wzbraniałam się od warzywnika tez ze względu na jego czasochlonność ale chciałabym spróbowac. tzn bardziej mi zalezy na zmianie menu na bardziej warzywne a wydaje mi się ze gdy będe je miała pod nosem to chętniej mi to przyjdzie. obym dobrze myślala..
zapisalam sobie stronę
miałam warzywnik. teraz nie mam bo stwierdziałam, ze ozdobna część wymaga dużo i na to zabraknie weny. np fasolka czy ogórki sa super i łatwe w uprawie ale zajmują sporo teremu. za to np z sałata bedzie łatwiej bo kupisz gotowe flance (np na targu). buraczki fajnie mieć ale to tez chyba bez celu na mniejszej powierzchni. pietruszka, marchew, rzokiewki, może cubula choćby na szczyiorek i troche na cebule oczywiście. kalarepe tez z flancy. ja robiłam tak: ok 20 marca sianie: marchew, pietruszka, rzodkiewka...., 20 kwietnia flance (seler,por, majeranek, kalarepa, sałata) po 15 maja: buraki, ogórki, pomidory, fasola... tak mi się sprawdzalo. a i na początku ta stronka mi pomogła: http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/index.php?g=5
Justyna ja raczej pomidory odpuszcze, nie chce mieć przy tym dużo roboty. ma rosnąć a ja podlewac i tyle. opryski będe robić eko jak calego ogrodu bo PW i RT to mam tyle że jeszcze z 5 lat będę eko
czosnek w styczniu przed mrozami..jakoś mi się to wyklucza..ale spróbuję
Agata właśnie o taki konkret mi chodziło!
cukinie napewno będę miała bo tez uwielbiam. też posadzę na poczatek 2 szt. to jakoś sadzonki się kupuje czy sieje?
sałaty tez bym chciała mieć, patrzę w ten kalendarz i roszponka i rukola się fajnie wymijają, masz z nimi doświadczenie?
jeszcze szaragi i szpinak bym chciała, miałaś?
ogorki i pomidory wydają mi się trudne ale wiesz mogę się mylić bo pojecia nie mam :/
seler naciowy! czad, latwy w uprawie? sieje się go czy jak?
wiesz może się okazać że będę skrzyń dokladać obym tylko dobrze na poczatek te dwie skomponowała
.
właśnie dlatego pytam tak dokładnie o ten warzywnik bo pojęcia nie mam jak, które warzywa rosną..
a ty masz skrzynie czy rabate z warzywami?coś ostatnio tam zmieniałaś chyba?
jakie warzywa uprawiasz?
o fasolce tez myslalam i może głópie pytanie zadam ale ją sie sadzi przy jakiejś siatce tak?
pomidory to chyba trudne sa bo coś na wacikach trzeba robić i wogole, niewiem czy bym ogarnęła na pierwszy rok?
a czosnek własnie musze miec bo ja czosnek daje nawet do rosołu jak on rosnie?jak cebula?
my tez raczej mięśni ale ,usz to zmienić bo powiem Ci że zauwazyłam ze pierwsze o czym myslę wchodząc do sklepu to mięso i wędliny, chyba to nie tak powinno wyglądać. kompletnie jestem nie kreatywna warzywnie :/