Aniu, o tak! Jak widzisz nie muszą być jakieś wypasione, proste drewno, tylko musisz znaleźć informację o wielkości otworów, bo różne gatunki preferują różne fi
Patrycjo dziękuję lubię misz-masz
Mirko właściwie to u mnie wszystkie powtarzają kwitnienie, nawet jedne w zeszłym roku kiepsko a w tym się odrodziły. Niektóre koleżanki pisały, że zamiast kwiatów tulipanów tylko liście i u mnie też taki proces w tym roku, ciekawe. Cebulek nie wykopuję na zimę oczywiście
Magnolka chyba zadowolona z komplementu, a przecież w zeszłym roku była ostro cięta na wielopienne drzewko
Magda, a to bardzo dziwne, ze na wsi ich nie ma, ja od kilku lat też na wsi, choć blisko miasta.
Prawda? Też bywam obserwatorem
Występuję: korona cesarska, tulipan zielonokwiatowy Virichi3, szachownica perska i ostatni tulipan botaniczny Clusiana
Kupiłam sobie!! Kalia ma 13 kwiatów! I piękny głęboki fiolet, a że mam już kilkuletnie doświadczenie z kaliami (wyhodowałam przecież z nasionek i mam chyba z 5 lat) to mam nadzieję też sobie poradzić
Wyjechałam na majówke. Nie było mnie 6 dni i zastałam w ogrodzie takie zmiany jakby mnie nie było duzo dłużej. Wszystko wybuchło zielenią. Rozkwitły tulipany. Świdośliwy nie widziałam w rozkwicie. Przed wyjazdem miała pąki, po powrocie już przekwitła. Wiele roślin pokazało, ze żyje i to mnie cieszy.
Zacznę jednak od pokazania hortensji ogrodowych. Niestety większość ma suche badyle i to mnie martwi. Obawiam sie, że w tym roku będe musiala dużo wyciąć i nie będzie kwitnienia.
Zakwitła i wypuściła listki magnolia Genie. Jabłonka cała w kwiatach.
Przyszły też dziś paczki z roślinkami.
Najważniejszy jest ten oto jegomość:
Grujecznik Pendulum. Uwielbiam te grujki u Izy i w końcu znalazłam dla siebie.
Buczek w ziemi. Zrobiłam mu miejsce wykopując kępę rozplenicy, która prosiła o odmłodzenie. Zrobiłam z niej 4 kępki i posadziłam w tyle buczka 3, a jedną od frontu. Nie, żebym tak specjalnie paliła się do dzielenia tej trawy, ale rosła w miejscu, które wydawało mi się idealne wręcz dla buka.
Buczek to ten gruby palik mniej więcej pośrodku zdjęcia.
Basiu piękne bergenie widzę, że kwitną dosyć ładnie u ciebie. U mnie nie specjalnie. Juz nie wiem czym je karmić i kiedy aby wiosna kwitły.
Pierwiosnki, żurawki równie ładnie. Czysto już masz Basiu.
Twoje ciemierniki w tym roku ładnie kwitły. Wypuściły nowe pędy. Może się rozsieją. Twoje duże kępy ile mają lat.
Ja jeszcze nie zdjęłam worków na ogrodowkach. Są dosyć ładne jak zaglądałam. Po 15 zdejmę nic się nie stanie.
Bardzo ładny klon Katsura mam 2 szt. Później listki zielenieją aby jesienią zzolknac.
Też podlewam u nas mimo zachmurzonego nieba nic nie padało. Rośliny ledwo wychodzą bo susza. Wiosenne kwiaty już się kończą.
Niezapominajki z żółtymi tulipanami wyglądają bardzo ładnie. Róże ledwo ledwo u mnie. Wszystkie pnace musiałam ściąć zmarzły do wysokości śniegu.
Bożenka przepiękne szkoda. Też od 2 lat buduje poletko jeszcze nie kwitły. W zeszłym roku wiosna posadziłam i posadziłam tej wiosny. Nawet nie wiem kiedy mają kwitnąć.
Czekam na zakwit.
Bardzo lubię wróblowate mazurki nie boją się jak sikorki jedzą z ręki.
U mnie bergenie nie kwitną. Nie wiem jak im dogodzi. Mam ich ok 50 szt a kwitną 2 szt. Kupiłam nowe 2 lata temu i ledwo żyją co prawda kwitną, ale wyglądają gorzej niż były kupione. W ogóle przeglądając fotki jakoś wcześniej ogród mi się lepiej prezentował wszystko obficie kwitło. Teraz eksperymentuje i coraz to gorzej to wychodzi.
Miodunki chyba kupią są u sąsiada po 25 zł ale ładne kępiaste
Wczoraj kupiłam 2 donice gilenii też ładne po 25 zł. Kilka lat temu kupiłam w Albam... Drobiazgi i do tej pory nie mogą się zebrać. Bardzo ja lubię.
Zawilce u mnie dopiero co wychodzą. Nie mogę jeszcze motyka ruszyć bo roślinki maleńkie.
Gosiu oj dużo tego masz, aby to wszystko okiełznać to trzeba zasuwać.
Pozdrawiam
Potrafi ok 1,5 metra wys. przeskoczyć. Widziałam w Łosiu jak jechaliśmy przed nami jechał samochód loś sie odbił i nad maska przeskoczył. Też mam często tych przybyszów.
Legowisko saren mam za płotem.