Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Ogród Ani_K 14:52, 04 sie 2014

Do góry
Od maty p chwastom marnieją rośliny, poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Ogródek Iwony 14:45, 04 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/67/672882/original.JPG[/img]

Zakryj oczko kratką, włókniną i kamyczkami i postaw jeden porządny głaz, kamień jako ciurkadełko.
Ogródek Iwony 14:42, 04 sie 2014

Do góry

Za ławką hortensje bukietowe, zamiast mdłych tawuł, kilka ciętych w kulkę berberysów Bagatelle, na lewo 15 szt Carex Evergold, a po prawej 15 szt Ophiopogon planiscapus 'NIgrescens"

Donicę z plastiku wywal, psuje cały efekt, na drzewo daj bluszcz lub różę pnącą.
Ogródek Iwony 14:38, 04 sie 2014

Do góry
Daleko trzeba zasłonić budynki, najlepiej bukami kolumnowymi, jeden przy drogim

Za sliwą wiśniową posadź hortensje bukietowe kilka szt- jednakowe, jaśniejszą i bardziej kolorową odmianę zurawki, ta jest za ciemna.
Ogródek Iwony 14:35, 04 sie 2014

Do góry
Trzmielina na pniu, białe miskanty

Pod domem donica zasłaniająca skrzynkę, klon palmowy plus bluszcz zwisający
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 14:34, 04 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poczekaj do wiosny.

Dziękuje bardzo za odpowiedź.
W takim razie daje im spokój do wiosny.
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 14:29, 04 sie 2014

Do góry
Poczekaj do wiosny.
Ogród czy jezioro? Oto jest pytanie... Rozpaczliwe wołanie o pomoc! 14:24, 04 sie 2014

Do góry
Zacznij od rowu, skoro problem zaczął się od jego zasypania.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:19, 04 sie 2014

Do góry
Pryskać na chwasty, aby je pokryć.

Najwcześniej wschodzące gatunki traw pojawią się p;o kilku dniach, po 3 tygodniach powinny wzejść wszystkie gatunki traw.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:00, 04 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W taką upalną i burzową pogodę, polecam zakładanie tylko z systemem nawadniającym, inaczej burza zmiecie nasiona traw w rabaty, a wschodzące siewki wypali upalne słońce i temperatura, lepszy zdecydowanie będzie wrzesień.

Z rolki, jeszcze jako tako, ale też na brzegach przyschnie nawet z nawadnianiem. Trzeba warować, pilnować, patrzeć czy nie matowieje i nie więdnie i dolewać ręcznie brzegi i narożniki.

Odradzam obecny tydzień jako czas na sianie czy zakładanie trawników.

Nawadnianie wykonuję właśnie - z tanich zraszaczy po 10zł. Sprawdziłem 1 i się nadaje jak najbardziej (domyślam się że po podłączeniu kilku szt ciśnienie i przepływ wody spadnie - ale zrobię kilka sekcji jak będzie trzeba) - tylko niestety nie wiem jak długo wytrzymają.

Ciężko pewnie to określić, ale gdy będzie codziennie 'trawnik' nawodniony to w jakim czasie ukorzeni się to w taki sposób żeby tego nie zmyło po małym deszczu? Czy po Tygodniu wystąpią już korzenie z większości nasionek?

A dawka tego octu? - tak po prostu wg uznania?
Fatsja japońska - Fatsia japonica 13:48, 04 sie 2014

Do góry
marcin napisał(a)
Danuśka to na Twoich fotkach to nie Fatsia, tylko Tetrapanax. Mam w ogrodzie od kilku lat, zimuje o ile jest śnieg.
Fatsię w ogrodzie miałem przez 3 lata. Zimowała ładnie w głębokim cieniu, w kąciku przy domu. Jedyną osłonę jaką stosowałem to namiot z agrowłókniny. Niestety pewnego razu pan kret ją wyrył wczesną wiosną gdy wypuszczała nowe liście. Za późno to zauważyłem i poszła do nieba.
Dodam, że ogródek mam na Lubelszczyźnie, gdzie zimy dopieszczają mrozem co roku.

Masz rację, to Tetrapanax papyrifer, syn. Aralia papyrifera. Muszę znaleźć zdjęcia fatsji i zamienić.
Verbena bonariensis - werbena patagońska 13:41, 04 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, a kiedy i gdzie szukać informacji o wysyłce nasion? Bo ja tu pierwszy sezon jestem. Pozdrawiam.

Sebek dobrze radzi i zaglądaj tutaj ODDAM

https://www.ogrodowisko.pl/watek/230-verbena-bonariensis-werbena-patagonska
Rozpoznawanie traw 13:38, 04 sie 2014

Do góry
hala_a napisał(a)

Faktycznie, zapomniałam wkleić

Jeśli jest niska to Holcus mollis - nie warto sadzić, miałam ją tylko dwa miesiące i wurzuciłam czym prędzej.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:30, 04 sie 2014

Do góry
igacz3 napisał(a)
Witam
Bardzo bym prosioła o pomoc w identyfikacji tej roślinki, którą spotkałam w Hiszpani, rośnie szpalerami na chodnikach i ma takie piękne kwiaty kilichy.

Marcin rozpoznał je w innym wątku jako:

marcin napisał(a)
Brachychiton populneus

Obie nazwy są prawidłowe. Jeszcze jest trzecia Poecilodermis populnea
Chwasty w trawniku 13:27, 04 sie 2014

Do góry
Nie wiem kto powiedział, że chwastnica nie lubi wertykulacji, raczej to nie ma znaczenia w zwalczaniu chwastnicy, czy zrobisz wertykulację, czy nie.
Zwalczaj chwastnicę inaczej niż pocięcie młodego trawnika nożami wertykulatora, bo to ci nic nie da w tym celu, o którym mówisz. A dodatkowo zniszczysz trawnik i opóźnisz jego odzyskanie urody i zdrowego wyglądu.

Poza tym, są upały, raczej skup się na podlewaniu.

Chwasty w trawniku 13:18, 04 sie 2014

Do góry
Nie rób wertykulacji na młodym trawniku, sprawdź czy dobrze wydłubałeś chwastnicę i siej nową trawę, podlewaj.

Te dołki brzydko wyglądają, więc dosiewki wskazane.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:16, 04 sie 2014

Do góry
Podgrzany ocet, czysty bez wody.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:15, 04 sie 2014

Do góry
W taką upalną i burzową pogodę, polecam zakładanie tylko z systemem nawadniającym, inaczej burza zmiecie nasiona traw w rabaty, a wschodzące siewki wypali upalne słońce i temperatura, lepszy zdecydowanie będzie wrzesień.

Z rolki, jeszcze jako tako, ale też na brzegach przyschnie nawet z nawadnianiem. Trzeba warować, pilnować, patrzeć czy nie matowieje i nie więdnie i dolewać ręcznie brzegi i narożniki.

Odradzam obecny tydzień jako czas na sianie czy zakładanie trawników.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 13:11, 04 sie 2014

Do góry
Wróć na pierwszą stronę, tam jest podana nazwa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1075-grzyby-kapeluszowe-na-trawniku
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:08, 04 sie 2014

Do góry
I sprawa, ogrodnik źle polecił środek, zapomniał że perz to też trawa i na niego, jako na jednoliścienną roślinę, chwastox nie podziała. Po drugie., jak florofil napisała za młody trawnik był na zastosowanie herbicydu.

Moja rada:

Najpierw skoś trawnik, potem wygrab, wyskub, wydrzyj te suche placki, posyp je żyzną ziemią i nasionami i nawozem do trawników, tylko nie żadnym 100 dniowym. i lej. lej., lej wodęęęęęęęęęęę... bo inaczej nawóz spali trawnik, a jak będziesz lał, to nie spali.

Perz wyginie wraz z częstym koszeniem, chyba że twój trawnik to wyłącznie perz. Najlepiej pokaż zdjęcie tego trawnika.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies