Chcielibyśmy się zasłonić od drogi, która przebiega kawałek wyżej nad tym rogiem (jakieś 80 m). Dom jest niżej.
Teraz na rysunku mam narysowe 5 sztuk platana Alphen's Globe. Zastanawiam się czy to dobry wybór i czy śliwa Pissardi będzie fajnie wyglądała na ich tle.
Może macie jakieś inne propozycje? Drzewka muszą osiągnąć wysokość ok 3-4 m...
Może lepiej wiśnia Kanzan by wyglądała, podobną koronę ma...