Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Na huśtawce miło płynie czas... 19:09, 11 mar 2017

Do góry
Dziewczyny, prośba - szukam drzewa, które wypełni mi lukę po głogu między sosną a brzozami. Powinno być wysoko szczepione, bo pod nim jest bez i kalina. Zależy mi na ładnych liściach i zgrabnym pokroju korony, niekoniecznie musi być kwitnące. Co by tam pasowało?
Nie patrzymy na to, co na rabacie - będą róże.
Skarbonkowy ogródek 11:03, 10 mar 2017

Do góry
I jeszcze wstawiam do oceny bo wene wczoraj miałam i wstępny plan nasadzeń sobie zrobiłam. Tak żeby mi pomysł nie uciekł.

I wymyśliłam coś takiego:

Po lewej:
Z racji tego ze rabata przy cisowa nie może mieć więcej niż 2,5 metra szerokości postanowiłam posadzić szmaragdy.

Przed szmaragdami derenie ivory halo lub elegantissima. Zależy co ma bardziej czerwone gałązki.

Podsadzone carexami lub żółtą hacone.

Rabata na wprost ( pod brzoza )
Żywopłot z choiny, pod sama brzoza albo Limelight albo inna roślina o białych kwiatach. Moze kalina angielska? Nie wiem tylko czy nie będzie za duza.

Przed choinami rozplenice lub inne ozdobne trawy. Tutaj brakuje mi jeszcze czegoś zimozielonego bo wiosna będzie pusto.

I strona od wejścia:

Zaraz przy furtce będą dwa kwadraty :

dla przypomnienia rozplanowanie rabat frontowych z zeszłego roku:Nie patrzymy na rośliny

W tych dwóch kwadratach mam dwa plany:

albo posadzić je klonem o mocno czerwonych liściach prowadzonym jako drzewko wielopniowe, ewentualnie grujeczniki.A może wiśnie ? Chciałabym coś co będzie przebarwiać się na jesień.

Druga wersja to hortensje poprowadzone w formie drzewka.

I to na tyle z moich wypocin

Zapraszam do komentowania i propozycji.
Ogród do odnowy 09:44, 05 mar 2017

Do góry
Czasem i na sąsiada można liczyć, teraz liczę, że jakieś sikorki zajmą nowe lokum

kalina new dawn

u Dany podpatrzona kwitnąca leszczyna, szkoda, że aparat foto nie ten

Wizytówka - Ogród, mydło i powidło 23:24, 04 mar 2017

Do góry
Kwaśnodrzew Konwaliowy, Śniegowiec Wirginijski, Kalina Onondaga poniżej Hakonechloa All Gold, Kruszyna Pospolita Fine Line.

Znowu na wsi 20:22, 02 mar 2017

Do góry
Skoro Bogusia wyciągnęła mnie z czeluści forum to chociaż zdam krótka relację z wiosny u mnie. Bez szczegółów, bo sama ich nie znam . Przebiśniegi pną się ku górze, ale nadal są w stadium pąka. Nie wiem czy zakwitną w przewidzianym przez Hanię terminie bo słońca u mnie jak na lekarstwo. Z okna kuchni widzę pojedyncze kwiaty ciemierników i chyba kalina Dawn szykuje się do kwitnienia. Jakiś pierwiosnek pokazał pojedynczy kwiatek. Tu i ówdzie wyłażą liście tulipanów.
Ucieszyłam się bo przezimowała werbena patagońska. Zabrałam się za porządki i wyrywanie suchych badyli, okazało się że w ziemi są zielone listki. Więc większość wycięłam a korzonki pozostały. Ciekawa jestem czy coś z nich będzie.
Zdjęć aktualnych nie ma bo nie mam czasu żeby coś pstryknąć.
Pozdrawiam wszystkich przedwiosennie.
...uDany ogród 14:13, 26 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wycior świetny
U mnie też przebiśniegi wychodzą i jeszcze cebulowe z poprzednich lat , te z jesieni jeszcze ani myślą

Dziękuję w jego imieniu

U mnie też coraz bardziej widać wiosnę.
Między pierwszym , a drugim daniem wyskoczyłam do ogrodu i uwieczniłam co nie co

Kalina się szykuje

Bzy w blokach startowych

Biały chiński

I fioletowy chiński

Bergenie już mają wielkie pąki, będzie się działo

Cdn.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:01, 23 lut 2017

Do góry
AGDULA napisał(a)

Dziś mi się udało przesadzić Ziemia puściła, jeszcze nie do końca ale krzak był na wiosnę zeszłą przesadzany więc nie ukorzenił się za dobrze i dałam radę.
Ciekawa jestem które 11 krzaków bedziesz przesadzac..

Oj znacznie więcej - juz straciłam rachube ile przesadziłam - np różowa kalina zmieniła miejsce,za ławką widać cyprysa a nie zjeżdżalnię

Ciemierniki przy lustrze wsadziłam (5 szt)

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:32, 22 lut 2017

Do góry
Ciekawa jestem tegorocznej odsłony rabaty, z której wyciepałam krzewuszki. W ich miejsce wskoczyła Fothergilla, kalina Watanabe, kalina compactum, obiela i hortensja dębolistna. jeśli ktoś wie, jak sie tnie tę ostatnią, to proszę o informację. W tej chwili wygląda to tak

I takie tam sobie lutowe widoczki

urozmaicone gęsiówką i kaliną hordowiną

PS. Problem, który mnie dręczył od listopada połowicznie się rozwiązał. Wynajmujący mieszkanie mamy lokatorzy się wynieśli, ale dług w wysokości prawie 7 tysięcy chyba długo jeszcze nie zostanie spłacony. Ehhhhhhhhhh.........
Ogród w mieście-ogrodzie 14:05, 21 lut 2017
Do góry
Pazdzierzowy napisał(a)

Cześć Miłka! To kalina japońska Mariesii. Pink Beauty ma trochę inny pokrój, nie tak szeroki, ale gałązki też ładnie układa piętrami.
Pozdrawiam

A to chwała Bogu,że Pink beauty ma węższy pokrój,bo u mnie ciasnotaZawsze troche mi mniej miejsca zajmie
Ogród w mieście-ogrodzie 23:18, 20 lut 2017

Do góry
MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)

Super ogrod taki dojrzaly czy ta fotka to kalinka pagodowa?pytam bo mam sadzonke kalinki Pink Beauty ktora ma byc o pagodowym pokroju wlasnie

Cześć Miłka! To kalina japońska Mariesii. Pink Beauty ma trochę inny pokrój, nie tak szeroki, ale gałązki też ładnie układa piętrami.
Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:12, 20 lut 2017

Do góry
Ja z moimi latam po całym ogrodzie, w końcu ID wylądowały koło domu będę próbować kleić, faktycznie ładna, może jakieś objemki z metalu mąż zrobi teżpozdrawiam

kalina pokazała pąki, a wilczomlecz tak po zimie wygląda, mam nadzieję, że powstanie

Przerwa na kawę... 18:31, 19 lut 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
U mnie cebulowe jeszcze mocno w ziemi. Bardzo mokro jest. Jak słońce nie wyjdzie może być kiepsko.

Z tyłu za płotem są 2-3 metrowe tuje sąsiada. A przed płotem u mnie całkiem sporo. Od lewej oczar, kruszyna, kalina, nigra, tamaryszek, powojniki, wiciokrzewy i kończą głogi z różami pnącymi.

Czyli koloru latem tam nie brakuje. Tak pomyślałam o tawule.
Przerwa na kawę... 17:35, 19 lut 2017

Do góry
U mnie cebulowe jeszcze mocno w ziemi. Bardzo mokro jest. Jak słońce nie wyjdzie może być kiepsko.

Z tyłu za płotem są 2-3 metrowe tuje sąsiada. A przed płotem u mnie całkiem sporo. Od lewej oczar, kruszyna, kalina, nigra, tamaryszek, powojniki, wiciokrzewy i kończą głogi z różami pnącymi.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:11, 18 lut 2017

Do góry
hortensja pnąca gotowa do sezonu

grujecznik też

ale chyba najbardziej ta kalina
Hirutkowy raj:)) 20:20, 16 lut 2017

Do góry
Krys napisał(a)

Alina zgadłas,to Kalina koralowa, dzisiaj zaciagnęłam wiosenne powietrze,juz je czuc

Ale mam nadzieję że nie w trakcie czyszczenia pieca?
Hirutkowy raj:)) 18:41, 16 lut 2017

Do góry
alinak napisał(a)
Aaaa nie marudź-Gdzie kiepskie.
A co to na pierwszej focie ?Kalina jakaś?
Ach te róże ....co to za kwiatek ,że tak chwyta za serce

Alina zgadłas,to Kalina koralowa, dzisiaj zaciagnęłam wiosenne powietrze,juz je czuc
Hirutkowy raj:)) 21:51, 15 lut 2017

Do góry
Aaaa nie marudź-Gdzie kiepskie.
A co to na pierwszej focie ?Kalina jakaś?
Ach te róże ....co to za kwiatek ,że tak chwyta za serce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies