To zależy jakie rośliny, jeśli silne miskanty to nawet metr, bo tuje wyłysieją. ja jednak mam tendencje do upychania roślin, jak za gęsto kiedyś będzie, to się przesadzi.
Jesli wrzosowisko od razu pod tujami to pod same tuje prawie możesz wcisnąć.
Ja bym obcięła, choć to nieco za późno na cięcie, ale by mnie denerwowała taka kulka poczochrana.
Tylko musisz wiedzieć, że jak utniesz, znowu wypuści i to co wypuści będzie młodziutkie, delikatne i w zimie może zmarznąć to młode. Ale od czego cięcie wiosenne? Ja bym cięła.
Danusiu
Ludzi o pięknych umysłach i co tu mowić - geniuszy w swojej dziedzinie - dzieli sie na dwie grupy.
1. Egocentrykow osiągających sukcesy, ale tylko dla siebie i
2. Artystów dzielących sie swoją pasja i talentem z innymi, dzięki czemu zmieniają świat dookoła. Nie tylko fizyczny, ale tez ten związany z uczuciami i emocjami.
Udało Ci sie nie tylko zbudować markę sama w sobie i stworzyć kilka dzieł sztuki ogrodowej, ze swoim ogrodem na czele. Codziennie udaje sie dzielić wiedza, zarażać pasja, zmieniać otoczenie w wielu miejscach w Polsce.
Udało sie jeszcze cos bardzo pięknego - stworzyłas w wirtualnej rzeczywistości miejsce, gdzie nawiązują sie prawdziwe dobre relacje, ludzie sa dla siebie życzliwi, bezinteresownie dzieła sie uwagami, podpowiadają rozwiązania, cieszą sie ze wspólnych sukcesów. W naszym kraju z polska mentalnoscia, to rzecz wyjątkowa.
Serdecznie Ci gratuluje i cieszę sie, ze jestem częścią tego forum. Wszystko, co dziś wiem o roślinach, ogrodach wiem od Was To niesamowite, pani Profesor W życiu tyle nocy nie zarwalam na studiach, co teraz, podczas czytania O.
Dziękuję, Danusiu, za podpowiedź. Berberys Bagatelle piękny Zrobiłabym obwódkę z kamyków wzdłuż ścieżki, na niej posadziłabym berberys (tylko teraz zastanawiam się, czy zrobić z niego ciągłą obwódkę, czy kształtować w kule z odstępami). A wtedy lawenda będzie pasowała kolorystycznie?
Pomyślałam o tych kamykach, żeby odsunąć trochę berberys od ścieżki, żeby się nie pokłuć podczas przechodzenia A w taką rabatkę z różami i berberysem da się wejść, aby popielić lub coś przyciąć?
Danusiu , wrotycz mnie stresuje, bo to nie pachni a ja mam sąsiadów tuż tuż … sypialnie mają prawie nad tymi moimi donicami … ehhhhh , no ale lać muszę , chemią też nie super ….
kupię suszony wrotycz …. i sprawdzę czy mocno daje po nosie …. a wiosną zrobię wymianę .
Podlewaj Mirage zmieszanym z Topsinem, listki odessij odkurzaczem, wybierz.
Obtrzep listki do zdrowego. Jednak w czarnym scenariuszu będziesz wymieniać bukszpany, bo to groźna choroba.