Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Gardenarium 13:08, 04 sie 2014

I sprawa, ogrodnik źle polecił środek, zapomniał że perz to też trawa i na niego, jako na jednoliścienną roślinę, chwastox nie podziała. Po drugie., jak florofil napisała za młody trawnik był na zastosowanie herbicydu.

Moja rada:

Najpierw skoś trawnik, potem wygrab, wyskub, wydrzyj te suche placki, posyp je żyzną ziemią i nasionami i nawozem do trawników, tylko nie żadnym 100 dniowym. i lej. lej., lej wodęęęęęęęęęęę... bo inaczej nawóz spali trawnik, a jak będziesz lał, to nie spali.

Perz wyginie wraz z częstym koszeniem, chyba że twój trawnik to wyłącznie perz. Najlepiej pokaż zdjęcie tego trawnika.

Instagram Ogrodowiska
kozitomek 15:19, 04 sie 2014

1- amistar na grzyby na cały trawnik ( też miałem ten problem w tym roku) 1ml na 1 litr wody ) i oprysk
2-ja zalecałbym np. Florovit mistrzowski trawnik- u mnie działa bardzo dobrze

po jakim czasie od polifoski zastosowac florovit?
Franek 17:07, 04 sie 2014

minimum 3 tygodnie- widać na trawniku- zacznie się przebarwiać, kolor nie będzie równomierny itd.
zależy od podłoża- u mnie jest przenikalny grunt oraz automatyczne nawadnianie więc dość szybko nawóz zostaje wpłukany głębiej- poniżej poziomu korzeni trawy- więc 3,4 tygodnie i będzie ok
a jeszcze co do amistaru to bardzo mnie zdziwił efekt po jednym oprysku- totalnie zero grzybów (amistar jak każdy środek chemiczny żeby był dopuszczony do sprzedaży producent musi go zarejestrować )- jest taki mały--20 ml chyba firmy Sumin i sporo kosztuje a starcza na mały kawałek trawnika(jest zarejestrowany na choroby grzybowe); ale znalazłem Amistar 250sc w opakowaniu 200 ml i jest on zarejestrowany jako środek grzybobójczy ( a nie na choroby grzybowe)- chodzi o grube pieniążki za rejestrację produktów na dane choroby lub zapobieganie im.- ten jest kilka razy tańszy.
trzeba czytać jakie są substancje czynne w danym produkcie- tu i tu jest dokładnie ta sama-azoksystrobina (250g/l)=22,81%
Piszę o tym bo Rizolexu50(zawsze działał- sprawdzony)już nie ma w obrocie- preparat wycofano z obiegu(zakaz przez Unię Europejską)- można go było jeszcze kupić niedawno ze starych zapasów ale teraz już to graniczy z cudem
Pawci_o 08:01, 05 sie 2014

Witam.
Ja nie nawoziłem już miesiąc mojego trawnika, po skoszeniu wygląda tak:

zastanawiam się w jaki sposób mu pomóc. czy teraz pożyczyć areator i go napowietrzyć po czym nawozić i podlewać? czy tylko kosić?
dodam że mój trawnik jest na podłożu gliniastym, strasznie twardym, ciężko szpadel wbić w ziemię.
gemciu83 09:05, 05 sie 2014

Pawci_o ale o co masz zastrzeżenia ?
O to, że kolor jest jasny trawnika ?
Podanie mu azotu pomoże z barwą. Na glinie i podlewaniu taki trawnik rośnie dobrze tylko lubi się mech pojawić z czasem. U Ciebie na razie jest słoneczny plac więc pewnie jeszcze długo mchu dużo nie będzie.

------------
Franek dodam, że od nowego roku skończą się środki chemiczne z możliwością kupna i samodzielnego rozcieńczenia preparatu (UE uznała, że ludzie są za głupi by sami to zrobić). Będą gotowe rozcieńczone środki - czytaj sama woda zabarwiona mydełkiem Fa.
Także lepiej będzie przejść na eko ochronę roślin i zwalczanie chwastów itd.
Pawci_o 13:13, 05 sie 2014

gemciu83 napisał(a)
Pawci_o ale o co masz zastrzeżenia ?
O to, że kolor jest jasny trawnika ?
Podanie mu azotu pomoże z barwą. Na glinie i podlewaniu taki trawnik rośnie dobrze tylko lubi się mech pojawić z czasem. U Ciebie na razie jest słoneczny plac więc pewnie jeszcze długo mchu dużo nie będzie.

------------
Franek dodam, że od nowego roku skończą się środki chemiczne z możliwością kupna i samodzielnego rozcieńczenia preparatu (UE uznała, że ludzie są za głupi by sami to zrobić). Będą gotowe rozcieńczone środki - czytaj sama woda zabarwiona mydełkiem Fa.
Także lepiej będzie przejść na eko ochronę roślin i zwalczanie chwastów itd.

Tak chodzi mi o barwę, chcę mieć soczystą zieleń. jaki nawóz zastosować aby się ładnie wybarwił? areować go czy tylko posypać nawóz i lać wodę?
nie mam mchu- przynajmniej nie zauważyłem żeby był, nie mam dużo nasadzeń więc jest nasłoneczniony.
Andrzej77 10:40, 09 sie 2014

Witam,

mam problem z trawnikiem zasianym w czerwcu tego raku - zaczyna żółknąć. Czy mozecie doradzić jak mu pomóc?

Z góry dziekuje
Andrzej77 10:41, 09 sie 2014

jeszcze zdjecie
gemciu83 16:46, 09 sie 2014

Pawci_o podaj nawóz mineralny z N (Azotem) tylko nie dużo np. Polifoska 8 aż nadto będzie jak na pierwszy raz i ostatni prawie.

----------
Andrzej77 z tego zdjęcia mało wynika bo dla mnie to albo brakuje pokarmu albo trawnik jest w miejscu zacienionym i obficie podlewany więc zaczął żółknąć.
Daj zdjęcie z szerszej perspektywy tak by więcej trawnika zobaczyć.
Andrzej77 14:52, 11 sie 2014

zdjęcie ponizej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies