Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

anna_t 20:34, 07 lis 2017

no właśnie a jest jakiś kalendarz kiedy jakie nasiona się wysiewa?

i jesli juz to wolalabym się nie bawić w waciki i parapety tylko to co prosto do gruntu idzie
20:36, 07 lis 2017
anna_t napisał(a)

Justyna ja raczej pomidory odpuszcze, nie chce mieć przy tym dużo roboty. ma rosnąć a ja podlewac i tyle. opryski będe robić eko jak calego ogrodu bo PW i RT to mam tyle że jeszcze z 5 lat będę eko
czosnek w styczniu przed mrozami..jakoś mi się to wyklucza..ale spróbuję

masz jakąś sprawdzoną odmiane rzodkiewki?

warzyw nie trzeba niczym pryskać ....jedynie pomidory tego wymagaja ...reszta rosnie samopas rzodkiewki kupuje jakie popadnie
nawigatorka 20:38, 07 lis 2017

anna_t napisał(a)

.
właśnie dlatego pytam tak dokładnie o ten warzywnik bo pojęcia nie mam jak, które warzywa rosną..
a ty masz skrzynie czy rabate z warzywami?coś ostatnio tam zmieniałaś chyba?
jakie warzywa uprawiasz?
miałam warzywnik. teraz nie mam bo stwierdziałam, ze ozdobna część wymaga dużo i na to zabraknie weny. np fasolka czy ogórki sa super i łatwe w uprawie ale zajmują sporo teremu. za to np z sałata bedzie łatwiej bo kupisz gotowe flance (np na targu). buraczki fajnie mieć ale to tez chyba bez celu na mniejszej powierzchni. pietruszka, marchew, rzokiewki, może cubula choćby na szczyiorek i troche na cebule oczywiście. kalarepe tez z flancy. ja robiłam tak: ok 20 marca sianie: marchew, pietruszka, rzodkiewka...., 20 kwietnia flance (seler,por, majeranek, kalarepa, sałata) po 15 maja: buraki, ogórki, pomidory, fasola... tak mi się sprawdzalo. a i na początku ta stronka mi pomogła: http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/index.php?g=5
20:43, 07 lis 2017
anna_t napisał(a)

ale mi stronek podrzuciłaś, super
to co ty jesz zamiast mięsa? na czym zupy gotujesz?

na wodzie wywar warzywny zamiast rosołu mozna gotowac i mrozic w porcjach i wtedy zawsze jakas szybka zupe ugotujesz

opanowałam tez podsmazanie cebuli na wodzie ...owszem nie jest chrupiaca ...ale podsmazona nadaje zupie lepszy smak
Kokesz 20:49, 07 lis 2017

A ja polecam zamiast szpinaku buraki liściowe, mam je do teraz, posiałam na wiosnę, obrywam pojedyńczo liście i przyrządzam jak szpinak. mają kolorowe łodyżki, ładnie wyglądają w ogrodzie.
Z sałat lubię rzymską, też można obrywać pojedyńcze listki, w zeszłym roku miałam ją aż do listopada
Pomidorki miałam tylko koktajlowe, wysokie i niskie krzaczki, czerwone i żółte ale ich trzeba pilnować, bo trochę więcej deszczu i zaraza ziemniaczana je dopada.
Zobacz czosnek skalny, ładnie kwitnie na różowo pod koniec lata lub czosnek bulwiasty kwitnący na biało, oba jadalne
anna_t 20:51, 07 lis 2017

nawigatorka napisał(a)
miałam warzywnik. teraz nie mam bo stwierdziałam, ze ozdobna część wymaga dużo i na to zabraknie weny. np fasolka czy ogórki sa super i łatwe w uprawie ale zajmują sporo teremu. za to np z sałata bedzie łatwiej bo kupisz gotowe flance (np na targu). buraczki fajnie mieć ale to tez chyba bez celu na mniejszej powierzchni. pietruszka, marchew, rzokiewki, może cubula choćby na szczyiorek i troche na cebule oczywiście. kalarepe tez z flancy. ja robiłam tak: ok 20 marca sianie: marchew, pietruszka, rzodkiewka...., 20 kwietnia flance (seler,por, majeranek, kalarepa, sałata) po 15 maja: buraki, ogórki, pomidory, fasola... tak mi się sprawdzalo. a i na początku ta stronka mi pomogła: http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/index.php?g=5

wzbraniałam się od warzywnika tez ze względu na jego czasochlonność ale chciałabym spróbowac. tzn bardziej mi zalezy na zmianie menu na bardziej warzywne a wydaje mi się ze gdy będe je miała pod nosem to chętniej mi to przyjdzie. obym dobrze myślala..
zapisalam sobie stronę
nawigatorka 20:51, 07 lis 2017

młode liście zwykłych buraków tez można przyrzadzić jak szpinak
anna_t 20:54, 07 lis 2017

eee_taam napisał(a)

na wodzie wywar warzywny zamiast rosołu mozna gotowac i mrozic w porcjach i wtedy zawsze jakas szybka zupe ugotujesz

opanowałam tez podsmazanie cebuli na wodzie ...owszem nie jest chrupiaca ...ale podsmazona nadaje zupie lepszy smak

a co np gotujesz na tym wywarze?
pomęczę cie trochę

a czemu na wodzie cebulę?na oleju nie zdrowo?

anna_t 20:55, 07 lis 2017

nawigatorka napisał(a)
młode liście zwykłych buraków tez można przyrzadzić jak szpinak

botwinke tak? nie wiedziałam
20:56, 07 lis 2017
liście buraka maja inny smak niz szpinak

ale za to przez cały rok na nich można gotować zupę botwinkę

PS. wiele dziewczyn z forum ma warzywnik ....ty też Aniu dasz rade to ogarnąc ...tylko pomału ...po prostu zrob plan i nie sadz na poczatku "wynalazków " bo sie zniechecisz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies