Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:52, 19 sie 2014

Do góry

To wszystko jest za małe, niknie, ginie w tym froncie. Dom to przytłacza, a nie taki powinien być ogródek frontowy, ma zachwycać, ma być widoczny.

Na tle ściany niepotrzebny jest stożek, on powinien być wysoki, bardzo wysoki, ale potem jak urośnie, jego podstawa będzie za duża, nie zmeiści się w tej małej rabatce i będzie klops.

Tutyaj potrzebujesz czegoś na pniu i coś bardziej masywnego, żeby to było w ogóle widać

1. miłorząb 'Mariken" na wysokości co najmniej 140 cm albo inna forma pienna np. śliwa dziecięca o czerwonych listkach
2. Platycladus orientalis 'Aurea Nana' (będzie złocistym wrzecionem) albo trawy miskanty 'Morning Light'
3. Kulki z czerwonych karłowych berberysów Bagatelle
4. Carex 'Ice Dace' lub dowolny (bedzie zimozielony)
5. Żurawki Caramel albo coś innego kontarstującego np. czarny konwalnik?

Rabata frontowa-projekt 08:40, 19 sie 2014

Do góry
Albo wklej przynajmniej mapkę całego frontu do końca domu, wtedy wiadomo będzie jak to się ma do domu, jak zrobić żebyś miała ładne widoki z domu, bo o to chodzi w ogrodzie, żeby się wysłonić, mieć widoki, podkreślić wejście itd.
Rabata frontowa-projekt 08:39, 19 sie 2014

Do góry
Wiem jedno, że ogrodu nie projektuje się wyrywkowo, ja nie umiem doradzić idealnie, skoro nie wiem jaka jest kontynuacja w całym ogrodzie, to jakbyś dobierała apaszkę nie wiedząc jakie masz buty..

Wklejamy wycinki ogrodu, mamy chaos totalny, a czasem dobrze jest kontynuować nasadzenia, które będą "przechodziły" np. z jednej strony chodnika na drugą.

Powinnaś projektować cały ogród. Cała mapka, a nie wyrwane wycinki ogrodu

Rabata nie jest dobra.

1,2,3 - całkiem różne gatunki całkiem różne grupy roślin, całkiem różne pokroje, wielkie, za duże, słusznie zauważyłaś i nie zmieszczą się. Świerk choruje, padnie za ileś lat, albo się ogołoci. Jodłą to samo. Nie znam funkcji ani usytuowania tej rabaty w ogrodzie, do czego mam się odnieść.

Rzuć kobieto te wycinki i wklej cały ogród, aby nie robić mętliku dla doradzających.

Ogród z lustrem 08:02, 19 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu jakie to miskanty ?
Ogród z lustrem 00:30, 19 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przy tarasie będzie przejście

bardzo ciekawie wygląda będę zagądała i sprawdzała zmiany i tempo prac, tylko Danusiu uważajcie na siebie ze zdrówkiemaha i ciekawa jestem tych "utajnionych" soliterów
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:28, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cieszę się, że szalejesz z różami.

No i troszeczke za dużo, ale co ja poradzę, ze wszystkie piękne i pachnące a ja bardzo je lubię, odbijam sobie za rajskipozdrówka Danusiuaha a tak przy okazji czy to jest Pilgrim czy mnie w bambuko zrobili? bo nie mają tego środka jak u Ciebie gdy się rozwiną
Ogród z lustrem 23:07, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zdzisław jest wyszkolony w cięciu malin, uprawiał całe pola kiedyś i jest mistrzem, natomiast aby odrosty nie weszły w trawnik, można zakopać pionową przegrodę, może zrobimy krawężniki? Pod ziemią oczywiście.

O coś dla mnie....muszę swoje odgrodzić od planowanej rabaty
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:37, 18 sie 2014

Do góry
Cieszę się, że szalejesz z różami.
Rabata frontowa-projekt 22:35, 18 sie 2014

Do góry
Mnie się linie na górze strony podobają, te proste, nie robiłabym fal. Za dużo tego.
Rabata frontowa-projekt 22:34, 18 sie 2014

Do góry
Za dużo tego na tej małej przestrzeni, formy pienne biją się o pierwszeństwo.
Najbardziej mnie się nie podobają trzmieliny w obwódkach, może bez obwódek, a może zamiast trzmielin także miłorzęby Mariken? Pod nimi powtórz czerwone berberysy kulki.
Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 22:30, 18 sie 2014

Do góry
jeśli nie ma szkodników to nic nie rób. Za chwilę liście opadną.
Świerk serbski - Picea omorika 22:25, 18 sie 2014

Do góry
jeśli ziemia do iglaków ma napisane pH 5,5 to może zostać. Aby nie 4,5.
Ogród z lustrem 22:14, 18 sie 2014

Do góry
Pierwsze rzędy dawno zajęte więc siadam z tyłu. Tu też dobry widok.
Już jest zjawiskowo. Dla Ciebie Danusiu i Twojej ekipy nie ma żadnych przeszkód. Na pustyni ogród byście zrobili

Gardenarium napisał(a)

Tylko kule iglaste i dwie kulki z bukszpanu znajdą się w tym ogrodzie z mojej stałej listy. Już są przycięte. Od kolejnego ogrodu zmiana, nie będzie cisów, będzie co innego.

To mnie zaintrygowało. Czyżbyś znalazła godne zastępstwo dla cisów?
Ogród z lustrem 21:52, 18 sie 2014

Do góry
Przy tarasie będzie przejście

Ogród z lustrem 21:50, 18 sie 2014

Do góry
Plaża będzie, na niej plac zabaw, róż nie będzie, raczej krzewy i trawy. taki trochę nadmorski ogród w jednej z części, będą też żagle trzy nad tarasem, a więc jak nad morzem
Ogród z lustrem 21:48, 18 sie 2014

Do góry

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:47, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podsyłam artykuł i zdjęcia tego co Ci się podoba

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/198-dzikosc-pod-kontrola-czyli-o-ogrodach-naturalnych

Super. Bardzo dziękuję, bo akurat do tego artukułu jeszcze nie dotarłam. Na tych zdjęciach doskonale widać, że dziki wcale nie znaczy zaniedbany.
Ogród z lustrem 21:47, 18 sie 2014

Do góry
Będzie się różnił. bo ma inną funkcję, wypoczynkową, użytkową i widokową, a tamten reprezentacyjną, ale wspólne cechy, które je łączą - takie same nawierzchnie, taki sam budynek (materiały), taki sam taras (tylko deski na skos), kule na pniu, hortensje, brzozy. I te same trawy, tylko inaczej ułożone.

Ogród ma przyciągać owady, ptaki, będą domki dla owadów w warzywniku, będzie dużo drzew, w trawniku także jako solitery, niektóre trójkami, niektóre pojedynczo.

Układ ogrodu geometryczny. A więc inny.
Ogród z lustrem 21:39, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale chociaż obejrzałyście zdjęcia początkowe?

Obejrzeliśmy wszystko z nowego ogrodu czy on będzie całkiem inny niż z lustrem czy będzie jego przedłużeniem? już teraz widać jak ogromna praca została wykonana a co się jeszcze będzie działo?pozdrówka
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:31, 18 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mamy przecież Hakonechloa U mnie w cieniu słabo rośnie i marnieje, w słońcu ok.
hakone mam w innych miejscach i bardzo je lubię, ale zawsze to jakieś rozwiązanie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies